Elizabete Folkmane

Studē: LU Medicīnas fakultātes ārstniecības programmā.
Hobiji: Nefroloģija, čells, mūzika, svešvalodas, vēsture.
Raksturo: Labsirdīga, mērķtiecīga, optimiste.
Moto: Ticēt labajam, to pieminēt un vairot.

Kristapa Morberga stipendiāte Elizabete Folkmane par sevi stāsta:

„Kopš sevi atceros, šķiet, zināju, ka būšu ārste. Mana bērnības pasaule veidojās, klausoties vecāku sarunās par medicīnu pie brokastu, pusdienu un vakariņu galda. Arī lelles interesēja tika kā pacienti, kuriem nepieciešama mana palīdzība.

Tomēr patieso medicīnas fascinējošo dziļumu sāku apjaust, uzsākot studijas LU Medicīnas fakultātē. Medicīnas studijām līdzīgi kā nervu impulsa pārvadei nepieciešamais sliekšņa kairinātājs izraisīja manu dzīvesstilu modulējošu impulsu ķēdi. Brīdī, kad jāizprot kāds aspekts no dabā sarežģītākā mehānisma – cilvēka organisma, vairs nav svarīgs laika un noguruma faktors. Pie grāmatām jāsēž tik ilgi, līdz iegūta atbilde un izpratne.

Interesanti ir tas, ka, papildinot savas zināšanas, rodas nepieciešamība ar tām dalīties. Tādēļ esmu priecīga , ka varu darboties LU Jauno mediķu skolā. Savukārt, uzdrīkstēšanās kādam stāstīt par medicīnu, mobilizē mani kļūt daudzpusīgākai, kompetentākai un radošākai sabiedrības pilsonei.

Mans ārsta etalons, profesors Pauls Stradiņš, teicis, kas medicīna reizē ir amats, zinātne un māksla. Lai sekotu šai devīzei, par savu mērķi esmu izvirzījusi studēt ar izcilību, jo kļūdas ārsta nezināšanas dēļ pacientam var kļūt liktenīgas. Jau kā 11.klases skolniece apguvu molekulārās bioloģijas metodes, lai pētītu Herpes saimes 6. vīrusu (HHV-6). Turpinu pētījumus šajā jomā un pašlaik esmu līdzautore publikācijai „Assessment of HHV-6 and HHV-7 in patients after kidney transplantation: Impact on clinical and immune parameters introduction”. Ticu, ka ar neatlaidīgu darbu kļūšu arī par „mākslinieci” medicīnā un spēšu glābt dzīvības.

Esmu aizkustināta par dižmecenāta Kristapa Morberga tālredzību, atvēlot līdzekļus centīgu studentu atbalstam. No visas sirds pateicos LU Fondam par piešķirto stipendiju, kas ļaus man arī turpmāk maksimāli koncentrēt laiku un spēkus studijām, zinātniskajam un sabiedriskajam darbam. Nest Morberga stipendiātes vārdu ir milzīgs gods. Savā darbībā centīšos attaisnot izrādīto uzticību, īstenojot savus sapņus medicīnā, kā arī tos ideālus, par kuriem sapņojis Kristaps Morbergs – padarīt pasauli labāku.”