Paula Katrīna Purmale

Stipendijas "Ceļamaize" ieguvēja 2020./2021. akad. gadā

Stipendiju programma “Ceļamaize” radīta, lai sniegtu motivējošu atbalstu Latvijas Universitātes (LU) pamatstudiju 1. kursa studentiem, kuriem, absolvējot vidusskolu, ir augstas sekmes gan mācībās, gan sasniegumi ārpusskolas aktivitātēs. Kopš 2008. gada ilggadējais mecenāts uzņēmums "Arčers" sniedz ieguldījumu talantīgāko Latvijas jauniešu izaugsmē un veicina inteliģentākas sabiedrības veidošanos.


Paula Katrīna Purmale studē LU Fizikas, matemātikas un optometrijas fakultātes bakalaura studiju programmas "Fizika" 1. kursā. Paula Katrīna ir 19 gadus jauna ekspresīva ekstroverte, kura tic cilvēkiem (respektīvi, tam, ka cilvēkos vēl aizvien, neskatoties uz pasaules šausmām, mīt labais). Uzkrāto sajūtu un kaislību vezums izlīst caur dziesmu notīm harmonijās balsij un saksofonam, ģitārai, caur kustības plūdumu vingrinājumos un liegiem soļiem mūsdienu dejā un caur dzejā un brīvā formā izteikto un izrakstīto vārdu solījumu. Saprātu šajā visā emociju gūzmā notur caur matemātikas un fizikas formulu un vienādojumu mierinājumu, ka visam ir noteicams cēlonis, iemesls un likumsakarīgs, loģisks iznākums. Ikdienā staigā kājām, klausās mūziku un smaida pretimnācējiem. Viņa mīl savu un tavu ģimeni.

Iepazīsti Paulu Katrīnu!

  • Kas ir tavs lielākais talants un nozīmīgākie sasniegumi līdz šim?

Mans lielākais talants ir mana balss. Tā liek justies drošībā un iedrošināt, neatstāj vienaldzīgu un nepamet vientulībā. Tā nodrošinājusi man vietu zem Saules, cilvēku ielokā, kuri mani atbalsta, ciena un mīl. Kad runāju, tā man atgādina, cik liela nozīme ir vārdiem, ko pārstāvu, jo tik daudzus tā aizsniedz. Kad dziedu, tā man atklāj, cik patiesa un neaizsargāta varu būt citu priekšā. Kad klusēju, tā man māca, cik svarīgas ir citu balsis, kuras jāsadzird un jānovērtē.

Vidusskolas laikā iegūtās teicamās sekmes apvienojumā ar dejošanu, dziedāšanu, sportošanu un muzicēšanu, kam pāri visam bija uzvarētā cīņa ar nelabvēlīgām domām un rīcībām pret sevi, bijis ceļš uz manu pagaidām vislielāko un gandarījuma pilnāko sasniegumu- stipendijas “Ceļamaize” iegūšanu.

  • Kādas ir tavas pētnieciskās intereses?

Aktīvi interesējos un iestājos par vides aizsardzību, cilvēku vienlīdzību. Līdz šim vidusskolā fokusējos uz nelielām, bet efektīvām pārmaiņām personīgajā dzīvē, kuras kalpoja kā atbalsts videi un nākotnei (pretošanās patērētāju kultūras trakumam, videi draudzīgas pārtikas izvēle, nostāšanās pret diskrimināciju), tādā veidā ar savu piemēru pamazām iedrošinot skolas biedrus un darbiniekus mainīties līdzi laikam, kļūt atvērtākiem pret nezināmo, nepazīstamo, bet tik ļoti vajadzīgo un nepieciešamo.

Ar fizikas fakultātē un Latvijas Universitātē iegūtajām zināšanām un kompetencēm pētīšu aktuālas un nākotnes problēmas vides, dabas un resursu jautājumos. Veidošu un izstrādāšu tām inovatīvus un ilgspējīgus risinājumus, kas atvieglotu cilvēku centienus darīt labu mūsu pasaules dabai.

  • Ko tev nozīmē stipendijas iegūšana?

Godājamu un cienījamu cilvēku komandu, kas manī noticēja un skaidri saskatīja lietas, kas pašai vēl bija paslēptas aiz nedrošības un šaubu miglas. Viņi tās izcēla un parādīja iespēju gaismā, ar domu, ka man viss ir iespējams un es to esmu spējīga paveikt.

Lepnumu un neizsakāmo prieku vecāku un māsas, brāļa balsīs, kad paziņoju par stipendijas saņemšanu. Atvieglojumu. Iespēju uzsist sev uz pleca un gandarīti ievilkt elpu nākamajam izaicinājumam. Nerimstošu satraukumu pierādīt un apliecināt savas spējas turpmāk. Pilnībā nodoties studijām, Universitātes dzīvei, ko sniedz stipendijas atbalsts. Pārliecību, ka esmu pietiekama.

  • Kāda ir tava dzīves misija, sūtība?

Iedvesmot un nepārstāt iedvesmoties. Uzticēties un nenodot uzticēšanos sev. Mīlēt un būt mīlētai. Būt kompetentai un viedai, ar savām zināšanām rast mieru sevī un būt noderīgai sabiedrībai. Palīdzēt tiem, kas zaudējuši acu spožumu un pārstājuši redzēt iespējas visapkārt. Vadīt tos, kas vēlas kopā padarīt pasauli skaistu. Būt liesmai cilvēku sirdīs un prātos, kas neļautu padoties un iedrošinātu uz cēlām lietām, nozīmīgām pārmaiņām.

Sapņoju par trešo pasaules valstu izglītošanu un to dzīves kvalitātes uzlabošanu, piemēram, skolu un augstskolu būvniecību.

  • Kāpēc tu ieteiktu citiem studentiem pieteikties stipendijai?

Zelta likums - neko nevar zaudēt, bet var iegūt tik neizsakāmi daudz. Sākot ar pierādījumu, ka jebko, ko Tu vēlies un iztēlojies, par to kvēli iedegoties, paļaujoties un uzticoties sev un apkārtējo krietnajām sirdīm un prātiem, vari aizsniegt un paturēt, saukt par savu.

  • Kādu grāmatu (-as) tu ieteiktu izlasīt citiem stipendiātiem?

Daniels Kīzs, “Puķes Aldžernonam”. Šī grāmata mainīja manu dzīvi, kad 12 gadu vecumā pirmo reizi sastapos ar terminiem “akadēmiskā un emocionālā izglītība”. To pārlasu, kad zūd robeža starp abiem un vajag vēlreiz atgādināt, kas ir patiesi svarīgs dzīvē.

  • Kādu kinofilmu (-as) tu ieteiktu noskatīties citiem stipendiātiem?

Filma “Into The Wild”. Kad gribas mest visu pie malas.

“Happiness only real when shared”.

  • Kāds ir tavs dzīves sauklis?

Kā teica mana mammī. “Visu Tev var atņemt, tikai ne to, ko Tu zini”.