Anna Simina

Minnas Matildes Vilhelmīnes Petkevičs piemiņas stipendijas ieguvēja 2020./21. akad. gadā

Stipendijas pirmsākumi meklējami 1942. gadā, kad mecenāte Minna Matilde Vilhelmīne Petkevičs (1860-1943) Latvijas Universitātei (LU) testamentāri novēlēja daļu sava nama K. Barona ielā, lai no peļņas tiktu veidots stipendiju fonds latviešu izcelsmes LU pamatstudiju 1. kursa studentiem, mācībās un ārpusskolas aktivitātēs centīgiem un talantīgiem vidusskolu beidzējiem, kuri ir nākuši no daudzbērnu ģimenes vai tiem ir nepietiekams materiālais nodrošinājums studijām. M.M.V. Petkevičs paliks atmiņā kā sieviete, kura arī šodien mums atgādina par izglītības un rakstura stingrības būtisko lomu ikdienas dzīvē.


Anna Simina studē LU Fizikas, matemātikas un optometrijas fakultātes bakalaura līmeņa studiju programmas "Matemātika" 1. kursā. Par sevi Anna var teikt, ka ir ļoti daudzpusīgs cilvēks. Uzsāka studijas FMOF bakalaura studiju programmā “Matemātika”, jo šī zinātnes joma viņai šķiet patiesi aizraujoša un saskata tajā lielas izaugsmes iespējas. Gandrīz tikpat stipri kā matemātika viņu sajūsmina arī literatūra – brīvajā laikā daudz lasa dažādu veidu, žanru un autoru darbus, kā arī pati raksta. Vēl ļoti svarīga Annas personības sastāvdaļa, kas visai dzīvei piedod vajadzīgo asumiņu, ir latviešu tautas deja. Jau 15 gadus dejo bērnu un jauniešu tautas deju ansamblī “Zelta sietiņš”, un uzskata, ka šis hobijs ir ļoti lielā mērā ietekmējis viņas personības izaugsmi.

Iepazīsti Annu!

  • Kas ir tavs lielākais talants un nozīmīgākie sasniegumi līdz šim?

Kā vienu no talantiem varu minēt ļoti veiksmīgu sava laika pārvaldīšanu. Mācoties vidusskolā, tiešām biju sapratusi veidu, kā visu nepieciešamo pagūt izdarīt laikā, atvēlot brīžus arī sev un vaļaspriekiem. To arī uzskatu par vienu no lielākajiem sasniegumiem un ceru, ka arī mācoties universitātē spēšu savā dzīvē atrast šo perfekto līdzsvaru.

  • Kādas ir tavas pētnieciskās intereses?

Šobrīd esmu ieinteresējusies par matemātisko modulēšanu, īpaši spēļu teoriju, un tā man šķiet ļoti aizraujoša. Tomēr līdz šim nekādus nopietnus pētniecības projektus neesmu veikusi, tāpēc gribētu ko jaunu iemācīties pēc iespējas vairāk dažādās matemātikas jomās.

  • Ko tev nozīmē stipendijas iegūšana?

Stipendijas iegūšana man, protams, ir liels pagodinājums. Es uzskatu, ka katra uzvara, ko cilvēks savā dzīvē izcīna, dod tādu kā paātrinājumu jeb degvielu nākamo mērķu sasniegšanai. Šīs stipendijas iegūšanu es uztveru kā vienu no savām uzvarām, tāpēc tā noteikti palīdzēs man sasniegt jaunas virsotnes nākotnes studijās.

  • Kāda ir tava dzīves misija, sūtība?

Lielā dzīves misija ir atklāt, izzināt un ar kādu savu inovāciju padarīt pasauli labāku.

  • Kāpēc tu ieteiktu citiem studentiem pieteikties stipendijai?

No dzīves ir jāņem katra iespēja, ko tā dod. Uzsākot studijas, tiek piešķirta iespēja pieteikties stipendijai, tāpēc tā pilnīgi noteikti ir jāizmanto. Kas neriskē, tas nevinnē!

  • Kādu grāmatu (-as) tu ieteiktu izlasīt citiem stipendiātiem?

Ēriha Marijas Remarka grāmatu “Triumfa arka”, kā arī jebkuru Māra Čaklā dzejoļu krājumu.

  • Kādu kinofilmu (-as) tu ieteiktu noskatīties citiem stipendiātiem?

“Whiplash” jeb “Atsitiens”.

  • Kāds ir tavs dzīves sauklis/moto?

„Es esmu bagāts – man pieder viss,

Kas ar mani ir noticis.”

/Māris Čaklais/