Madara Ratniece

Jelgavas novada pašvaldības stipendijas ieguvēja kopš 2017./2018. akad. gada

Stipendija radīta 2014. gadā ar Jelgavas novada pašvaldības gādību, tā rūpējoties par spožāku novada jauniešu nākotni un augstākās izglītības iegūšanas iespējām, kā arī spēcinot piederību savam novadam un Latvijai.


Madara Ratniece studē Rīgas Stradiņa universitātes Medicīnas fakultātes 3. kursā. Madara saņem stipendiju trešo gadu pēc kārtas. Varētu apgalvot, ka galvenās viņai piemītošās īpašības ir zinātkāre, liela darba kapacitāte, izteikta atbildības sajūta un mērķtiecība. Tomēr vissvarīgāk Madarai ir kļūt un veidot sevi par labu cilvēku. Hobiji un aizraušanās vidusskolas laikā krietni atšķīrās no šī brīža situācijas, tagad lielāko daļu velta mācību vielas apguvei, voluntēšanai slimnīcā, zinātnisko darbu izstrādei u.tml.

Iepazīsti Madaru!

  • Kas ir Tavs lielākais talants un nozīmīgākie sasniegumi līdz šim?

Nezinu, vai man piemīt kādi nozīmīgi talanti, bet tieši mācību procesā visvairāk palīdz labi attīstīta redzes atmiņa. Nozīmīgākie saniegumi medicīnas studiju laikā – 2. vieta Starptautiskajā Morfoloģijas konferencē AAI, atzinība ISC, 1. vieta Anatomijas olimpiādē un Fizioloģijas olimpiādē ar komandu.

  • Kādas ir Tavas pētnieciskās intereses?

Jau izstrādātie pētnieciskie darbi ir par miokarda tilpummasas aprēķināšanu ar matemātisku formulu palīdzību, kakla vēnu topogrāfiju un bilaterālu VJI un EJV salīdzinājumu. Pašlaik tiek strādāts pie pētījumiem par T limfocītu imūnhistoķīmisko ekspresiju kolorektālās adekarcinomas audos, kā arī E un N kadherīna ekpsresiju minētajā audzēju tipā.

  • Ko Tev nozīmē stipendijas iegūšana?

Stipendijas iegūšana man sniedz drošības sajūtu, turklāt pozitīvi vērtēju arī sniegto atzinību par iepriekšējiem sasniegumiem, kas to ļāva iegūt.

  • Kāds ir Tavs dzīves virsmērķis?

Būt par labu cilvēku.

  • Kāpēc Tu ieteiktu citiem studentiem pieteikties stipendijai?

Ieteiktu citiem pieteikties, jo stipendija nav tikai finansiāls atbalsts, bet arī iespēja veidot kontaktus, iepazīties ar citiem vienaudžiem, kas izrāda līdzīgu interesi par zinātni.

  • Kādu grāmatu (-as) Tu ieteiktu izlasīt citiem stipendiātiem?

Laika trūkuma dēļ ikdienā nelasu daudz no daiļliteratūras, bet iesaku lasīt Žilu Vernu. 

  • Kādu kinofilmu (-as) Tu ieteiktu noskatīties citiem stipendiātiem?

Viena filma, ko ietektu noskatīties, ir Mamma Mia!