Pauls Kauķis

Pauls Kauķis ir 2022./2023. akad. gada M.M.V. Petkevičs piemiņas stipendijas ieguvējs.

Iepazīsti Paulu!

1. Pastāsti par sevi! Kas ir tavs lielākais talants un nozīmīgākie sasniegumi līdz šim? 

Šķiet, vienmēr manī dzīvojusi vēlme izzināt un saprast visu sev apkārt un ne tikai caur eksakto priekšmetu prizmu - man ļoti tīk meklēt zinātni mākslā un mākslu zinātnē; to arī sauktu par savu lielāko talantu - spēju atrast skaisto it visā, izbaudīt mācīties visu no fizikas līdz filoloģijai.

Par nozīmīgāko sasniegumu uzskatu savu vietu komandā, kas veic vēža izpēti un biotehnoloģiju attīstību. Pats apbrīnoju, cik skaisti un ātri dzīve atklāja, kas man ir vistuvākais.

2. Ko tev nozīmē stipendijas iegūšana?

Stipendijas iegūšana man nozīmē drošību un iespēju aktīvi pievērsties studijām, ko tik intensīvi vēlos. Iepriekš uztrauca materiālais nodrošinājums, bailes aizstāt laiku, ko vēlos pavadīt mācoties, ar darbu. Augstskolu apmeklēju, lai iegūtu zināšanas, un tieši to man šī stipendija atļauj darīt.
3. Kāda ir tava dzīves misija, sūtība? 

Manu dzīves misiju diezgan precīzi apraksta Marks Vonnegūts (rakstnieka Kurta Vonnegūta dēls), sakot: "Mēs visi esam te, lai palīdzētu cits citam tikt šim - lai kas tas arī būtu - cauri." Kāds par manu sūtību sauktu bioloģiju, zinātni, kāds - dzeju, mākslu un mūziku, un katram no viņiem būtu taisnība, taču visa pamatmotivācija slēpjas pavisam parastajā "mīli savu kaimiņu".

4. Kādu grāmatu (-as) tu ieteiktu izlasīt citiem stipendiātiem?

Ieteiktu ikkatram, īpaši stipendiātiem izlasīt Ričarda Baha grāmatu "Kaija vārdā Džonatans Livingstons". Tā ir pavisam plāna, vienkārša grāmata, kuras tēlojums gan man, gan, domāju, katram uz attīstību un izaugsmi tendētam cilvēkam ir ļoti tuvs.

Ernesta Hemingveja "Sirmgalvis un jūra" ir grāmata, kas attēlo cīņu, ceļu; tās paustās emocijas varētu būt noderīgas katram tieši studiju laikā.

Šķiet, stipendiātu vecums ir arī pareizs, lai sāktu lasīt "Mazo Princi" (Antuāns de Sent-Ekziperī). Tā gan ir grāmata, kuru vērts lasīt atkal un atkal; tās vērtība, šķiet, pret gadiem pieaug eksponenciāli. 

5. Kādu kinofilmu (-as) tu ieteiktu noskatīties citiem stipendiātiem?

Tā kā kinofilmas manam emociju mēram ir pārāk bagātas, neesmu redzējis pietiekami daudz, lai dotu nozīmīgu rekomendāciju. Turpretim seriāli... Kādā brīvā vakarā noteikti ieteiktu ieslēgt seriālu "Cannibal". Tas ir neparasts ar to, ka izmantota grāmatas unikālā ideja, ne stāsts un varoņi. Lieliska aktierspēle, precīzs emociju izvedums.

6. Kāds ir tavs dzīves sauklis? 

Lai cik vienkārši tas šķiet, mans dzīves sauklis ir viens vārds: "izaugsme". Tas vienlaicīgi apraksta gandrīz katru lēmumu, ko esmu pieņēmis, tā ir motivācija un spēks. Man nepietiek vien ar kustību uz priekšu, vienmēr bijusi nepieciešama virzība augšup.