Andris Aleksandrs Priedītis

Andris Aleksandrs Priedītis ir 2022./2023. akad. gada Kristapa Morberga stipendijas ieguvējs.

Iepazīsti Andri!

1.Pastāsti par sevi! Kas ir tavs lielākais talants un nozīmīgākie sasniegumi līdz šim?

Dzīves labākos gadus izvēlos pavadīt, mācoties matemātiku-statistiku un strādājot par spēļu dizaineri. Nezinu, vai sauktu to par talantu vai attieksmi, bet no rakstura īpašībām visvairāk noder mans kopējais entuziasms par pilnīgi visu. Cik nu iespējams, cenšos izzināt arī nozares ārpus mācību vielas - gan zinātni, gan politiku un filozofiju, gan pēc iespējas dažādāku radošo darbību.

Tā kā lepojos ar spēju savienot šīs prasmes, par lielāko sasniegumu nosauktu "Latvijas gada spēles" titula iegūšanu 2021.gadā kopā ar komandu. Pats apbalvojums ir mazāk svarīgs par apziņu, ka ir izdevies sevi pierādīt diezgan agri dzīvē - ne tikai akadēmiskā vidē, bet arī radošā nozarē. Tas dod man pārliecību, ka viss jautrākais vēl ir tikai priekšā.

2.Ko tev nozīmē stipendijas iegūšana?

Stipendijas iegūšana man paver iespējas uz tālāku pašattīstību gan izglītībā, gan dažādās mākslas nozarēs, jo īpaši spēļu dizainā. Tā nozīmē arī atbildību pret mācībām un darbu. Jānotur līmenis un jātiecas uz augstākām virsotnēm.

3.Kāda ir tava dzīves misija, sūtība? 

Katram ir tieši viena dzīve, tad nu savējo mēģinu nodzīvot pēc iespējas piepildītāku. Domāju, ka to var panākt, sniedzot kaut ko no sevis sabiedrībai kopumā - pat, ja tas ir kaut kas neliels, piemēram, citu izglītošana vai spēļu dizainēšana, kas pēc tam sagādā kādam prieku. Esmu ļoti apmierināts ar savas dzīves ceļu līdz šim un ticu, ka, turpinot iet šādā virzienā, man izdosies atstāt savu nelielo nospiedumu pasaulē.

4.Kādu grāmatu (-as) tu ieteiktu izlasīt citiem stipendiātiem?

Noams Čomskis ir sarakstījis lērumu ar izcilām grāmatām par sabiedrības struktūru problēmām - katram, kuru kaut nedaudz interesē politika, vēsture un politiskā filozofija, iesaku viņa darbus. "How the World Works" ir labs sākumpunkts. Es kā matemātikas students nevaru arī palaist garām iespēju ieteikt Bērtranda Rasela "Introduction to Mathematical Philosophy".

5.Kādu kinofilmu (-as) tu ieteiktu noskatīties citiem stipendiātiem?

"Sinekdoha, Ņujorka" vai jebkura cita Čārlija Kaufmana filma.

6.Kāds ir tavs dzīves sauklis?

Work smarter AND harder.