Pauls Bertrams Klucis

Pauls Bertrams Klucis ir 2022./2023. akad. gada Kristapa Morberga stipendijas ieguvējs.

Iepazīsti Paulu!

1.Pastāsti par sevi! Kas ir tavs lielākais talants un nozīmīgākie sasniegumi līdz šim?

Uzskatu, ka mani lielā mērā raksturo centība, zinātkāre un augsts dzīvesspēks. Talants, ko esmu identificējis sevī, ir radošums attiecībā uz jaunu ideju radīšanu un darbu veikšanu. Kā manus nozīmīgākos sasniegumus es minētu: divkārtējs Latvijas Čempiona tituls (desmitcīņā un septiņcīņā telpās), kā arī Kristapa Morberga stipendijas iegūšana.

2.Ko tev nozīmē stipendijas iegūšana?

Lai arī stipendija ir liels finansiālais atbalsts, tomēr visvairāk man nozīmēja tieši stipendijas komisijas novērtējums. Tas, ka mani izvēlējās kā vienu no stipendijas ieguvējiem, nozīmēja, ka komisija man uzticējās un saredzēja manī potenciālu. Tas man liek justies saprastam un novērtētam, un tas  tālāk veido ķēdes reakciju, ka es vēl vairāk ticu saviem spēkiem un ka tiešām spēju sasniegt mērķus, ko esmu sev izvirzījis.

3.Kāda ir tava dzīves misija, sūtība? 

Savu dzīves misiju šobrīd definēju kā izbaudīt dzīvi un visu, ko tā dod uz šīs zemes, kas iekļauj sevī izmēģināt lietas, vākt dažādas pieredzes, iepazīt cilvēkus. Bet otra misijas daļa būtu ar saviem darbiem (lai arī kādi tie būtu) pielikt roku, lai pasaule turpina palikt par labāku vidi mums un arī nākamajām paaudzēm, un iedvesmot citus arī šo mērķi piekopt.

4.Kādu grāmatu (-as) tu ieteiktu izlasīt citiem stipendiātiem?

Grāmatu, ko iesaku izlasīt visiem, ne tikai citiem stipendiātiem, ir V. E. Frankla „Man’s Search For Meaning”. Tā ir viena no tām grāmatām, kas liek pārdomāt savas vērtības un kas papildina cilvēku kā personību. Atziņas pēc šīs grāmatas veidojas neskaitāmas, un autors to ir spējis pasniegt nieka 150 lappušu ietvaros.

5.Kādu kinofilmu (-as) tu ieteiktu noskatīties citiem stipendiātiem?

"The Shawshank Redemption”. Arī leģendāra, spēcīgu pārdomu raisoša filma, kas visdrīzāk patiks jebkādas gaumes cilvēkam.

6.Kāds ir tavs dzīves sauklis?

Mēs esam dzīvē tieši tur, kur mums ir jābūt – nekur pa priekšu un neko nekavējam.