Madara Ratniece

Studē Rīgas Stradiņa universitātes studiju programmā “Medicīna”.

Kādas īpašības un sasniegumi, Tavuprāt, ļāva Tev iegūt LU fonda stipendiju?

Manuprāt, svarīgākā īpašība mācību procesā ir zinātkāre, kas ir kā pamats jeb, citiem vārdiem sakot, priekšnosacījums zināšanu tālākai attīstībai. Varētu teikt, ka jau no bērnības centos saprast procesus vai likumsakarības, kas allaž bija pārāk grūtas un attiecīgi iedvesmojošas. Līdzīgi kā jebkurš izaicinājums. Ja cilvēks ir zinātkārs, vienmēr gan ikdienas dzīvē, gan mācībās atradīsies kas fascinējošs un vienkāršs, kas pirms tam nav ticis pamanīts vai redzēts. Sasniegumi skolā, ar to saprotot augstas atzīmes un olimpiādes, man nekad nav bijis mērķis vai vēlamais rezultāts, svarīgāks tomēr ir bijis pats mācību process un apziņa, ka noteiktās zināšanas varētu noderēt, paveicot ko labu vai nozīmīgu. Medicīnas studijas nepārprotami sniedz šādu iespēju.

Kāda ir Tava misija?

Ir salīdzinoši grūti definēt dzīves misiju 19 gadu vecumā, bet skaidrs ir tas, ka visas misijas izpausmes veido noteiktu motīvu, kas saistās ar cilvēku dzīves uzlabošanu. Pagaidām jāskatās uz mazākiem mērķiem, kurus realizējot, cerams, radīsies arvien jaunas iespējas attīstīt dažāda veida risinājumus.

Ko Tu ieteiktu studentiem, kas šaubās, vai pieteikties LU fonda stipendijai šogad?

Es arī nebiju pārliecināta par pieteikšanos, bet mani motivēja ģimene. Pieteikties vienmēr ir vērts, jo tiek iegūta jauna pieredze, turklāt stipendija ir lieliska iespēja mācīties, neuztraucoties par finansiālo situāciju, tādā veidā visa uzmanība tiek koncentrēta tieši mācību procesam. To uzskatu par lielāko ieguvumu.

Kādu grāmatu (-as) Tu ieteiktu izlasīt citiem stipendiātiem?

Ar grāmatām ir interesanti, jo es nekad skolas laikā labprātīgi nelasīju daudz daiļliteratūras, bet allaž dodu priekšroku zinātniska rakstura grāmatām, enciklopēdijām, kas ilustratīvi un informatīvi sniedz vispārīgu priekšstatu. Tomēr ieteiktu izlasīt principā jebkuru Žila Verna romānu, piemēram, “5 nedēļas gaisa balonā”, jo šajā grāmatā apvienoti zinātnes, piedzīvojumu elementi, kā arī pats autors ir interesanta personība.

Kādu filmu (-as) Tu ieteiktu noskatīties citiem stipendiātiem?

Citiem stipendiātiem ieteiktu noskatīties filmu “Into the wild”, jo tā ir savdabīga, unikāla, nesniedz tiešas atbildes, bet aicina domāt. Turklāt galvenais stāsts ir emocionāls un ļoti pamācošs. Protams, nedrīkst aizmirst arī par visām multiplikācijas filmām, tai skaitā “The Lion King” u.c.

Kāds ir Tavs dzīves moto?

Skatīties un ieraudzīt, ieklausīties un dzirdēt, dzīvot katru dienu!