Projekta vadītājs, LU FMOF docents Dr. fiz. Ivars Driķis, prezentējot "Programmējot ar prieku" tā noslēguma pasākumā FMOF Elektronikas laboratorijā. Foto: Toms Grīnbergs, LU Komunikācijas un inovāciju departaments.

Šobrīd darba tirgū ir pieprasīti iegulto sistēmu programmētāji. No šī akadēmiskā gada Latvijas Universitātes (LU) Fizikas, matemātikas un optometrijas fakultātes (FMOF) Elektronikas laboratorijā būs iespēja apgūt programmēšanas pamatus radošāk. LU FMOF docenta, fizikas doktora Ivara Driķa vadībā īstenots projekts “Programmējam ar prieku”, kurā izstrādāti un radīti jauni, unikāli mācību moduļi. Inovācijas Latvijas Universitātē palīdz ieviest mecenāts “Mikrotīkls” un LU fonds.

Kopš 2019. gada sākuma LU FMOF atrodas LU Zinātņu mājā, Torņakalnā. Fakultātes jaunajās, modernajās telpās studiju laikā ir iespējams iegūt spēcīgas zināšanas elektronikā un programmēšanā. Sākot ar 2019./2020. akadēmisko gadu, fizikas pamatstudiju studenti varēs apmeklēt specializētu kursu par Arduino mikrodatoru programmēšanu, kur docenta Dr.fiz. I. Driķa vadībā varēs apgūt programmēšanas valodu C un gūt ieskatu elektronikā. Turklāt nākotnē tiks izstrādāti jauni elektroniskie studiju materiāli arī latviešu valodā. Jaunradītie 100 “Programmējam ar prieku” mācību komplekti studentiem un citiem interesentiem radīs pozitīvākas emocijas un jaunu pieredzi, apgūstot programmēšanas pamatus.

Kā sākt programmēt ar prieku?

Projekta “Programmējam ar prieku” mācību komplekti turpinās savu ceļu pie studentiem Fizikas bakalaura studiju programmas “Datori un programmatūra I” ietvaros, Jauno fiziķu skolas nodarbībās un citās izglītojošās aktivitātēs. Jo īpaši pieejamu to darīs sadarbība ar LU Zinātņu mājas bibliotēku, kur pavisam drīz savas iemaņas ar šo didaktisko materiālu papildināt varēs ikkatrs Latvijas Universitātes students.

LU Zinātņu mājas bibliotēkas vadītāja Ilona Vēliņa-Švilpe skaidro, ka plānots piedāvāt divus veidus, kā lietotājs varēs saņemt jaunizveidoto mācību līdzekli individuālai lietošanai bibliotēkā:

1) iepriekš rezervēt Valsts nozīmes bibliotēku elektroniskajā Kopkatalogā un pēc tam jebkurā sev ērtā laikā (24/7) rezervēto materiālu saņemt bibliotēkas “Rezervācijas plauktā” un “izsniegt sev” ar pašapkalpošanās iekārtas palīdzību;

2) saņemt pie LU Zinātņu mājas bibliotekāra darba dienās no plkst. 10.00 līdz 18.00 un sestdienās no plkst. 9.00 līdz 17.00.

 

Video: Latvijas Universitātē programmē ar prieku

 

Vērtīgs palīgs jauno elektroniķu apmācībā

Prezentācijas pasākumā bija pulcējušies mecenāta “Mikrotīkls”, LU FMOF un LU fonda pārstāvji, projekta realizācijā iesaistītie, industrijas pārstāvji un citi interesenti. Pateicībās dalījās un svinīgas uzrunas sacīja LU fonda valdes priekšsēdētājs prof. emer. Ivars Lācis un LU FMOF dekāns asoc. prof. Sandris Lācis, uzsverot, cik nozīmīgs faktors ieceru veiksmīgā īstenošanā ir pašatdeve un entuziasms un pasakoties projekta autoram, LU FMOF docentam Dr. fiz. Ivaram Driķim par nozīmīgo ieguldījumu projekta īstenošanā. Turklāt S. Lācis pauda atzinību mecenātam un atbalstītājiem par fakultātes moderno telpu papildināšanu ar jauniem, inovatīviem studiju līdzekļiem, tā veicinot jauniešu interesi par eksaktajām zinātnēm.

