Laura Ansone

Mundheim ģimenes Izcilības stipendijas ieguvēja 2019./2020. akad. gadā

Stipendija dibināta, pateicoties Amerikas latvietes, mākslinieces, fonda "Friends of the University of Latvia" valdes locekles Gunas Mundheim un dzīvesbiedra Roberta Mundheim atbalstam. Stipendijas paredzētas visu zinātņu jomu Latvijas Universitātes (LU) maģistrantūras studentu izaugsmes un talanta sekmēšanai.


Laura Ansone studē LU Bioloģijas fakultātes maģistra studiju programmas "Bioloģija" 1. kursā. Ja divos vārdos, tad Laura ir praktiska maksimāliste. Viņa var būt ļoti aizrautīga un veltīt daudzas stundas skrupulozam darbam un studijām, bet vienlaicīgi neaizmirst par savu fizisko pašsajūtu, trīs reiz nedēļā sportojot un regulāri esot dabā. Daba un māksla, it īpaši vizuālā māksla un laba literatūra, arī ir svarīgas viņas garīgajai pašsajūtai un veselībai. Laura ar prieku var teikt, ka pēdējā savas dzīves gadā ir atradusi gana stabilu līdzsvara sajūtu, lai varētu ar savu lielo aizraušanos – molekulāro bioloģiju – nodarboties pilnvērtīgi un ilgtermiņā. Tas ir gan praktiski labi veselībai, gan maksimāli kvalitatīvi un ilglaicīgi viņas karjerai zinātnē!

Iepazīsti Lauru!

  • Kas ir Tavs lielākais talants un nozīmīgākie sasniegumi līdz šim?

Es nezinu vai tas ir talants, drīzāk teiktu, ka dzīves laikā attīstīta prasme- organizatoriski iepazīties ar apjomīgu informāciju, strukturēt to, apsvērt pielietojamību un paskatīties uz lietām no dažādiem skatu punktiem. Šis ''talants'' zem kura apakšā slēpjas daudz stundas lasot, pētot, rakstot un konspektējot, ir arī novedis pie vairākiem sasniegumiem, piemēram, savu bakalaura darbu par izmaiņām transkriptoma profilā medikamentu lietošanas rezultātā arī ir rezultējās ar atzīmi – izcili. Beidzot bakalaura studijas, kļuvu par līdzautori zinātniskai publikācijai kā arī manas spējas tika novērtētas ar darba piedāvājumu ''Latvijas Biomedicīnas pētījumu un studiju centrā'' ar ko es ļoti lepojos. Jāpiemin, ka par lielu sasniegumu uzskatu arī uzņēmuma SIA ''The Latvian Element'' dibināšanu, kas nu jau ar mazāku manu aktīvu iesaisti, bet veiksmīgi rāda ārzemju tūristiem Latvijas dabu un kultūru.

  • Kādas ir Tavas pētnieciskās intereses?

Plašā nozīmē manas pētnieciskās intereses ir saistītas personalizētas medicīnas pieejas attīstību pacientiem ar metaboliskajām saslimšanām, piemēram, otrā tipa cukura diabētu. Svarīgi zināt, ka cukura diabēta komplikācijas ir dažādas, slimības izpausmi ietekmē gan ģenētiski aspekti, gan dzīvesveids.Arī populārākie un biežāk izmantojamie medikamenti nav bez savām blaknēm un atšķirīgas medikamenta efektivitātes katram pacientam. Personalizēta medicīna paredz, ka pirms diagnozes pilnīgas uzstādīšanas un terapijas, tiek ņemts vērā pacienta genotips, metagenoms, mikrobiomam – transkriptoms un metaboloms. Šobrīd es strādāju projektā, kas palīdzēs Latvijas zinātniekiem attīstīt šādu integrētu pieeju.

  • Ko Tev nozīmē stipendijas iegūšana?

Man personīgi stipendijas iegūšana ir pierādījums tam, ka jāseko sirdsbalsij. Tā ir palīdzība vairāk fokusēties uz Maslova piramīdas spicītes tēmām, man tas nozīmē ienirt dziļāk molekulārās bioloģijas pasaulē un pilnvērtīgāk nodoties zinātnes jautājumiem, mazāk uztraucoties par manām fiziskās pasaules vajadzībām. Par iegūto atbalstu piedalīšos arī iecerētos bioinformātikas kursos.

  • Kāds ir Tavs dzīves virsmērķis?

Palīdzēt citiem cilvēkiem ar savu darbu un personību, kas ir atklāta un drosmīga, pieņem pareizos lēmumus arī tad kad tie ir grūti.

  • Kāpēc Tu ieteiktu citiem studentiem pieteikties stipendijai?

Acīmredzamais iemesls, protams, ir finansiāls atbalsts mērķu sasniegšanai. Bet papildus noteikti ir savu prasmju un komptenču labāka apzināšana, savu stipro un vājo vietu apzināšana- pat tad ja stipendiju nedabū. Kā arī iepazīšanās ar dāsniem, veiksmīgiem un aizrautīgiem cilvēkiem caur LU fonda pasākumiem, ja esi saņēmis stipendiju.

  • Kādu grāmatu (-as) Tu ieteiktu izlasīt citiem stipendiātiem?

Mans pareģojums ir ka Yuval Noah Harrari grāmata Sapiens: A brief history of Humankind un tur apspriestie izaicinājumi cilvēces attīstības gaitā vel ilgi būs aktuāla, sarunās visos sabiedrības līmeņos uz to atsaucas un turpinās atsaukties, kā arī grāmatas valoda kā jau populārzinātniskās tradīcijās pieņemts ir patīkama un saprotama (iesaku lasīt oriģinālvalodā – angļu, ne tulkojumu). Tieši biologiem no sirds iesaku Hope Jahren grāmatu Lab Girl (pieejama tikai angliski), kas ir prestižiem apbalvojumiem un izciliem sasniegumiem bagātas ģeobioloģes autobiogrāfija, un pieskaras gan zinātnes nepietiekamajam finansējumam, gan dinamiskajam un bieži arī neveiksmēm pilnajam ceļam zinātnē, gan patiesas draudzības nozīmībai. Neviens mans grāmatu ieteikumu saraksts nebūtu pilnīgs un atklāts bez Harija Potera sērijas grāmatām- ideāls veids kā uz mirkli aizbēgt no mūsu pasaules problēmām uz fantāzijas un maģijas pasauli!

  • Kādu kinofilmu (-as) Tu ieteiktu noskatīties citiem stipendiātiem?

Tāds kārtīgs domājamais gabals par dzīves izvēlēm, to sekām un cēloņsakarībām būs Mr. Nobody. Savukārt skaisti pasniegta zinātniskā fantastika un zinātnes filozofija ir filmā La Planète sauvage (pieejama arī angliski).

  • Kāds ir Tavs dzīves sauklis?

Katrai monētai ir divas puses.