Elizabete Vārava

Studē: LU Ekonomikas un vadības fakultātes starptautisko ekonomisko attiecību studiju bakalaura programmā.
Hobiji: Fotografēšana, teniss, svešvalodas, ceļošana.
Raksturo: Ar savu individuālu skatījumu un izpratni par pasauli. Neatlaidīga un mērķtiecīga. Šīs īpašības palīdz sasniegt to, kas man nepieciešams, ko vēlos un par ko sapņoju. Esmu ļoti prasīga un kritiska pret sevi. Ja kaut ko nolemju pasākt, tad zinu, ka izdarīšu visu, kas manos spēkos, lai tas būtu paveikts nevainojami, nekad nepieļaušu, ka neesmu izdarījusi visu, kas bijis manos spēkos.
Moto: "Mēs esam tas, ko mēs darām atkārtoti. Tātad, izcilība ir ieradums, nevis rīcība." (Aristotelis)

Kristapa Morberga stipendiāte Elizabete Vārava par sevi stāsta:

„Izaicinājumi – tie raksturo manu motivāciju darboties. Man dzīve ir pasniegusi daudz dažādus nopietnus un mazāk nopietnus izaicinājumus, kuru pieņemšana ir padarījusi par tādu cilvēku, kāda es esmu.

Mana dzīve ir ļoti dinamiska, tādēļ ir jāspēj ātri pielāgoties, domāt un rīkoties. Manuprāt, tas, kā izvēršas cilvēku dzīves, ir atkarīgs no izdarītajām izvēlēm, tādēļ vados pēc principa: izdarīt pareizās izvēles pareizajā laikā.

Skolas gados mācības nesagādāja grūtības, kas deva iespēju atrast laiku citām nodarbēm brīvajā laikā. Piedalīšanos olimpiādēs un citos konkursos skolas laikā arī uztvēru kā izaicinājumu, jo tā bija iespēja paplašināt savu redzesloku, iegūt jaunu pieredzi un pārliecināties par savām spējām kaut ko sasniegt. Kā vienu no lielākajiem mācību sasniegumiem vidusskolā vērtēju veiksmīgi izstrādātu un aizstāvētu zinātniski pētniecisko darbu. 12.klasē sapratu, ka esmu nopietnas izvēles priekšā, jo bija pienācis laiks izšķirties, ko studēt. Man tas bija ļoti sarežģīts lēmums, jo mani vienlīdz interesēja visdažādākās jomas, gribēju studēt kā ekonomiku, tā valodas, matemātiku un pat ģeogrāfiju. Izpētot visas mani interesējošās studiju programmas, atradu tādu, kas gandrīz ideāli atbilda visām manām interesēm.

Tagad jau otro gadu veiksmīgi studēju LU starptautisko ekonomisko attiecību studiju programmā. Šī studiju programma aptver visas tās jomas, kuras man šķiet īpaši saistošas un ar kurām vēlos saistīt savu karjeru. Nākotnē redzu sevi strādājam kādā no starptautiskajām organizācijām un darbojamies ekonomikas sfērā. Pirmajā kursā izstrādāju projekta darbu, kas balstījās uz salīdzinājuma starp Lielo depresiju un mūsdienu ekonomisko krīzi. Manuprāt, Latvija šobrīd ir ideāls izpētes objekts ekonomistiem. Mani ļoti interesē ekonomikas cikliskums un krīžu būtība. Ekonomika ir tā joma, kur Latvijā trūkst jaunu skatījumu un scenāriju, kas varētu uzlabot esošo situāciju, tādēļ tajā saskatu tādu lielu izaicinājumu un kaut ko jaunu, pie kā strādāt un ko attīstīt.

Otra mana dzīves daļa ir saistīta ar sportu. Esmu divkārtēja Latvijas čempione un jau septiņus gadus pārstāvu Latviju boulinga izlases sastāvā gan jauniešu, gan pieaugušo pasaules un Eiropas čempionātos. Sports ir tas, kas mani ir veidojis par tādu mērķtiecīgu, neatlaidīgu un atbildīgu personību. Spēja pieņemt svarīgus lēmumus spriedzes apstākļos, saglabāt vēsu prātu stresa situācijas un darboties komandā, meklējot kompromisus, – to visu ir devis profesionālais sports. Ar savu piemēru parādu, ka ir iespējams saņemt teicamas atzīmes mācībās un uzrādīt augstus sasniegumus sportā, pirms tam ir tikai efektīvi jāsaplāno savs laiks.

Tajā rītā, kad uzzināju, ka esmu kļuvusi par LU Fonda stipendiāti, sapratu, ka agrāk vai vēlāk ieguldītais darbs atmaksājas. Šo stipendiju uzskatu kā līdzekli, lai sasniegtu jaunas virsotnes. Kļūstot par Kristapa Morberga stipendijas ieguvēju, iegūstu pienākumu – attaisnot uz mani liktās cerības un izmantot man sniegtās iespējas. Ar lielāko prieku un atbildības sajūtu pildīšu šo pienākumu.

Jau no mazotnes esmu centusies attaisnot uz mani liktās vecāku cerības, tas vienmēr ir kalpojis par galveno dzinuli visos manos darbos. Vēlos pateikties vecākiem, kuri, mani audzinot, ir snieguši visu nepieciešamo un pavēruši iespējas kļūt par to cilvēku, kas esmu tagad. Esmu vēlējusies, lai pirmām kārtām mana ģimene ar mani lepojas. Pēc maniem sasniegumiem sportā ar mani ir varējusi lepoties arī Latvijas boulinga federācija. Viens no maniem nesasniegtiem mērķiem ir, lai ar mani varētu lepoties mana universitāte, LU Fonda K.Morberga stipendijas saņemšana vadīs mani uz šī mērķa sasniegšanu.”

2014. gadā Elizabete ieguvusi profesionālo grādu un profesionālo bakalaura kvalifikāciju aizstāvot darbu par tēmu "Ēnu ekonomika un tās novēršana Baltijas valstīs".