Simpozija dalībnieki un viesi. No kreisās: Lielbritānijas vēstnieks Latvijā, viņa ekselence Kīts Šenons, LU mecenāts Roberts Blumbergs, Jorkas Universitātes profesore Asifa Madžida, Okfordas Universitātes profesors Čārlzs Spenss, LU profesors, simpozija vadītājs Jurģis Šķilters. Foto: Andis Arnicāns.

Šī gada 7. decembrī Latvijas Universitātē pulcējās dažādu nozaru speciālisti – psihologi, uztveres speciālisti, datorzinātnieki, lingvisti, filozofi u.c., lai 14. Starptautiskajā kognitīvo zinātņu, loģikas un komunikācijas simpozijā “Saistītās maņas: Uztveres modalitāšu saistījums kultūrās (Linking Senses: Cross-Modality in Perceptual Domains Across Cultures)” pārrunātu aktuālākos pētījumus par cilvēka maņu mijiedarbību. Simpoziju organizēja LU Datorikas fakultātes Uztveres un kognitīvo sistēmu laboratorija.

Simpoziju ievadīja LU Senāta priekšsēdētāja profesora Mārča Auziņa ievadvārdi un viņa ekselences Lielbritānijas vēstnieka Latvijā Kīta Šenona uzruna. 

Priekšpusdienas sesijā tika nolasīti referāti par attēlu un ritma uztveres jautājumiem, tika diskutēts par t.s. piecu maņu koncepciju un tās problēmām, kā arī smaržu un atdzesēto desertu uztveri. Savukārt maņu atveide valodā, garšas uztveres filozofiskie un datorzinātņu aspekti bija pēcpusdienas sesijas uzmanības centrā.

Simpozijā šogad piedalījās vadošie uztveres pētnieki no Lielbritānijas, Itālijas, Francijas, Izraēlas, Honkongas, Polijas, Kanādas un Krievijas. Latvija pētnieki simpozijā prezentēja divus pētījumus. 

Galveno plenārreferātu rīta sesijā sniedza maņu saistījuma pētniecības pamatlicējs mūsdienu zinātnē, Oksfordas Universitātes profesors Čārlzs Spenss (Charles Spence), kurš skaidroja maņu saistījuma izpētes specifiku mūsdienu zinātnē. Pēcpusdienā par vizuālās uztveres saistījumu ar citām maņām (garšu, emocijām) runāja Sassari Universitātes profesors Baindžio Pinna (Baingio Pinna).

Simpozija ietvaros norisinājās “Roberta Blumberga izcilības lekcija kognitīvajās zinātnēs“, ko ievadīja pats LU Goda biedrs Roberts Blumbergs un sniedza Jorkas Universitātes (Lielbritānija) profesore un Kognitīvo zinātņu biedrības prezidente Asifa Madžida (Asifa Majid). Lekcijā fascinējoši tika skatītas maņu atšķirības dažādās kultūrās, kā arī identificētas noturīgākās un visām kultūrām relatīvi kopīgās maņas.

Lekciju cikls “Roberta Blumberga izcilības lekcija kognitīvajās zinātnēs” tika uzsākts pagājušajā gadā un tas ir unikāls visā Baltijā un Austrumeiropā. Lekciju cikla patrons, finansētājs un idejas līdzautors ir Latvijas Universitātes Goda biedrs Roberts Blumbergs. Pirmo šī cikla lekciju 2018. gadā nolasīja ASV Zinātņu akadēmijas loceklis, kategorizācijas pētnieks Roberts Goldstouns no Indianas Universitātes, ASV.

Tā kā simpozija tēma šogad bija cilvēka maņas, pasākuma dalībnieki bija aicināti uz degustācijām, ko nodrošināja “Valmiermuižas alus”, “Innocent PRO / illy” un “Bliss Gelato”. Savukārt dati, ko pēc degustācijas sniedza dalībnieki, tiks izmantoti turpmākajos pētījumos.

Profesora Spensa, profesora Pinnas un profesores Madžidas referātu ierakstus ir iespējams noskatīties LMT Straumē.

Simpozija galvenie atbalstītāji ir Roberts Blumbergs, Latvijas Universitātes fonds, Lielbritānijas vēstniecība Latvijā un Lielbritānijas Zinātnes un inovāciju tīkls (The UK Science and Innovation Network), uzņēmums “Accenture Latvia”, Tims Mārtins (Tim Martin), Sāra Mārtina (Sarah Martin), Klaivs Kuksons (Clive Cookson), Karolīne Deividsona (Caroline Davidson) un LU Datorikas fakultāte. 

Organizatori izsaka pateicību degustāciju piedāvātājiem “Valmiermuižas alus”, “Bliss Gelato”, “Innocent PRO / illy”, kā arī “Latvija BIO” un īpaši sirsnīgs paldies Inesei Lukai-Indānei. Paldies arī fotogrāfam Andim Arnicānam.

Dalīties

Saistītais saturs