Diana Piskuna

Minnas Matildes Vilhelmīnes Petkevičs piemiņas stipendijas ieguvēja 2019./20. akad. gadā

Stipendijas pirmsākumi meklējami 1942. gadā, kad mecenāte Minna Matilde Vilhelmīne Petkevičs (1860-1943) Latvijas Universitātei (LU) testamentāri novēlēja daļu sava nama K. Barona ielā, lai no peļņas tiktu veidots stipendiju fonds LU pamatstudiju 1. kursa studentiem, latviešiem, kuri, absolvējot vidusskolu, ir mācībās un ārpusskolas aktivitātēs centīgi un talantīgi, bet ir nepietiekams materiālais nodrošinājums studijām vai tie nākuši no daudzbērnu ģimenes. M.M.V. Petkevičs paliks atmiņā kā sieviete, kura arī šodien mums atgādina par izglītības un rakstura stingrības būtisko lomu ikdienas dzīvē.


Diana Piskuna studē LU Humanitāro zinātņu fakultātes bakalaura studiju programmas "Krievu filoloģija" 1. kursā. Diāna ir pirmkursniece, kura ar izbrīnu un prieku pierod pie šīs jaunās dzīves. Visvairāk vienmēr ir baidījusies kļūt nopietna, izaugot liela, tāpēc tagad jebkuros apstākļos cenšas saglabāt sevī bērnu, visu sagaida ar nepacietību un sajūsmu, kā tas bija bērnībā. Tagad apvieno studijas ar darbu, un tas ir kā viens liels piedzīvojums un izaicinājums – jauni priekšmeti un jauni pienākumi, daudz kas ir jāiemācās un jāapgūst, bet no tā dzīve paliek tikai spilgtāka in pilnīgāka. Mērķtiecīgums un spītība ir tās rakstura īpašības, kuras palīdz Diānai tikt ar visu galā un piepildīt savus sapņus.

Savu brīvo laiku velta jogai, ar kuru nodarbojas jau no bērnības, raksta dzeju un prozu, aizraujas ar aktiermākslu. Vakaros, kas jūtas pārgurusi, skatās multfilmas – tas palīdz viņai atslābināties un piepilda ar pozitīvām emocijām, ļauj pārdomāt dažnedažādas lietas. Ikvienā kompānijā viņa ir tas cilvēks, kurš gribēs pēc iespējas vairāk redzēt un darīt, Diāna ir enerģiska un pārpildīta ar mīlestību pret dzīvi. Viņa ir pārliecināta, ka mūsu mājas nav tikai viens dzīvoklis, bet visa pasaule, tāpēc mūsu pienākums dzīves laikā ir iepazīt savas īstās mājas, apceļot un uzzināt pēc iespējas vairāk.

Iepazīsti Dianu!

  • Kas ir Tavs lielākais talants un nozīmīgākie sasniegumi līdz šim?

Par savu talantu uzskatu spēju mācīties pašai un arī dot kaut ko apkārtējiem.

Tā sajūta, kas rodas, kad dalies ar savu pieredzi, un redzi, ka citam cilvēkam sāk izdoties kaut kas, pateicoties tev, ir nepārspējama. Jau 11 gadus nodarbojos ar jogu un pusi no šī laika arī vadu nodarbības, gan bērniem, gan pieagušajiem. Tas ir kaut kas, ar ko patiešām lepojos, jo man bija iespēja piedalīties dažādos projektos kopā ar pazīstamajiem Latvijā un ārzemēs mūziķiem, ar krievu drāmas teātra aktieriem. 

Svarīgas man bija arī publikācijas Rīgas almanahā, jo ļāva pavisām citādi apzināties savus tekstus.

  • Kādas ir Tavas pētnieciskās intereses?

Mani interesē pilnīgi viss, kas ir saistīts ar mākslu, cilvēkiem, psiholoģiju. Rakstnieki, aktieri, daiļliteratūra, mūsu vieta šajā dzīvē, kāpēc mēs domājam un rīkojamies tā, nevis otrādi, un vai tomēr ir tas vienīgais in pareizais variants.

  • Ko Tev nozīmē stipendijas iegūšana?

Materiāli stipendija man nozīmē iespēju piepildīt savu seno sapni un vairāk laika veltīt studijām. Psiholoģiski - jutos priecīga un atalgota, gribās vēl vairāk attīstīties un pilnveidot to, ko varu un māku.

  • Kāds ir Tavs dzīves virsmērķis?

Gribu padarīt pasauli labāku, lai vairāk dzīvo būtņu justos laimīgāk. Varbūt tas būs tikai viens cilvēks, viens dzīvnieks, vai viens koks - tā jau būs vesela dzīve ar savu stāstu, enerģiju, ar savu Visumu sirdī.

  • Kāpēc Tu ieteiktu citiem studentiem pieteikties stipendijai?

Tas ir liels izaicinājums un forša pieredze! Jebkurā gadījuma, kamēr raksti eseju, CV, motivācijas vēstuli - tikai vairāk iepazīsti sevi. Ir jāmēģina visu šajā dzīve, jo nekad nezini, kur tieši tev paveiksies.

  • Kādu grāmatu (-as) Tu ieteiktu izlasīt citiem stipendiātiem?

Margareta Mičela “Vējiem līdzi”, Duglass Adamss “Galaktikas ceļvedis stopētājiem”.

  • Kādu kinofilmu (-as) Tu ieteiktu noskatīties citiem stipendiātiem?

“Some like it hot” un “Spirited Away”.

  • Kāds ir Tavs dzīves sauklis?

“Memento Mori”. Kad apzinies, ka visam ir gals, pavisam citādak pārdzīvo visu ar tevi notiekošo.