Valdis Balcers

Studē: LU Sociālo zinātņu fakultāte, Politikas zinātnes maģistra studiju programma.
Hobiji: Grāmatu lasīšana, pastaigas dabā, astronomija.
Raksturo: Brīvs zinātkārē, kuras apmierināšana radījusi kritisku masu, lai nu mēģinātu realizēties citu labā.
Moto: Nekad nav par vēlu!

Alfrēda Bīlmaņa piemiņas stipendiāts Valdis Balcers par sevi stāsta:

"Līdzšinējā diezgan raibā dzīve devusi tik daudz materiāla pārdomām un analīzei, ka grēks būtu nelikt to lietā. Gan paša labā, gan sabiedrības kopējam labumam. Tamdēļ, pēc studijām tad vēl Latvijas Valsts Universitātes fizmatos, pēc diploma uzņēmējdarbībā, pēc šķietamas nostabilizēšanās profesionālajā karjerā, nākusi šī izšķiršanās startēt sociālo zinātņu politikas maģistrantūrā. Kuru tad neinteresē politika – tas jau tā pat kā parunāt par laiku. Taču ar pačalošanu draugu pulkā nekā nopietna nesasniegsi. Mērķa sasniegšanai vajadzīgs daudzpusīgs un dziļš pamats sevī. Ceru, ka izvēlētā maģistrantūra manī tādu nostiprinās.

Šodien pieredze ir kapitāls, kurš prasa nepārtrauktu pilnveidošanos, lai tas tiešām būtu kapitāls. Apgalvoju to, pamatojoties savā pieredzē, kura sniedzas no laika, kad Latvija vēl bija Padomju impērijas greznumlietiņa, cauri Atmodai, tās cerībām un vilšanām, nepiepildītām ilgām un mērķiem, kas vēl sasniedzami, līdz postkrīzes nedaudz apmulsušajai, pustukšītajai Latvijas tagadnei. Ir interesanti būt vienā auditorijā ar jauniešiem un tiešām mācīties no viņiem to uztveres vieglumu un asumu, kurš līdz ar pieredzi un spēju iedziļināties jautājuma būtībā ir intelektuāļa džentlmeņa komplekta neatņemama sastāvdaļa.

Dr. Alfrēda Bīlmaņa piemiņas stipendijai pieteicos drīzāk jau spontāni. Iedvesmas brīdī uzrakstīju konkursa nolikumā prasīto eseju par diplomātu dr. Alfrēdu Bīlmani, kurš bija sūtnis ASV tajā laikā, kad mūsu valsti okupēja PSRS. Jāatzīst, ka stipendijas formāts bija tas, kurš nospēlēja motivējošo lomu, lai sāktu meklēt vairāk attiecīgas informācijas un šī iepazīšanās ar dr. Alfrēda Bīlmaņa personību acīmredzami bija iedvesmojoša.

Uzskatu par lielu godu saņemt šo stipendiju, kuru nodibinājis nu jau mūžībā aizgājušais LU mecenāts Ceronis Bīlmanis, diplomāta brālēna dēls. Piemiņas stipendija sniedz morālu un materiālu atbalstu tās saņēmējam, lai viņš varētu cienīgi piepildīt stipendijas sūtību, kādu es to redzu. Proti, stipendiātam ar savu pilnveidošanos un darbu, vajadzētu tuvināt Latviju tiem ideāliem, uzticību kuriem ar savu dzīvi un darbiem apliecinājis pats dr. Alfrēds Bīlmanis: nodrošināt plaukstošu valsti, citu līdzvērtīgu brīvu valstu vidū.

Pateicos LU Fondam par man piešķirto Dr. Alfrēda Bīlmaņa piemiņas stipendiju."

2014. gadā Valdis aizstāvējis maģistra darbu par tēmu "Latvijas un Eiropas kosmosa sadarbības attīstības prognoze" un turpina studijas doktorantūrā.