Līga Runčis

Latgales "Ceļamaizes" stipendijas ieguvēja 2020./2021. akad. gadā

Stipendija radīta 2019. gadā pēc Amerikas latvieša, fonda "Friends of the University of Latvia" valdes locekļa, Latvijas Goda konsula Teksasā un mecenāta Pītera Aloiza Ragauša iniciatīvas. Stipendijas mērķis ir atbalstīt talantīgus un centīgus Latvijas Universitātes (LU) pamatstudiju 1. kursa studentus, kuru saknes meklējamas Latgalē.


Līga Runčis studē LU Sociālo zinātņu fakultātes bakalaura studiju programmas "Komunikācijas zinātne" 1. kursā. Līga ir meitene ar savu “odziņu”. Viņa sevi varētu raksturot kā neatlaidīgu jaunieti, kuru reti var sastapt mājās. Ja vēlies viņu satikt, tad dodies uz kādu pasākumu un, iespējams, tur jūs satiksieties. Līga ar lielāko prieku iesaistās dažādos brīvprātīgajos darbos, kuros gūst lietderīgi labu pieredzi. Patīk vadīt dažādus pasākumus, kā arī organizēt tos. Nesen arī tika piepildīts viens no Līgas mazajiem sapņiem – dejot tautu dejas. Vienmēr atvērta jauniem izaicinājumiem.

Iepazīsti Līgu!

  • Kas ir tavs lielākais talants un nozīmīgākie sasniegumi līdz šim?

Īsti tāda viena talanta nav. Esmu daudzpusīgs cilvēks, kuram patīk sevi izaicināt. Viens no maniem nozīmīgākajiem sasniegumiem, kad ar citiem jauniešiem no Maltas bērnu un jauniešu centra filmējam video par kāda īpaša cilvēka ikdienu, viņa hobijiem. Šis bija Labklājības Ministrijas rīkotais konkurss “Viena diena manā mužā”, kurā ieguvām 2. vietu. Vēl viens nozīmīgs sasniegums, kad es iemācījos “izkāpt” no savas komforta zonas. Bērnībā biju ļoti kautrīga meitene un vienmēr labāk izvēlējos palikt mājās.

  • Kādas ir tavas pētnieciskās intereses?

Vairāk patīk pētīt visu notiekošo sabiedrībā, kā arī to, kas ir saistīts ar humanitāro zinātni. Vidusskolas gados pētīju uzvārdus un to izcelsmi. Zinātniski pētnieciskā darba nosaukums ir “Maltas vidusskolas 5. – 12. klašu skolēnu uzvārdi un to izcelsme”. Ar šo darbu Latgales reģiona skolēnu zinātniskās pētniecības darba konferencē ieguvu 1. pakāpi.

  • Ko tev nozīmē stipendijas iegūšana?

Šī stipendija man palīdzēs vairāk nodoties un koncentrēties uz mācību procesu. Pašai kļūt finansiāli neatkarīgākai, kā arī varēšu ieguldīt šo stipendiju savai tālākajai izglītībai, lai sekmīgi iekļautos mūsu mainīgajā pasaulē.

  • Kāda ir tava dzīves misija, sūtība?

Domāju, ka mana misija ir palīdzēt citiem un radīt apkārto labo un skaisto. Patīk redzēt cilvēkus laimīgus.

  • Kāpēc tu ieteiktu citiem studentiem pieteikties stipendijai?

Tā ir lieliska iespēja pierādīt sevi kā zinošu un aktīvu jaunieti citiem, ka arī sākt likt pamatus savas izglītības attīstībai. Iegūt gandarījumu par saviem paveiktajiem darbiem.

  • Kādu grāmatu (-as) tu ieteiktu izlasīt citiem stipendiātiem?

Tiem, kuriem patīk grāmatas par vēsturi noteikti ieteiktu izlasīt Noras Ikstenas grāmatu “Mātes piens”, kurā tiek aprakstīts triju paaudžu sieviešu liktenis. Iepazīties ar pavisam atšķirīgiem raksturiem un domām, kuras raisījās kara periodā.

  • Kādu kinofilmu (-as) tu ieteiktu noskatīties citiem stipendiātiem?

Noteiktu ieteiktu noskatīties Dzintara Dreiberga vēstures kara drāmu “Dvēseļu putenis”, kas liek atskatīties kā mūsu varoņi cīnījas par mūzu Zemi – Latviju . Šī filma tik tiešām liek aizdomāties un mēģināt asarām noturēties vietā.

  • Kāds ir tavs dzīves sauklis?

Mans dzīves moto pavisam noteikti ir no Borowa MC jaunās dziesmas “Tu vari”. Šis sauklis: “Ja Tu vari, tad Tu dari!”. Manuprāt, ļoti kodolīgi un motivējoši teikts.