Anete Patrīcija Raiskuma

Stipendijas "Ceļamaize" ieguvēja no 2020./2021. akad. gada

Stipendiju programma “Ceļamaize” radīta 2006. gadā, lai sniegtu motivējošu atbalstu Latvijas Universitātes (LU) pamatstudiju 1. kursa studentiem, kuriem, absolvējot vidusskolu, ir augstas sekmes gan mācībās, gan sasniegumi ārpusskolas aktivitātēs. Mecenāts, Amerikas latvietis Andrejs Jurgens (1939-2010) veltīja LU testamentāro novēlējumu, tā sniedzot ieguldījumu talantīgāko Latvijas jauniešu izaugsmē un veicinot inteliģentākas sabiedrības veidošanos. Saglabājot augstus sasniegumus studiju procesā, atbalsts tiek saņemts visu bakalaura studiju laiku.


Anete Patrīcija Raiskuma studē LU Ķīmijas fakultātes bakalaura studiju programmas "Ķīmija" 1. kursā. Vispārīgi Anete Patrīcija ir mierīgs, kluss cilvēks, bet dažreiz arī mēdz būt daudz aktīvāka un jautrāka, vienmēr labprāt iesaistās sarunās un ir gatava apkārtējiem izpalīdzēt. Viņai vislabāk patīk pavadīt savu brīvo laiku aktīvi un dabā. Anete Patrīcija labprāt ziemā dodas slēpot, bet vasarās - brauc ar velosipēdu, spēlē volejbolu vai dodas iepazīt kādu no Latvijas skaistajām pilsētām, lietainās dienās, viņasprāt, nav nekā labāka par interesantu grāmatu un siltu tējas krūzi. Jaunietei vislabāk patīk pavadīt laiku Baltijas jūras krastā, jo tur viņa jūtas visjaukāk. Aneti Patrīciju fascinē ķīmija un tās saiknes ar apkārtējo pasauli, tieši tāpēc viņa arī to studē. 

Iepazīsti Aneti Patrīciju!

  • Kas ir tavs lielākais talants un nozīmīgākie sasniegumi līdz šim?

Panākumus es nebūtu spējusi gūt bez savas neatlaidības, kā arī vēlmes riskēt. Tieši to es uzskatu par savu lielāko talantu - grūtību priekšā nepadoties un nezināmās situācijās nenobīties, bet doties uz priekšu. Kā visnozīmīgāko sasniegumu es vērtētu bronzas medaļas iegūšanu Starptautiskajā ķīmijas olimpiādē, tieši gatavojoties un piedaloties tajā, es guvu savas dzīves vissvarīgākās pamācības.

  • Kādas ir tavas pētnieciskās intereses?

Pēdējos gados, gatavojoties dažāda līmeņa olimpiādēm esmu iepazinusi vairākas ķīmijas nozares, no kurām visvairāk man radās ieinterese par organisko ķīmiju. Tās burvība, manuprāt, ir tajā, ka tā ir sastopama it visur mums apkārt, sākot no dabas, līdz zāļu vielām un telefoniem mūsu rokās. Mani fascinē tās saistība ar cilvēkiem un dabu. Tieši šī saikne man rada vēlmi nodarboties ar pētniecību organiskās ķīmijas jomā, jo tā es varu ne tikai nodarboties ar zinātni, bet arī iepazīt sev apkārt esošo pasauli.

  • Ko tev nozīmē stipendijas iegūšana?

Stipendijas iegūšana man viennozīmīgi ir liels gods. Kā arī tā ir pierādījums, ka mans līdzšinējais darbs ir novērtēts un atzīts, un tā dod man papildus vēlmi censties vairāk un sasniegt daudz augstākus mērķus. Šī stipendija arī ir man kā atbalsts, kas ļauj man pilnveidot ne tikai savas stiprās puses, bet arī  attīstīt citas savas intereses un prasmes, kas man var būt vajadzīgas gan tagad, gan nākotnē.

  • Kāda ir tava dzīves misija, sūtība?

Mans dzīves mērķis ir, izmantojot savas zināšanas un prasmes, veikt nozīmīgus atklājumus ķīmijas zinātnes jomā, kas uzlabotu pasaules iedzīvotāju dzīves. Kā arī būt līdzās sev tuviem cilvēkiem un padarīt viņu dzīvi mazliet jaukāku un jautrāku.

  • Kāpēc tu ieteiktu citiem studentiem pieteikties stipendijai?

Piesakoties stipendijai Tu vari iegūt dažādas jaunas prasmes un zināšanas, kas noderēs turpmākās studijās un dzīvē. Piesakoties tai Tu viennozīmīgi neko nezaudē, bet tikai iegūsti, tāpēc noteikti ir vērts pamēģināt. Tikai tas, kurš nav mēģinājis ir vienmēr zaudējis.

  • Kādu grāmatu (-as) tu ieteiktu izlasīt citiem stipendiātiem?

Es ieteiktu izlasīt Dž. Orvela grāmatu “1984” un O. Hakslija “Brīnišķīgā jaunā pasaule”.

  • Kādu kinofilmu (-as) tu ieteiktu noskatīties citiem stipendiātiem?

No latviešu filmām es viennozīmīgi iesaku noskatīties “Dvēseļu putenis”, bet ārzemju filmu cienītājiem filmu “Interstellar”, kā arī “Jojo Rabbit”.

  • Kāds ir tavs dzīves sauklis?

Katru dienu paveicot mazliet vairāk cilvēks ir spējīgs sasniegt daudz vairāk nekā darot tikai tik, cik nepieciešams.