Katrīna Belouško

Rūšu ģimenes stipendijas ieguvēja 2019./2020. akad. gadā

Stipendija radīta 2017. gadā, pateicoties Amerikas latviešu Dagnijas un Roberta Rūšu atbalstam, lai sekmētu medmāsām iespēju iegūt augstāko izglītību un celtu profesijas prestižu Latvijā. Ziedojums veikts sadarbībā ar fondu "Friends of the University of Latvia".


Katrīna Belouško studē Rīgas Stradiņa universitātes Sabiedrības veselības un Sociālās labklājības fakultātes maģistra studiju programmas "Māszinības" 2. kursā. Katrīna ir entuziastisks jaunais speciālists savā nozarē un apņēmīga studente. Viņu ārkārtīgi aizrauj ceļošana, dažādu kultūru iepazīšana un daba. Tieši šie vaļasprieki ļauj Katrīnai atpūsties un ar prieku atgriezties darba vidē. Šobrīd viņas tiešais darba pienākums ir anestēzijas un intensīvās terapijas māsas darbs Bērnu klīniskās universitātes slimnīcas Bērnu intensīvās terapijas nodaļā. Katrīna mīl savu darbu, un viņas galvenais mērķis vienmēr ir bijis nodrošināt labāko iespējamo aprūpi saviem pacientiem. Strādājot intensīvās terapijas nodaļā, Katrīna var teikt, ka ir savā īstajā vietā. Viņai piemīt spēja strādāt dinamiskā un intensīvā vidē, kas prasa ātru domāšanu un lieliskas analītiskās un novērtēšanas prasmes. Viņas galvenais mērķis ir celt māsas tēlu un nozīmību Latvijā, lai katra jaunā māsa lepojās ar to, kas viņa ir. Katrīna uzskata, ka māsām ir skaistākā profesija pasaulē!

Iepazīsti Katrīnu!

  • Kas ir Tavs lielākais talants un nozīmīgākie sasniegumi līdz šim?

Esmu vēl sava lielā dzīves talanta meklējumos, bet esmu laimīga, ja spēju iedvesmot citus darīt vairāk un darīt labāk. Šī gada septembrī ieguvu fantastiku iespēju doties uz vienu mēnesi ilgu profesionālās pieredzes braucienu St. Louis Childrens Hospital, kas ir viena no labākajām bērnu slimnīcām ASV. Šī bija lieliska pieredzes, zināšanu un prakses apmaiņa no māsu puses, lai jaunās zināšanas un jauninājumus “atvestu” atpakaļ uz Latviju. Lai segtu finansiālos izdevumus, ieguvu stipendiju no Childrens Mecial Care Foundation, kas finansiāli atbalsta jauno ārstu pieredzes braucienus. Fonds sākotnēji bija skeptisks, ka māsas būtu jāfinansē pieredzes braucienā uz ASV, bet, spējot fondu pārliecināt, kļuvu par pirmo māsu, kas jebkad ieguvusi fonda stipendiju. Paralēli darbam un studijām esmu iesaistīta studentu apmācībā Rīgas Stradiņa universitātē, strādāju kā pētniece, veidoju jaunu tālākizglītības mācību programmu, piedalos kursos un konferencēs, aktīvi iesaistos simulāciju, kā arī mācību metodes pilnveidē, un šobrīd speru pirmos soļus, lai radītu iespēju kolēģiem no Sv. Luisa Bērnu slimnīcas atbraukt uz Latviju, lai apmācītu mūsu māsas pacientu aprūpē.

  • Kādas ir Tavas pētnieciskās intereses? (Kas līdz šim ir pētīts vai tiks pētīts turpmākajās studijās?)

Man ir liels prieks, ka šobrīd pasaulē lielu popularitāti gūst tieši māsu veiktie pētījumi. Es esmu iesaistījusies dažādos starptautiskos pētījumos. No šī gada aprīļa esmu Paediatric Intensive Care Audit Network (PICANet) komandas locekle. Līdzdarbojos RSU pētniecības projektā  “Dzīvībai bīstamu infekciju izpēte bērniem, uzlabojot agrīnu slimību diagnostiku un ieviešot jaunus rīcības algoritmus” kopā ar Bērnu Klīniskās universitātes slimnīcas ārstiem. Pagājušā gada decembrī iesaistījos un palīdzēju izpildīt The European Society of  Pediatric and Neonatal Intensive Care (ESPNIC) pētījumu par enterālās barošanas izpildīšanu bērnu intensīvās terapijas nodaļā Latvijā. Iegūstot bakalaura grādu, veicu pētījumu ar tēmu “Pacienta izvērtēšana pediatrisku pacientu agrīnas brīdināšanas skalā pirms “Zilā koda” aktivizēšanas”. Šobrīd, studējot maģistrantūrā, veicu pētījumu ar tēmu “Māsu noslogojums bērnu intensīvās terapijas nodaļā: Terapeitiskas iejaukšanās skaitīšanas sistēmas (TISS-28) izmantošana”. Zināms, ka liela darba slodze pazemina pacientu aprūpes kvalitāti un drošību. Pētījuma mērķis ir raksturot pacientu slimības smagumu un māsu aprūpes darba slodzi Bērnu intensīvās terapijas nodaļā Latvijā viena gada laikā.

  • Ko Tev nozīmē stipendijas iegūšana?

Studentu stipendijām nav tikai naudiska izteiksme. Stipendija motivē studentus, liek noticēt, ka mūsu panākumi tiek pamanīti un novērtēti. Iegūtā stipendija dod stimulu nepadoties un kļūt aizvien labākajam savā nozarē. Uzskatu, ka esmu cienīga stipendiāte, un man ir liels gods iegūt Rūšu ģimenes stipendiju.

  • Kāds ir Tavs dzīves virsmērķis?

Mīlēt citus un būt mīlamai saviem tuvākajiem. Neaizmirst mīlēt arī sevi.

  • Kāpēc Tu ieteiktu citiem studentiem pieteikties stipendijai?

Stāstiet citiem par saviem sasniegumiem, lepojieties ar sevi un savu profesiju. Tikai tā jūs pamanīs un novērtēs. Lielākais gandarījums ir saprast, ka esi uz īstā ceļa, un labi dari savu darbu. Noteikti nevajag kautrēties lūgt palīdzību citiem, ja rodas grūtības tikt līdz savam mērķim.

  • Kādu grāmatu (-as) Tu ieteiktu izlasīt citiem stipendiātiem?

Lieliska, viegla un aizraujoša lasāmviela vienmēr būs grāmata par cilvēka fizioloģiju gan medicīnas studentiem, gan cilvēkam parastajam. Esmu pati lasījusi, pat laiskojoties pludmalē. Aizraujoši un interesanti, lai izprastu, kā mēs īsti darbojamies un spējam pastāvēt. Viss ir likumsakarīgi, un visam ir būtiska nozīme – nekas nav tā pat vien. Iesaku izlasīt, pārlasīt un lasīt priekšā citiem. Vēl izcila grāmata ir "Būt mirstīgam" (Gavande Atuls).

  • Kādu kinofilmu (-as) Tu ieteiktu noskatīties citiem stipendiātiem?

Slumdog millionaire ir mana visu laiku mīļākā filma, jo skaista un par mīlestību.

  • Kāds ir Tavs dzīves sauklis?

Vienmēr teikt JĀ jauniem piedzīvojumiem.