Jana Buša

Jana Buša ir LU Datorikas fakultātes studente, kura 2021./2022. akad. gadā saņem Izcilības stipendiju bioinformātikā.

Iepazīsti Janu!

Pastāsti par sevi. Kas ir tavs lielākais talants un nozīmīgākie sasniegumi līdz šim?
Esmu Latvijas Universitātes bioinformātikas apakšprogrammas maģistra pirmā kursa studente.
Man ir vairākas izglītības - medicīniskā, ko ieguvu absolvējot zobu higiēnistus Rīgas Stradiņa Universitātē un bakalaura grāds Rīgas Tehniskajā Universitātē Informācijas Tehnoloģiju programmā.
Mans bakalaura darbs ir par tēmu "Bioinformātikas datu klasifikācija: Zarnu mikrobioms pirms un pēc antibiotiku ietekmes", kurā izveidoju iestrādes mašīnmācīšanās pielietošanai mikrobioma analīzei. Darbs tika izvirzīts ZIBIT'21 stipendijai, kur kopumā šogad bija izvirzīti 20 labākie bakalaura darbi IT jomā. Uz bakalaura darba rezultātu pamata tika uzrakstīta arī zinātniskā publikācija "Variability of classification results in data with high dimensionality and small sample size”, kura tiks publicēta RTU zinātniskajā žurnālā 2021. gada beigās.

Ko tev nozīmē stipendijas iegūšana?
Stipendijas iegūšana man ir liels gods un jūtos novērtēta, tā ļauj vairāk noticēt pašai sev. Stipendija man dod iespēju turpināt mācīties, neciešot studiju kvalitātei, lai sevi uzturētu. Tā ir arī iespēja iegādāties mācību kursus un jaunu datoru.

Kāda ir tava dzīves misija, sūtība?
Es vienmēr esmu bijusi ieinteresēta dot savu ieguldījumu cilvēka veselībā, bet mazliet vēlāk – zinātnē, atstājot kādu paliekošu labumu, kas varētu palīdzēt citiem. Es ticu, ka jebkura veida profilaksei un cilvēku izglītošanai veselības jomā ir milzīga nozīme kvalitatīvas un ilgas dzīves sasniegšanai.

Kādu grāmatu es ieteiktu izlasīt citiem stipendiātiem?
Antona Čehova īsie stāsti. Stīvens Kings "Storm of the Century".

Kādu filmu ieteiktu noskatīties citiem stipendiātiem?
A Beautiful Mind.

Kapēc Tu ieteiktu citiem pieteikties stipendijai?
Citiem ieteiktu pieteikties stipendijai tādēļ, ka tā ir lieliska iespēja sasniegt vairāk, saņemt papildus līdzekļus savai attīstībai un izausgmei.

Kāds ir tavs dzīves sauklis?
“Where there’s a will, there’s a way.”