Latvijas Universitātes (LU) Fizikas un matemātikas fakultātes (FMF) studenti jau paspēja notestēt mūsdienīgās iekārtas, ar kurām nesen aprīkota LU FMF Fizikas nodaļas praktikuma laboratorija Zeļļu ielā. Digitālu mērierīču un sensoru iegāde kļuva iespējama, pateicoties LU fonda piešķirtajam finansējumam, ko 2016. gada sākumā ziedoja mecenāts “Mikrotīkls”.

Praktikuma infrastruktūras atjaunošanā ir ieguldīts 41 000 EUR, kopā projektam piešķirti 53 025 EUR.

"Fizika ir realitātē sakņota zinātne, to nevar iemācīties tikai no grāmatām, un eksperimenti praktikumā ir viens no fizikas studiju pīlāriem,” saka LU FMF asociētais profesors un vadošais pētnieks Vjačeslavs Kaščejevs. Viņš norāda, ka, pateicoties sensoriem un integrācijai datu apstrādes programmās, kas šobrīd ir pieejami LU FMF Fizikas nodaļas praktikumā, studentiem nav jākavē laiks mehāniskajai mērījumu pierakstīšanai un ievadīšanai. “Rezultātā izpēti, kas agrāk aizņēma teju visu dienu, studenti tagad var veikt 10-15 minūtēs, turklāt vienā eksperimentā ieraudzīt daudz vairāk, nekā vienkāršas formulas apstiprinājumu,” uzsver V. Kaščejevs. 

Jauno iekārtu ērtumu un nozīmi studiju procesa kvalitātes celšanā atzīmē arī LU FMF pētniece Tija Sīle, norādot, ka “jaunie sensori dod iespēju jau ierastās parādības pētīt niansētāk, dažādos griezumos, tāpēc droši var teikt, ka laboratorijas darbu izpilde un atbilžu meklēšana uz pasniedzēju uzdotajiem jautājumiem prasīs no studentiem vairāk zināšanu, analīzes spēju un atjautības”. Viņa piebilst, ka daudz darba priekšā ir arī pasniedzējiem, lai pielietotu visu potenciālu, ko jaunās praktikuma iekārtas sniedz.

“Iespējas, ko sniedz jaunais praktikuma aprīkojums, ļaus studentiem un skolēniem savādāk paskatīties uz fiziku un tās pielietojumu praktiskajos dzīves uzdevumos," norāda LU FMF Fizikas nodaļas praktikuma vadītāja Lolita Podiņa un piebilst, ka laboratorijas eksperimentu neveiksmes gadījumā studenti vecās iekārtas vainot vairs nevarēs.

Jau ziņots, ka 2015. gada nogalē Latvijas Universitāte saņēma 500 tūkst. EUR ziedojumu no Latvijas datortīklu aprīkojuma ražotāja SIA „Mikrotīkls”. Latvijas Universitātes fonds mecenāta finansējumu - 463 755 EUR - piešķīra kopumā divpadsmit LU dabaszinātņu projektiem. 

 

Dalīties

Saistītais saturs

Guntars Kitenbergs – cauri gadiem un mainīgām lomām Latvijas Universitātē
15.09.2020.

Guntars Kitenbergs – cauri gadiem un mainīgām lomām Latvijas Universitātē