Eva Emīlija Česle

 

Eva Emīlija Česle studē Latvijas Universitātes Bioloģijas fakultātes doktorantūras studiju programmā "Bioloģija".

 

Iepazīsti Evu!

Kas ir Tavs lielākais talants un nozīmīgākie sasniegumi līdz šim? 

Par savu talantu varētu saukt spēju novērtēt jebkuru situāciju no visām pusēm, kā arī vēlmi vienmēr uzzināt ko jaunu. Nozīmīgos sasniegumus vienmēr cenšos papildināt, taču līdz šim lepoties varu ar izcili aizstāvētu maģistra darbu un studiju uzsākšanu doktorantūrā.

Kādas ir Tavas pētnieciskās intereses?

Mans pētnieciskais darbs saistīts ar bakteriālo mikrokompartmentu izpēti- tās ir savdabīgas baktēriju organellas, kas sastāv no puscaurlaidīgas proteīnu čaulas un enzīmu kodola. Mikrokompartmenti ir saistīti ar daudzveidīgu enzimātisko reakciju nodrošināšanu un atvieglošanu baktērijās, nereti tām ļaujot dzīvot specifiskos apstākļos un dodot priekšrocības konkurencē ar citiem mikroorganismiem. Tieši spēja uzlabot enzimātisko reakciju norisi novedusi pie bakteriālo mikrokompartmentu potenciāla izpētes biotehnoloģiskam pielietojumam, ar ko šobrīd saistīti arī mani pētījumi. 

Kāds ir Tavs dzīves virsmērķis?

Mans dzīves virsmērķis ir gūt gandarījumu un redzēt redzēt vērtību savā darbā, lai nekad nezustu motivācija, kā arī censties padarīt bioloģiju un eksaktās zinātnes kā tādas mazāk biedējošas un saprotamākas ar šīm nozarēm nesaistītiem cilvēkiem.  

Kāpēc Tu ieteiktu citiem studentiem pieteikties stipendijai?

Piesakoties stipendijai, var tikai iegūt. Protams, jāpieliek nedaudz pūļu, lai sagatavotu pieteikumu, taču ir ļoti patīkami saņemt novērtējumu par atbildīgu attieksmi pret studijām un mērķtiecīgu pētniecisko darbu. 

Kādu grāmatu (-as) Tu ieteiktu izlasīt citiem stipendiātiem?

Viena no manām mīļākajām grāmatām nemainīgi ir Džordža Orvela 1984. Tāpat pēdējā laika intriģējošākā grāmata bijusi Jonathan Haidt "The Happiness Hypothesis", mācoties, kā apzināti sev ļaut justies laimīgam. Vai kaut mazliet laimīgākam.

Kādu kinofilmu (-as) Tu ieteiktu noskatīties citiem stipendiātiem?

Jojo Rabbit- lieliska filma, kas smalki balansē starp humoru un milzu pārdzīvojumiem.

Kāds ir tavs dzīves sauklis?

Manu dzīvi nekad īsti nav vadījis viens moto, taču, ja jāizvēlas sirdij tuvākais: In order to be irreplaceable one must always be different. /Coco Chanel/.