Amanda Dana Stugle

Minnas Matildes Vilhelmīnes Petkevičs piemiņas stipendijas ieguvēja 2020./21. akad. gadā

Stipendijas pirmsākumi meklējami 1942. gadā, kad mecenāte Minna Matilde Vilhelmīne Petkevičs (1860-1943) Latvijas Universitātei (LU) testamentāri novēlēja daļu sava nama K. Barona ielā, lai no peļņas tiktu veidots stipendiju fonds latviešu izcelsmes LU pamatstudiju 1. kursa studentiem, mācībās un ārpusskolas aktivitātēs centīgiem un talantīgiem vidusskolu beidzējiem, kuri ir nākuši no daudzbērnu ģimenes vai tiem ir nepietiekams materiālais nodrošinājums studijām. M.M.V. Petkevičs paliks atmiņā kā sieviete, kura arī šodien mums atgādina par izglītības un rakstura stingrības būtisko lomu ikdienas dzīvē.


Amanda Dana Stugle studē LU Biznesa vadības un ekonomikas fakultātēs bakalaura studiju programmāas "Industriālās inženierijas vadība" 1. kursā. Brīžos, kad Amandai Danai ir jāraksturo sevi, viņai patīk sevi saukt par sabiedriski un politiski aktīvu jaunieti, kuras ikdiena ir piepildīta ar nemitīgu sevis pilnveidošanu, attīstīšanu un mūžīgu mācīšanos. Taču nu jau arī lepni sevi sauc par Latvijas Universitātes Biznesa vadības un ekonomikas fakultātes studenti. Viņas vaļasprieki un ikdienas gaitas neapšaubāmi visciešāk saistāmi tieši ar akadēmisko vidi. Mācību process pats par sevi Amandu Danu piepilda un motivē. Vidusskolas laikā aktīvi iesaistījās kā Skolēnu pašpārvaldes darbībās, tā arī aktīvi veica brīvprātīgo darbu. Viņa ir apņēmusies iesaistīties arī LU BVEF Studentu padomē, jo zina to, cik ļoti viss tas process spēj viņu motivēt un pozitīvi uzlādēt. Jāpiemin, ka ārpus studiju vides Amanda Dana ir lielā māsa saviem četriem jaunākajiem brāļiem, kā arī palīdzīga roka vecākiem nelielajā ģimenes biznesā, kas viņai ir reizē kā pienākums un atbildība, tā arī viņas pozitīvo emociju lādiņš un iedvesmas avots. Amandu Danu raksturo neatlaidība un nepārraujamā spītība. Ja viņa ir ko iecerējusi, Amandai Danai riteņos var likt neskaitāmus sprunguļus, viņu tas neapstādinās nevienā mirklī, jo viņa dzīvē ir radusi par lietām un saviem esošajiem sasniegumiem cīnīties ar zobiem un nagiem, tas noteikti ir tas, kas viņu raksturo vislabāk. 

Iepazīsti Amandu Danu!

  • Kas ir tavs lielākais talants un nozīmīgākie sasniegumi līdz šim? 

Mans lielākais talants, manuprāt, ir spēja nemitīgi augt, attīstīties, mācīties un uzlabot sevi. Es nemāku būt tas cilvēks, kurš sasniedz kādu savu konkrētu mērķi un paliek pie tā, pavadot savu laiku tīksminoties par sasniegto un paliekot tur pat esam, es, sasniedzot vienu mērķi, īsu mirkli par to atļaujos palepoties un nemitīgi nolieku sev priekšā nākošo mērķi, kurš savukārt man atkal liks atklāt jaunas sevis šķautnes, liks izkāpt no komforta zonas, liks un ļaus augt un būt labākai par tādu sevi, kāda es biju vakar. Varbūt izklausās jocīgi, bet tas neapšaubāmi ir mans talants- neapstāties. Līdz šim mani nozīmīgākie sasniegumi, pirmkārt, noteikti ir ar izcilību pabeigta Ikšķiles vidusskola, veiksmīgi akadēmiskie sasniegumi tur, piemēram, teicami izstrādāts un aizstāvēts zinātniski pētnieciskais darbs, dalība dažādās olimpiādēs. Otrkārt, mani sasniegumi saistāmi ar personības izaugsmi, proti, 9.Jauniešu Saeima un dalība tajā, kā arī personības izaugsmes nodarbību cikla "Prakses Kalve 2019" absolvēšana.

