Sabina Maria Ionescu

Stipendijas "Ceļamaize" ieguvēja 2020./2021. akad. gadā

Stipendiju programma “Ceļamaize” radīta 2006. gadā, lai sniegtu motivējošu atbalstu Latvijas Universitātes (LU) pamatstudiju 1. kursa studentiem, kuriem, absolvējot vidusskolu, ir augstas sekmes gan mācībās, gan sasniegumi ārpusskolas aktivitātēs. Mecenāte, Amerikas latviete Dr. med. Aina Galēja-Dravniece (1925-2013) veltīja LU testamentāro novēlējumu, tā sniedzot ieguldījumu talantīgāko Latvijas jauniešu izaugsmē un veicinot inteliģentākas sabiedrības veidošanos.


Sabina Maria Ionescu studē LU Medicīnas fakultātes bakalaura studiju programmas "Ārstniecība" 1. kursā.

Iepazīsti Sabinu Mariu!

  • Pastāsti par sevi! Kas ir tavs lielākais talants un nozīmīgākie sasniegumi līdz šim?

Pirms pieciem gadiem sapratu, ka sevi redzu sevi kaut kur Ziemeļvalstīs, tur iegūst doktora grādu. Man ir bakalaura grāds bioloģijā un maģistra grāds mikrobioloģijā, un pēc darba gan pētniecības laboratorijā, gan medicīnas laboratorijā tas likās likumsakarīgs nākamais solis. Jau sen iekšējā balss un mana nodarbošanās radīja manī vēlmi turpināt medicīnas studijas, bet es vienmēr baidījos no jauna sākuma un no tā ekonomiskās ietekmes.
Mūsu valstī ir teiciens: "Tas, no kā jūs baidāties, vienmēr jūs atradīs!" Es esmu no Rumānijas, bet jau divus gadus dzīvoju Latvijā. Es atbraucu apmeklēt šo skaisto valsti, pateicoties savam latviešu līgavainiem, un lēnām esmu šeit atradusi visu, kas man kaut kā pietrūka, un es pārsteidzu gan sevi, gan noteikti savu ģimeni, kad izrādīju interesi pārcelties uz šejieni.
Tātad tas noteikti bija milzīgs jauns sākums!!! Viens no maniem galvenajiem vaļaspriekiem šobrīd ir latviešu valodas apguve un pēc iespējas lielāka Latvijas vēstures un folkloras iepazīšana. Nekas mani tik daudz intelektuālā ziņā neizaicināja kā latviešu valodas apguve, jauna valoda, kas pilnīgi atšķiras no visām latīņu valodām, kurās es brīvi runāju.
Kopš es pārcēlos uz dzīvi Latvijā, diemžēl valodas barjeras dēļ man bija daudz darbu, lai uzturētu sevi, un neviens no tiem nebija saistīts ar manu aizraušanos ar zinātni.
Bet es atradu Latvijā brīnišķīgu ģimeni un draugus, kuri grūtos brīžos mani atbalstīja ar labiem vārdiem, siltu ēdienu un, protams, ar melno balzamu. Un es vienmēr būšu viņiem pateicīga (it īpaši saviem vīra vecākiem - par to, ka viņi neļāva man atteikties no sapņiem! Un tāpēc man izdevās turpināt darbu un studijas medicīnā!

  • Kādas ir tavas pētnieciskās intereses?

Kopš otrā koledžas gada es piedalījos praksē Horia Hulubei Nacionālajā fizikas un kodoltehnikas pētniecības un attīstības institūtā (IFIN-HH), Dzīvības un vides zinātņu katedrā. Tur izstrādāju savu bakalaura darbu “Rumānijas propolisa no Bucovina apgabala ietekme uz vēža šūnām”.
Es novēroju faktu, ka koncentrācijās, kas pārsniedz 50 μg/ml propolisa etanola ekstrakta no noteiktas manas valsts teritorijas, šūnu līnijām L929, HT-29 un HepG2 rodas izmaiņas šūnu dzīvotspējā, kā arī mitohondriju membrānas potenciālā. Tieši tāpēc daudzus gadus mani interesēja vēža pētījumi. Bet, strādājot par biologu medicīnas laboratorijā Rumānijas slimnīcā, es ar prieku atklāju vēl vienu sev interesējošu tēmu: noteiktu baktēriju rezistenci pret antibiotikām un to, kā to var atrisināt, lai tuvākajā nākotnē nekļūtu par milzīgu problēmu.

  • Ko tev nozīmē stipendijas iegūšana?

Šobrīd es strādāju nepilnu darba laiku Žila Verna Rīgas Franču skolā, un tas var kļūt diezgan nogurdinoši, strādājot, mācoties jaunu valodu un studējot medicīnu. Šīs stipendijas saņemšana nozīmē vairāk laika pievērsties patiesi svarīgām lietām un iespēju kādu brīdi mazāk raizēties par līdzekļiem savu mērķu sasniegšanai. Un tā ir arī liela motivācija un gods sasniegt labākus akadēmiskos rezultātus.

  • Kāda ir tava dzīves misija, sūtība?

Mana dzīves misija ir kaut ko dot atpakaļ gan savai latviešu ģimenei, gan Latvijas sistēmai. Tātad, kas gan ir labākais veids, kā to izdarīt, ja kļūstot par ģimenes ārstu?

  • Kāpēc tu ieteiktu citiem studentiem pieteikties stipendijai?

Es ieteiktu citiem studentiem pieteikties stipendijai neatkarīgi no iznākuma, jo tas ir brīnišķīgs vingrinājums, lai mēģinātu pats sev atbildēt, vai patiešām esi tā vērts, vai tomēr tev ir jāstrādā vairāk.

  • Kādu grāmatu (-as) tu ieteiktu izlasīt citiem stipendiātiem?

Šis ir ļoti sarežģīts jautājums, bet es vēlētos izveidot TOPu.

1. "Mazais princis" (Antuāns de Sentekzeperī);

2. "Dzīvnieku ferma" (Džordžs Orvels);

3. Uz kraujas rudzu laukā (Džeroms D. Selindžers);

4. "Sapiens: Īsa cilvēces vēsture" (Juvals N. Harari).

  • Kādu kinofilmu (-as) tu ieteiktu noskatīties citiem stipendiātiem?

"It's a wonderful life" (Frank Capra).

  • Kāds ir tavs dzīves sauklis?

Vienmēr iekāp cita kurpēs! Tas man daudzkārt palīdzēja saprast lietas, kurām acīmredzot nebija jēgas.