Ksenija Lūcija Bahire

Ksenija Lūcija Bahire 2022./2023. akad. gadā saņem Jāņa Priedkalna piemiņas stipendiju.

Iepazīsti Kseniju!

1.Pastāsti par sevi! Kas ir tavs lielākais talants un nozīmīgākie sasniegumi līdz šim? 

Aktīvi specializējos savā nozarē - mitohondriālo parametru izpētē smadzeņu audos, kā arī pētu mitohondriju darbību citos orgānos un strādāju ar eksperimentāliem dzīvniekiem. Apvienoju mācības, darbu Farmakoloģijas katedrā un aptiekas praksi, kā arī voluntēju jauniešu ANO delegātu pārstāvniecībā Latvijā. Par nozīmīgāko sasniegumu uzskatu neatlaidību ikdienas darbos, jo pamatīgie sasniegumi nāk kopā ar maziem personīgiem. 

Zinu, ka mana stiprā puse ir jautājumu sesijas - ļoti patīk uzdot jautājumus un diskutēt par un ap zinātni.    

2.Ko tev nozīmē stipendijas iegūšana?

Stipendija man nozīmē atbalstu pētniecībā un lielāku stabilitāti dzīvē. Tā dod man pārliecību sevī un padarītajā, un ļauj man spert soli tālāk.

3.Kāda ir tava dzīves misija, sūtība? 

Mēģinu veidot gaišāku pasauli ap sevi, kā arī ar savu piemēru rādīt, ka mentālā veselība ir dažreiz svarīgāka par visu pārējo  

4.Kādu grāmatu (-as) tu ieteiktu izlasīt citiem stipendiātiem? 

Nesen sapratu, ka atļāvu sev lasīt daiļliteratūru tikai ceļojumos (to noteikti jāmaina), tāpēc pēdējais darba ceļojums bija saitīts ar Ali Hazelwood romānu “The Love Hypothesis”. Neko nopietnu nesagaidot, ieguvu vieglu stāstu par bioloģijas PhD studenti Stenfordas universitātē ar ikdienas rutīnu laboratorijā (un ne tikai). Tas arī lika aizdomāties par grāmatas autori - neirozinātnieci, kura raksta gan zinātniskos rakstus, gan stāstus  par sievietēm akadēmijā un STEM nozarē. Veiksmīgs apvienojums, manuprāt :)

5.Kādu kinofilmu (-as) tu ieteiktu noskatīties citiem stipendiātiem?

Es ļoti ieteiktu noskatīties filmu ar Tildu Svinton “Three Thousand Years of Longing” - brīnišķīga mūzika un skaists stāsts par nepārdomātām vēlēšanām un to sekām. Tilda šeit ir mitoloģijas zinātniece, kura sastop džinu un ar viņa stāstiem pārceļas uz maģisko austrumu pasauli. 

6.Kāds ir tavs dzīves sauklis?

If you don’t ask, the answer is always no.