  • Kādas ir tavas pētnieciskās intereses?

Līdz šim manas pētnieciskās intereses ar manu studiju programmas izvēli varbūt nebija tik cieši saistītas, taču teikt, ka manas intereses vidusskolas posmā galīgi nav saistāmas ar manu studiju izvēli, būtu aplami. Studiju laikā vēlos maksimāli plaši iepazīties ar Latvijas industriālo uzņēmumu vidi, lai spētu sevi, pēc veiksmīgas studiju beigšanas, tajā integrēt. 

  • Ko tev nozīmē stipendijas iegūšana? 

Stipendijas iegūšana ir man viens no kārtējiem apliecinājumiem sev, ka es varu un, ka es spēju, ja vien es tam veltu savu laiku, darbu un gribasspēku. Stipendija man nozīmē ļoti daudz un man ir milzīgs gods būt izraudzītai stipendijas saņemšanai. Tā man kalpos kā nemirstošs dzinulis studiju procesā, tā motivēs mani būt labākai un censties vairāk nekā man šķiet jau gana esam.  

  • Kāds ir tavs dzīves misija, sūtība? 

Mana dzīves misija ir augt un palīdzēt augt cilvēkiem sev apkārt. Mana misija ir neapstāties tur, kur es esmu, lai arī man šķistu, ka nu jau esmu sasniegusi gana un varu ļaut sev lepni pasēdēt un padziedāt sev slavas dziesmas. Mana misija ir ik dienu mosties ar jaunu mērķi, jaunu misiju. Es uzskatu, ka mana sūtība ir nodzīvot šo dzīvi tā, lai tās beigās es varētu sev pateikt, ka es no tās esmu paņēmusi visu, esmu sasniegusi visu, ko gribēju, esmu augusi, augusi un augusi, esmu mainījusies un attīstījusies ik mirkli. Mana dzīves misija ir būt labākai sevis versijai katru dienu no jauna. Taču viens no svarīgākajiem dzīves mērķiem man ir tāds, ka es nākotnē neapšaubāmi vēlos palīdzēt tādiem jauniešiem kā es nepazust. Palīdzēt viņiem sajust savu spēku un savu varēšanu tajos dzīves mirkļos, kad gribas padoties, jo, manuprāt, vislabāk jebkuru sajūtu var izprast tikai tad, kad izjūt to uz savas ādas, un es zinu šo sajūtu, tāpēc gribu nākotnē būt tā, kas spēs palīdzēt. 

  • Kāpēc tu ieteiktu citiem studentiem pieteikties stipendijai? 

Es ieteiktu tāpēc, ka šeit ,manuprāt, nav ko zaudēt. Šeit students var tikai iegūt, pieredzi vai stipendiju, tas jau tālāk ir atkarīgs no katra paša motivācijas un gribasspēka. 

  • Kādu grāmatu (-as) tu ieteiktu izlasīt citiem stipendiātiem?

Noteikti ieteiktu izlasīt "Mazais princis". Un pārlasīt to ik gadu no jauna, pavērojot to, kā mainās Jūsu vērtību skala..

  • Kādu kinofilmu (-as) tu ieteiktu noskatīties citiem stipendiātiem?

Teikšu godīgi, neesmu kinofilmu fans. Manā ikdienas steidzīgajā ritmā laika filmām ir ļoti maz vai tā teju nav, taču, ja man jāiesaka noskatīties kāda filma, es noteikti ieteikšu jebkuru dokumentālu filmu par kādām pasaules slavenām personībām, jo mani šādas filmas ļoti iedvesmo un ļauj paraudzīties uz dzīvi citām acīm.

  • Kāds ir tavs dzīves sauklis/moto?

"Puse no nakts ir vakars un otra puse ir rīts, pabeigts vēl nav padarīts."