Mišela Sivaka ir LU Bioloģijas fakultātes studente, kura 2021./2022. akad. gadā saņem Kristapa Morberga stipendiju.

Iepazīsti Mišelu!

Kas ir Tavs lielākais talants un nozīmīgākie sasniegumi līdz šim?

Mans lielākais talants ir laika plānošana. Lielāko daļu laika veltu mācībām, zinātniskai darbībai, brīvprātīgajam darbam, dažādiem semināriem, kā arī palīdzu bērniem apgūt jaunas zināšanas. Apņēmība, drosme un neatlaidība – tās ir manas vissvarīgākās īpašības, kas ļauj sasniegt uzstādītus mērķus un paveikt visu pilnvērtīgi. Mani nozīmīgākie sasniegumi līdz šim ir darba uzsākšana Latvijas Biomedicīnas pētījumu un studiju centrā, kurā jau šobrīd līdzdarbojos zinātniskās publikācijas sagatavošanā (gan ar darbu laboratorijā, gan pie publikācijas rakstīšanas).

Kādas ir Tavas pētnieciskās intereses?

Manas pētnieciskās intereses galvenokārt ietver šūnu un molekulāro bioloģiju. Šobrīd iegūtās zināšanas tiek pielietotas kursa darbu izstrādei. Jau līdz šim esmu apguvusi tādas mikrobioma analīzes metodes kā 16 rRNS mērķēto bibliotēku un arī metagenoma bibliotēku sagatavošanu un kvalitātes kontroli tālākai lielapjoma paralēlai sekvenēšanai. Vienmēr esmu gatava iemācīties, ko jaunu! Pirmajā kursā biju iesaistīta vienā ļoti interesantā projektā “Sekretorā IgA un zarnu mikrobioma mijiedarbība un dinamika antidiabētiskās terapijas laikā”, taču nesen man tika piedāvāts cits projekts “Deguna mikrobioma izpēte covid-19 pacientiem Latvijā”.

Kāds ir Tavs dzīves virsmērķis?

Mans dzīves virsmērķis ir izzināt pasauli, gūt jaunas zināšanas un pilnveidot sevi pēc iespējas vairāk. Bez šaubām ikdienā gribu būt laimīga, darīt to, kas sagādā gandarījumu, jo katrs sasniegums un katra dalība kādā pasākumā vai projektā ir stiprinājusi manu neatlaidību uz pašizaugsmi.

Kāpēc Tu ieteiktu citiem studentiem pieteikties stipendijai?

Tā ir lieliska iespēja novērtēt savus sasniegumus. Pieteikšanās stipendijai ir liels izaicinājums, taču pēc tam šis atbalsts motivē studentus darīt vēl vairāk un labāk. Noteikti jāņem vērā, ka nemēģinot, nekad neiegūsi to, ko vēlies, tādēļ noteikti iesaku cīnīties un izmantot šo lielisko iespēju. Jebkurā gadījumā pieteikšanās stipendijai, manuprāt, ir ļoti vērtīga pieredze - neatkarīgi no rezultāta.

Kādu grāmatu (-as) Tu ieteiktu izlasīt citiem stipendiātiem?

Noteikti iesaku izlasīt divas, manuprāt, ļoti interesantas un vērtīgas  grāmatas no “Mēs. Latvija, XX gadsimts” sērijas – Nora Ikstena “Mātes piens”, Laima Kota “Istaba”.

Kādu kinofilmu (-as) Tu ieteiktu noskatīties citiem stipendiātiem?

Dvēseļu putenis (2019), The Social Dilemma (2020), seriāls, kurš vienmēr uzjautrina - Счастливы вместе (2006).

Kāds ir Tavs dzīves sauklis?

Small steps will get you to the top!