Renāte Berķe

Minnas Matildes Vilhelmīnes Petkevičs piemiņas stipendijas ieguvēja 2019./20. akad. gadā

Stipendijas pirmsākumi meklējami 1942. gadā, kad mecenāte Minna Matilde Vilhelmīne Petkevičs (1860-1943) Latvijas Universitātei (LU) testamentāri novēlēja daļu sava nama K. Barona ielā, lai no peļņas tiktu veidots stipendiju fonds LU pamatstudiju 1. kursa studentiem, latviešiem, kuri, absolvējot vidusskolu, ir mācībās un ārpusskolas aktivitātēs centīgi un talantīgi, bet ir nepietiekams materiālais nodrošinājums studijām vai tie nākuši no daudzbērnu ģimenes. M.M.V. Petkevičs paliks atmiņā kā sieviete, kura arī šodien mums atgādina par izglītības un rakstura stingrības būtisko lomu ikdienas dzīvē.


Renāte Berķe studē LU Juridiskās fakultātes bakalaura studiju programma "Tiesību zinātnes" 1. kursā. Renāte ir diezgan mērķtiecīga, ikdienā vēlas piedzīvot pēc iespējas vairāk, tomēr neaizmirst arī sevi palutināt ar atpūtu, kas parasti ietver kādu foto uzņemšanu, zīmēšanu, aktivitātes svaigā gaisā.

Iepazīsti Renāti!

  • Kas ir Tavs lielākais talants un nozīmīgākie sasniegumi līdz šim?

Noteikt prioritātes un vadīties pēc tām, tas varētu būt mans talants, ja tā to var nosaukt. Visu vienmēr nav iespējams paveikt, tāpēc ir svarīgi mācīties izšķirt svarīgāko un to, kas ne tik nozīmīgs, lai neapjuktu ikdienas skrējienā.

  • Kādas ir Tavas pētnieciskās intereses?

Vidusskolas laikā pētījumu veicu veselības sekcijā, jo arī šīs nozares jautājumi mani vienmēr ir interesējuši. Tagad, pēc pirmajiem mēnešiem Juridiskajā fakultātē, esmu patiesi ieinteresēta tiesību teorijas jautājumos, domāju, ka šis būs mans pētījuma objekts 2. semestra kursa darba ietvaros.

  • Ko Tev nozīmē stipendijas iegūšana?

Stipendijas iegūšana man sniedz iespēju ieguldīt visu savu laiku un enerģiju studiju darbam, kas ir mans mērķis – pilnvērtīgas studijas, kas nav jāsavieno ar darbu citur, lai nodrošinātu finansiālos apstākļus studēšanai.

  • Kāds ir Tavs dzīves virsmērķis?

Censties maksimāli izmantot piedāvātās iespējas, lai vēlāk nebūtu jānožēlo, ka neesmu pamēģinājusi to, ko esmu gribējusi, bet pietrūcis drosmes.

  • Kāpēc Tu ieteiktu citiem studentiem pieteikties stipendijai?

Pirmkārt, uzskatu, ka materiāls, kas jāsagatvo par sevi, lai pieteiktos, ir vērtīgs apkopojums par paveikto, kas noteikti noderēs, piesakoties arī citos dažāda veida projektos. Otrkārt, kāpēc nepamēģināt, ja rezultāts var būt tik pozitīvs! Nepiesakoties stipendijai, students jau uzreiz izslēdz savas iespējas gūt pozitīvu apstiprinājumu, toties pieteikšanās jau ir liels solis stipendijas iegūšanas virzienā.

  • Kādu grāmatu (-as) Tu ieteiktu izlasīt citiem stipendiātiem?

Imanta Ziedoņa “Epifānijas” ir mana ikdienas lasāmviela. Viņa epifānijas ir trāpīgas, iedvesmojošas un raisa pārdomas. Es no sirds ieteiktu visiem “Epifānijas” turēt rokas sniedziena attālumā!

  • Kādu kinofilmu (-as) Tu ieteiktu noskatīties citiem stipendiātiem?

On the bases of sex (2018).

  • Kāds ir Tavs dzīves sauklis?

Piedzīvot, izbaudīt!