Projekta “Programmējam ar prieku” tapšanā iesaistīti vairāki cilvēki, kas pielikuši roku, lai gala rezultāts būtu tieši tāds, kā cerēts. Citam mecenāta atbalstītajam projektam DF LAB jāpateicas par ideju un izpildījumu mācību komplekta ārējam noformējumam – funkcionālai koka kastītei. Tās dizaina autors ir LU Datorikas fakultātes maģistrants Kaspars Eglītis, bet praktiski idejas realizācijā, t.i., kastīšu salikšanā un salīmēšanā, nopelni ir arī  DF LAB aktīvistiem Irinai, Uldim, Krišjānim, Sanijai, Beātei, Georgijam un arī pašam projekta autoram Ivaram Driķim. K. Eglīša vērtējumā  "Programmējam ar prieku" vislielākā vērtība ir tajā, ka projekts padarījis Arduino iespējas iesācējam vēl pieejamākas. “Ja bibliotēkā var paņemt grāmatu un iegūt jaunas zināšanas, šī projekta rezultātu var paņemt un iegūt jaunas prasmes, kuras vēlāk ievīstīt teju jebkurā citā idejā. Tādējādi bagātinās ļoti daudzu zinātniskās un uzņēmējdarbības gaitas.”

 

Pateicības

Mecenātam “Mikrotīkls” un LU fondam par ilggadējo, neizsīkstošo atbalstu augstākās izglītības attīstīšanā un pilnveidē. Par iedvesmu un idejas iedīgļiem lielu pateicību bijušajam kolēģim LU FMOF absolventam, fizikas doktoram Kasparam Ērglim. Par padomiem un vērtīgām sarunām projekta tapšanas procesā paldies Elektronikas un datorzinātņu institūta Kiberfizikālo sistēmu laboratorijas kolēģiem Leo Seļāvo, Krišjānim Nesenbergam, Jurim Ormanim, Ingaram Ribneram un Aleksandram Ļevinskim.

 

SPILGTĀKIE FOTOMIRKĻI >>

 

Par “Programmējam ar prieku”

“Programmējam ar prieku” ir LU fonda un mecenāta “Mikrotīkls” atbalstīts projekts, kuru LU Fizikas, matemātikas un optometrijas fakultātē īsteno docents un pētnieks Ivars Driķis, radot mācību līdzekli programmēšanas pamatprincipu apguvei. Projekta īstenošanas laikā izgatavoti 100 mācību materiāla eksemplāri. Izgatavotais mācību līdzekļu komplekts sastāv no mikrodatora, dažādiem moduļiem un vadiem. Vairāk par projektu lasi ej.uz/LUprogramme

Par LU fondu

Jau kopš 2004. gada Latvijas Universitātes fonds nodrošina iespēju mecenātiem un sadarbības partneriem atbalstīt gan LU, gan citas vadošās Latvijas augstskolas, tā investējot Latvijas nākotnē. LU fonda prioritātes ir atbalstīt izcilākos studentus un pētniekus, veicināt modernas mācību vides izveidi, kā arī universitātes ēku būvi un rekonstrukciju.

Par mecenātu “Mikrotīkls”

Viens no lielākajiem un dāsnākajiem Latvijas Universitātes (LU) un LU fonda mecenātiem ir vietējais uzņēmums SIA “Mikrotīkls” (dibin. 1996), kas līdz šim ir ziedojis 2,25 miljonus eiro eksakto, veselības, medicīnas un dabaszinātņu jomas attīstīšanai. Uzņēmuma īpašnieki ar 50% uzņēmuma kapitāla daļām ir LU Fizikas, matemātikas un optometrijas fakultātes absolvents, fizikas doktors Arnis Riekstiņš un ASV pilsonis Džons M. Tallijs (angļu val.: John Martin Tully).

Par LU Fizikas, matemātikas un optometrijas fakultāti

Latvijas Universitātes Fizikas, matemātikas un optometrijas fakultāte ir Latvijas Universitātes akadēmiskā pamatstruktūrvienība, kas izveidota akadēmiskās darbības organizēšanai šādās zinātņu nozarēs: fizikā un matemātikā, kā arī medicīniskās fizikas apakšnozarē.

Dalīties

Saistītais saturs

Individuālai lietošanai pieejams jaunais mācību līdzeklis "Programmējam ar prieku"
02.01.2020.

Individuālai lietošanai pieejams jaunais mācību līdzeklis "Programmējam ar prieku"

Fizmati radījuši jaunu mācību līdzekli programmēšanas apguvei
10.09.2019.

Fizmati radījuši jaunu mācību līdzekli programmēšanas apguvei