Gints Kučinskis

Studē: LU Fizikas un matemātikas fakultātes fizikas maģistrantūra.
Hobiji: Mūzika, mūzikas rakstīšana, aktīva atpūta svaigā gaisā, ceļošana.
Raksturo: Jautrs, bieži nopietns. Ideālists, bieži piezemēts. Vienkārši cilvēks, kas cenšas skatīties pāri parastām ikdienas lietām.
Moto: Šķēršļi ir domāti nevis, lai tevi apturētu, bet, lai tos pārvarētu.

Cietvielu fizikas „Sidrabe” stipendiāts Gints Kučinskis stāsta:

„Daudzi saka, ka pasauli par labāku vietu padarīs augstas morālās vērtības, daudzi domā, ka tās būs tehnoloģijas, citi uzskata, ka tas pa spēkam – vienīgi laimes lācim. Visticamāk, protams, tie būs visi trīs kopā (kur nu bez laimes lāča!), un ticu, ka katrs cilvēks apzināti vai neapzināti vēlas tieši to – padarīt pasauli labāku. Ja ar manu zinātnisko darbību izdosies uzlabot kaut vissīkāko niansi pasaulē ražotajās litija jonu baterijās, tā atvieglojot dzīvi kaut pāris cilvēkiem, uzskatīšu, ka manas zinātniskās darbības ilgtermiņa mērķis padarīt pasauli labāku kaut daļēji būs sasniegts.

Litiju jonu bateriju katodmateriālu (konkrēti, LiFePO4, Li2FeSiO4 un Li2MnSiO4) un to plāno kārtiņu pētījumi ir manis izvēlētais turpmākās zinātniskās darbības virziens. Arī līdz šim nodarbojos ar litija jonu bateriju katodmateriālu pētījumiem, darbība līdz šim prezentēta vairākās zinātniskajās publikācijās un starptautiskās konferencēs. Pie savas tēmas nonācu galvenokārt tās aktualitātes dēļ – pasaule šobrīd ir jaunu, efektīvāku enerģijas uzkrāšanas veidu meklējumos, litija jonu baterijas piedāvā vienu no ērtākajām metodēm, kas paveic tieši šo funkciju – uzglabā enerģiju. Plānslāņu litija jonu baterijas ir vēl mazākas un spēj būt efektīvākas par parastajām litija jonu baterijām.

Cietvielu fizikas „Sidrabes” stipendija man nozīmē ne tikai finansiālu atbalstu, bet arī līdz šim pētniecībā ieguldītā un turpmāk veicamā darba atzinīgu, pat ļoti atzinīgu novērtējumu. Galu galā domāju, ka jebkuram ir vieglāk strādāt, ja viņa darbs tiek pienācīgi novērtēts, un tas ir tikpat spēcīgs motivējošais faktors kā finansiāls atbalsts. Stipendija ļaus ar vēl lielāku pārliecību un atdevi turpināt darīt to, kas līdz šim, šķiet, ir padevies un paticis vislabāk, un par to esmu ļoti pateicīgs gan AS „Sidrabe”, gan LU Fondam.”

2012. gadā Gints aizstāvējis maģistra darbu par tēmu "Olivīna tipa litija jonu bateriju katodmateriālu un to plāno kārtiņu iegūšana un fizikāli ķīmiskās īpašības" un 2015. gadā ieguvis doktora grādu.