Henrijs Dzelme

Mundheim ģimenes stipendijas ieguvējs 2020./2021. akad. gadā.

Iepazīsti Henriju!

1.Kas ir Tavs lielākais talants un nozīmīgākie sasniegumi līdz šim?

Es uzskatu, ka mani lielākie talanti ir informācijas analīzes spējas, argumentācijas veidošana un spēja "redzēt plašāku bildi".

Uzskatu, ka līdz šim nozīmīgākais sasniegums ir bijis mana bakalaura darba izstrāde par ekonomiskās palīdzības ietekmi uz Āfrikas attīstību, kuru es veicu LU prof. Innas Šteinbukas vadībā. Un, protams, pie nozīmīgākajiem sasniegumiem tagad varu minēt arī Mundheim ģimenes izcilības stipendijas iegūšanu.

2.Kādas ir Tavas pētnieciskās intereses?

Akadēmiskās pieredzes laikā esmu sapratis, ka manas pētnieciskās intereses ir starptautiskā politika no Latvijas attālākos pasaules reģionos: Dienvidaustrumāzija, Tuvie Austrumi un Āfrika. Nākotnē šo pētniecību vēlētos saistīt ar Latvijas un Eiropas Savienības attiecību pētīšanu ar šiem reģioniem.

3.Kāds ir Tavs dzīves virsmērķis?

Atstāt aiz sevis mantojumu, kas kalpotu visas Latvijas valsts interesēs. Atstāt nakamajām paaudzēm apstākļus, kuros katrs var realizēt savas ambīcijas un spēt dzīvot tā, ka nekas nav jānožēlo.

4.Kāpēc Tu ieteiktu citiem studentiem pieteikties stipendijai?

Pieteikšanās stipendijai liek pārdomāt reālos studiju mērķus un efektu, kādu atzinības iegūšana par saviem sasniegumiem, rada pašapziņai. Arī citiem studentiem, kas šaubās par sevi, ieteiktu pārvarēt šīs šaubas, pieteikties, jo stipendija ir ne tikai finansiāls atbalsts, bet arī apliecinājums un novērtējums par studenta spējām, mērķiem un panākumiem.

5.Kādu grāmatu (-as) Tu ieteiktu izlasīt citiem stipendiātiem?

Uzskatu, ka jebkurš jauns cilvēks tikai iegūtu, ja izlasītu amerikāņu rakstnieka Deila Karnegija (Dale Carnegie) 1948. gada grāmatu "How to stop worrying and start living". Pēc šīs grāmatas izlasīšanas, noteikti, sāku uztvert pret sevi vērstu kritiku daudz "veselīgāk" un objektīvāk. Grāmata liek aizdomāties par neraizēšanos par nelielām dzīves lietām, kurām nav nozīme dzīvē.

6.Kādu kinofilmu (-as) Tu ieteiktu noskatīties citiem stipendiātiem?

Noteikti ieteiktu noskatīties filmu "Vara" ("Vice"), kas vēsta par četrdesmit sestā ASV viceprezidenta Dika Čeinija karjeru un dzīvi.  Uzskatu, ka filma teicami parāda dzīves gājumu vienam no pēdējo simts gadu svarīgākajiem cilvēkiem starptautiskajā politikā. Čeinijs bija viens no galvenajiem atbalstītājiem idejai par 2003. gada Irākas karu un ASV sabiedŗībā tiek uzskatīs par vienu no nemīlētākajiem visu laiku politiķiem.  Filma, manuprāt, ideāli parāda kāda ietekme uz visas pasaules vēstures gājumu var būt vienam cilvēkam, kura vārdu ārpus ASV atpazīst tikai retais. "Mums dzīvē liktenis neko nedāvina, neko klāt nenes un arī laime neko klāt nenes. Viss tas ir izcīnīts, iekarots."

7.Kāds ir Tavs dzīves sauklis?

"Mums dzīvē liktenis neko nedāvina, neko klāt nenes un arī laime neko klāt nenes. Viss tas ir izcīnīts, iekarots."  (Kārlis Ulmanis)