Grāmatas vāka motīvs. Maketētāja: Ieva Tiltiņa, LU Akadēmiskais apgāds.

Latvijas Universitātes (LU) fonds sadarbībā ar LU Akadēmisko apgādu atvērs vēsturiskiem notikumiem bagātu grāmatu. 2020. gada 7. janvārī plkst. 17.00 Latvijas Kara muzejā, Smilšu ielā 20, nāks klajā "Latviešu karavīra stāsts: Roberts Dāvīds Timermanis (1909-1945)". Tā būs saistoša grāmata ikvienam, kam interesē 20. gadsimta pirmās puses Latvijas militārā vēsture un nacionālās pretošanās kustības vēsture.

Grāmata tapusi, pateicoties LU fonda mecenāta, Austrālijas latvieša Eigita D. Timermaņa ziedojumam. Šis stāsts būs kā piemineklis mecenāta tēvam un daudziem citiem cīnītājam: "Viņu upurēšanos tautas brīvības vārdā nav iespējams atmaksāt, vienīgi varam uzturēt viņu piemiņu dzīvu." Grāmatas autori ir LU Vēstures un filozofijas fakultātes (VFF) vēsturnieki – prof. Dr.hist. Ēriks Jēkabsons un LU VFF vēstures doktorants Mg.hist. Reinis Ratnieks.

Četrās nodaļās lasītājam būs iespēja iepazīt stāsta galveno varoni Robertu Dāvīdu Timermani, viņa gaitas Otrā pasaules kara laikā, darbību nacionālo partizānu kustībā 1945. gadā, kā arī uzzināt vairāk par nacionālo bruņoto pretestību padomju okupācijai Latvijā 1944.–1957. gadā.

Karavīra stāsts galvenā varoņa dēls Eigits Dāvis Timermanis (1935) ir trimdas latvietis, kurš lielāko dzīves daļu pavadījis svešatnē. Mecenāts dalās savās bērnības atmiņās, kas vēl pavadītas Latvijā: “Tētis bija cīnītājs. Kara beigas nebija beigas tēta karam par savu Latviju. Viņš bija devis zvērestu Latvijai un par to bija gatavs nolikt galvu kā daudzi citi, kas uzņēmās leģionāru un vēlāk nacionālo partizānu gaitas.” Turklāt R. D. Timermanis bija arī LU Tautsaimniecības un tiesību zinātņu fakultātes Tautsaimniecības nodaļas absolvents (1932-1937).

Grāmatas 360 grādu video >>


Par Latvijas Universitātes fondu

Jau kopš 2004. gada Latvijas Universitātes fonds nodrošina iespēju mecenātiem un sadarbības partneriem atbalstīt gan LU, gan citas vadošās Latvijas augstskolas, tā investējot Latvijas nākotnē. LU fonda prioritātes ir atbalstīt izcilākos studentus un pētniekus, veicināt modernas mācību vides izveidi, kā arī universitātes ēku būvi un rekonstrukciju.

Dalīties

Saistītais saturs

Timermanis: dienas gaismā celts tēvam veltīts literārais piemineklis
10.01.2020.

Timermanis: dienas gaismā celts tēvam veltīts literārais piemineklis

MĒNEŠA MECENĀTS. Sidnejietis Timermanis veicina tautsaimniecības uzplaukumu
17.12.2019.

MĒNEŠA MECENĀTS. Sidnejietis Timermanis veicina tautsaimniecības uzplaukumu

Austrālijas latviešu devums Latvijas augstākajai izglītībai
14.10.2019.

Austrālijas latviešu devums Latvijas augstākajai izglītībai