Luīze Utāne

Minnas Matildes Vilhelmīnes Petkevičs piemiņas stipendijas ieguvēja 2020./21. akad. gadā

Stipendijas pirmsākumi meklējami 1942. gadā, kad mecenāte Minna Matilde Vilhelmīne Petkevičs (1860-1943) Latvijas Universitātei (LU) testamentāri novēlēja daļu sava nama K. Barona ielā, lai no peļņas tiktu veidots stipendiju fonds latviešu izcelsmes LU pamatstudiju 1. kursa studentiem, mācībās un ārpusskolas aktivitātēs centīgiem un talantīgiem vidusskolu beidzējiem, kuri ir nākuši no daudzbērnu ģimenes vai tiem ir nepietiekams materiālais nodrošinājums studijām. M.M.V. Petkevičs paliks atmiņā kā sieviete, kura arī šodien mums atgādina par izglītības un rakstura stingrības būtisko lomu ikdienas dzīvē.


Luīze Utāne studē LU Humanitāro zinātņu fakultātes bakalaura studiju programmas "Baltu filoloģija" 1. kursā. Luīze ir aktīva un radoša personība, kurai piemīt jaunatnes maksimālisms. Viņa vada Stopiņu novada jauniešu domi, rīko pasākumus, piedalās projektos. Lai attīstītu savas prasmes, nebaidās strādāt kā brīvprātīgais palīgs. Brīvajā laikā sacer dzeju, veido rakstus avīzei "Tēvzemīte". Tā kā Luīzi interesē aktiermāksla, viņa spēlē teātrī, piedalās dažādos runas konkursos un dzied.

Iepazīsti Luīzi!

  • Kas ir tavs lielākais talants un nozīmīgākie sasniegumi līdz šim?

Mans lielākais talants ir nebeidzamā zinātkāre, tieši tāpēc pēdējo piecu gadu laikā esmu darbojusies daudz un dažādās jomās, sākot no uzņēmējdarbības līdz pat teātra un skatuves mākslai.

Sākot ar 2017. gadu piedalījos Junior Achievement Latvia rīkotajos pasākumos. 2016. gadā dibināju pirmo skolēnu mācību uzņēmumu SIA "MANEL", kurā biju uzņēmuma vadītāja, 2017. gadā dibināju SMU "Spīdi, Latvija!", ar ko Dominas "Cits Bazārs" tirdziņā ieguvām žūrijas simpātiju balvu, 2018. gadā dibināju SMU "Cukurvate", ar ko skolas tirdziņā ieguvu apbalvojumu - Labākā pārdošanas komanda, abos iepriekšminētajos uzņēmumos arī biju vadītāja. 2018. gadā piedalījos JA Latvia rīkotajā biznesa stratēģijas spēlē "TITAN", kur biju komandas līdere, mana komanda "Cilpa" izcīnīja 3. vietu Latvijā no vairāk kā 350 komandām. 2018. gadā piedalījos arī rīkotajās uzņēmējdarbības konferencēs "Uzdrīksties uzvarēt!". 2019. gadā darbojos skolas skolēnu mācību uzņēmumu Ziemassvētku tirdziņā, kā brīvprātīgais palīgs.

Mācību ziņā gan proģimnāzijas, gan ģimnāzijas posmā katru gadu saņēmu pateicību par labām un teicamām sekmēm. 2018., 2019. un 2020. gadā saņēmu apbalvojumu RV3ģ Lepnums. Skolā ieņēmu klases vecākā amatu no 9. klases, esmu vadījusi vairākus svinīgus pasākumus, īpaši jāpiemin Rīgas Valsts 3. ģimnāzijas 100 gades jubilejas pasākumu, kas notika Rīgas Kongresu namā.

Vairākus gadus piedalos Rīgas Interešu izglītības metodiskā centra rīkotajos skolēnu skatuves runas konkursos, kur 10. klasē 2. kārtā ieguvu II pakāpi un 3. kārtā I pakāpi, 11. klasē II pakāpi un 12. klasē pēdējā kārtā I pakāpi. 2018. gadā piedalījos arī Memoriālo muzeju apvienības rīkotajā izteiksmīgas runas konkursā "Jānis Akuraters un mirklis pirms Latvijas dzimšanas", kur ieguvu 1. vietu.

Sākot ar 2019. gadu iesaistījos Stopiņu novada Jauniešu domē, kur neilgā laika periodā sevi pierādīju un tiku izvirzīta par Jauniešu domes vadītāju, pateicoties savam ieguldītajam darbam saņēmu apbalvojumu "Stopiņu novada Gada jaunietis 2019". Veidoju pasākumu atstāstu darbus, kas publicēti Stopiņu novada mājaslapā un novada avīzē "Tēvzemīte".

  • Kādas ir tavas pētnieciskās intereses?

Vēlos izpētīt daiļdarbu interpretāciju atkarībā no cilvēka vecuma grupas, sociālā stāvokļa, dzīves vietas un vērtību skalas apstākļiem.

  • Ko tev nozīmē stipendijas iegūšana?

Stipendijas iegūšana ir kā atzinība par manis veikto darbu un motivācija darīt vēl vairāk un labāk studiju ceļā, kas man vēl ir tikai priekšā.

  • Kāda ir tava dzīves misija, sūtība?

Vēlos apgūt un izzināt pasauli, radīt paliekošas vērtības un sniegt savu devumu apkārtējai sabiedrībai.

  • Kāpēc tu ieteiktu citiem studentiem pieteikties stipendijai?

Ieteiktu citiem studentiem pieteikties stipendijai, jo ir svarīgi lepoties pašam ar sevi un būt gandarītam par padarīto darbu.

  • Kādu grāmatu (-as) tu ieteiktu izlasīt citiem stipendiātiem?

Anna Brigadere "Sprīdītis", jo tās patiesākās dzīves vēŗtības nekur tālu nav jāmeklē.

  • Kādu kinofilmu (-as) tu ieteiktu noskatīties citiem stipendiātiem?

Operas spoks (2004).

  • Kāds ir tavs dzīves sauklis?

Sapņi ir tikai sapņi, ja turi acis ciet, es gribu turēt acis vaļā un pretī sapņiem iet.