Uz iekārtu svinīgo atklāšanu pulcējas gan LU fonda pārstāvji, gan fakultātes, laboratoriju un nodaļu vadītāji, gan SIA “Mikrotīkls” īpašnieks Arnis Riekstiņš.
Uz iekārtu svinīgo atklāšanu pulcējas gan LU Fonda pārstāvji, gan fakultātes, laboratoriju un nodaļu vadītāji, gan SIA “Mikrotīkls” īpašnieks Arnis Riekstiņš.

Latvijas Universitātes (LU) Fizikas un matemātikas fakultātes (FMF) pētnieki sekmīgi noslēguši divus mecenāta SIA “Mikrotīkls” atbalstītos projektus. 27. martā notika šo iekārtu svinīgā atklāšana, piedaloties gan LU fonda pārstāvjiem, gan fakultātes, laboratoriju un nodaļu vadītājiem, gan SIA “Mikrotīkls” īpašniekam Arnim Riekstiņam.

Pirmā atklātā iekārta paredzēta magnētiskā lauka attēlošanai ar ļoti lielu precizitāti un ārkārtīgi plaša tipa paraugos. Šo mērījumu veikšana ļauj izzināt dažādu magnētisku plāno kārtiņu īpašības, kas svarīgas to pielietojumiem visdažādākajās mūsdienu ierīcēs, piemēram, elektronikas atmiņās un sensoru elementos. Otrā atklātā iekārta paredzēta maza mēroga kristālu audzēšanas eksperimentiem. Ar tās palīdzību pētniekiem varēs izstrādāt un testēt jaunas procesa kontroles metodes, kas paredzētas industriālajiem pusvadītāju kristālu audzēšanas procesiem. Šī problēma ir ārkārtīgi nozīmīga elektronikas ražošanas attīstībai. Līdz šim kopā ziedojumos LU fonds no uzņēmuma SIA “Mikrotīkls” ir saņēmis 1,75 miljonus eiro eksakto, dzīvības un medicīnas zinātņu jomas atbalstam Latvijas Universitātē. Aprakstīto iekārtu konstruēšana ir tikai divi no 12 atbalstītajiem projektiem.

Dalīties

Saistītais saturs