Emīls Šmits

Emīls Šmits 2022./2023. akad. gadā saņem stipendiju "Ceļamaize Arčers".

Iepazīsti Emīlu!

1. Pastāsti par sevi! Kas ir tavs lielākais talants un nozīmīgākie sasniegumi līdz šim?

Es esmu ļoti zinātkārs un jau kopš agras bērnības man ir interesējis kā darbojas pasaule gan sabiedrības, gan arī dabas izpratnē. Vidusskolas gados piedalījos gandrīz  katrā otrajā olimpiādē visdažādākajās jomās, taču lielākie sasniegumi man bija ekonomikā, kur 2021. gadā man bija tas gods pārstāvēt Latvijas valsti Starptautiskajā ekonomikas olimpiādē, kur man izdevās izcīnīt sudraba medaļu. Savus spēkus izmēģināju arī pētniecībā izstrādājot savu ZPD par plastmasas pirolīzi, par kuru es ieguvu II pakāpi valsts skolēnu ZPD konferencē. Kā savu nesenāko sasniegumu es varu minēt uzvaru televīzijas šovā "Gudrs, vēl gudrāks", kas, manuprāt, ir manas zinātkāres radītās erudīcijas galarezultāts.

2. Ko tev nozīmē stipendijas iegūšana? 

Stipendijas iegūšana man nozīmē mierīgāku prātu par esošo energoresursu cenu kāpumu un iespēju visu savu laiku veltīt studijām.

3. Kāda ir tava dzīves misija, sūtība? 

Es uzskatu, ka daba ir ļoti sarežģīta un skaista. Mans mērķis ir censties to saprast, kā arī padarīt šo pasauli par labāku vietu visiem.

4. Kādu grāmatu (-as) tu ieteiktu izlasīt citiem stipendiātiem? 

Ēriks Adamsons "Sava ceļa gājējs" un Varlams Šalamovs "Kolimas stāsti"

5. Kādu kinofilmu (-as) tu ieteiktu noskatīties citiem stipendiātiem? 

"Bēdīgi slavenie mērgļi"

6. Kāds ir tavs dzīves sauklis? 

Ja tu kaut ko ļoti stipri gribi, tad tu arī to izdarīsi un ja tev kaut kas neizdevās, tātad tu to negribēji pietiekami stipri.