Kāpnes uz astronomisko torni Latvijas Universitātes galvenajā ēkā. Foto: Toms Grīnbergs, LU Komunikācijas un inovāciju departaments.

Ziedojumi un labie nodomi gadu gadiem sniedz lielu ieguldījumu atbalsta saņēmējiem. Pateicoties Amerikas latviešu labvēlībai, Latvijas Universitātes (LU) fonds ir saņēmis dāsnu 55 000 ASV dolāru ziedojumu jaunu stipendiju radīšanai LU Teoloģijas fakultātes studentiem. Ar “Friends of the University of Latvia” starpniecību Latvijas teologus un reliģiju zinātnes pētniekus atbalstīs Kārļa Ozoliņa – Emīla Medņa trasta fonds.

Trimdas latviete, ārste Hermīne Mednis 2000. gadā ASV dibināja Kārļa Ozoliņa – Emīla Medņa trasta fondu, tā godinot savu brāli un vīru. Hermīne Mednis (dz. Ozoliņš) (1905-2003) mūža nogalē radīja trasta fondu ziedojumiem un labdarības mērķiem, it sevišķi Latvijā. Par trasta fonda administratori viņa izvēlējās savu radinieci Māru Dāvis, kura dzīvo Detroitas pusē, Mičiganas štatā.

LU Teoloģijas fakultātes dekāne un profesore Dr.theol. Dace Balode skaidro, ka LU Teoloģijas fakultātes studējošajiem Kārļa Ozoliņa – Emīla Medņa trasta fonda stipendija sniegs atbalstu dažādos veidos. Vispirms tā ir stipendija, kuras ieguvēji saņem finansiālu atbalstu savu studiju finansēšanai. Stipendija arī paredz atbalstu studijām nepieciešamā aprīkojuma iegādei un dalībai konferencēs. Tādējādi stipendija palīdz studējošajiem paaugstināt studiju kvalitāti un paplašināt savas darbības iespējas. “Mēs esam pateicīgi stipendijas devējiem un koordinatoriem par šo atbalstu, kas tiek sniegta Teoloģijas fakultātes darbībai un teoloģijas un reliģijpētniecības attīstībai Latvijā,” tā pateicību pauž D. Balode.

Ozoliņu stāsts: no Liezēres līdz Detroitai

Hermīne un Kārlis (1900-1986) dzimuši Liezērē, Latvijā, Annas un Pētera Ozoliņa trīs bērnu ģimenē. Mācījušies Cesvaines ģimnāzijā. Hermīne Ozoliņš ir LU Medicīnas fakultātes absolvente, 1936. gadā ieguvusi ārstes tiesības. Paralēli arī aktīvi darbojusies akadēmiskajā studenšu vienībā “Latviete”. Darba gaitas uzsākusi Latgalē, vēlāk Rīgas 1. slimnīcā, līdz 1944. gadā kopā ar ģimeni atstāja dzimteni. 

Kārlis Ozoliņš arī ir studējis LU, aktīvi piedalījās studentu korporācijas ''Latvija'' darbībā. K. Ozoliņš pabeidza Kara skolu, dienēja Latvijas armijā, un paralēli bija saistīts vairākos uzņēmumos un organizācijās. Ar māsām Hermīni un Mariannu un māti Annu devās bēgļu gaitās uz Vāciju, līdz 1950. gadā ar ģimeni izceļoja uz ASV, un uzsāka jaunu dzīvi Detroitā, Mičiganas štatā. Tur viņš mija gredzenus ar Lūciju Asnīti (dz. Trautmanis).

Medņu dzīves ceļš: Hermīne un Emīls

Ārste Hermīne Ozoliņš aktīvi piedalījusies trimdas latviešu dzīvē, darbojusies gan Amerikas Latviešu apvienībā (ALA), gan Latviešu Ārstu un zobārstu apvienībā, gan “Daugavas Vanagos”. Līdzgaitnieki viņu raksturoja kā inteliģentu, labsirdīgu, izpalīdzību un zināšanām bagātu sievieti.

1956. gadā Hermīne Ozoliņš salaulājās ar tautieti Emīlu Medni (1898-1978). Jaunā ģimene pārcēlās uz Kolumbusu, Ohaio štatu, kur Hermīne Mednis līdz pat aiziešanai pensijā 1975. gadā strādāja par ārsti.

Arīdzan Emīla Medņa dzīve aizritējusi divās pasaules malās. Viņš dzimis Jaunpiebalgas pagastā, tur arī iesācis savas skolas gaitas. Pirmā pasaules kara dēļ pārtrauca mācības, un iestājās Latvijas armijā. Pēc kara Emīls Mednis strādāja un studēja LU, 1938. gadā ieguvis inženiera grādu. Studiju laikā viņš bija aktīvs studentu korporācijas ''Talavija'' biedrs. Arī Mednis devās bēgļu gaitās uz Vāciju, un 1950. gadā emigrēja uz ASV, kur līdz pat aiziešanai pensijā, strādāja Ohaio Valsts Universitātē, Kolumbusā, Ohaio štatā, kā izpētes speciālists.

Ozoliņu un Medņu vārds un ģimenes novēlējums sniedz ieguldījumu labākas Latvijas stiprināšanā vēl šobaltdien.


Par Latvijas Universitātes fondu

Jau kopš 2004. gada Latvijas Universitātes fonds nodrošina iespēju mecenātiem un sadarbības partneriem atbalstīt gan LU, gan citas vadošās Latvijas augstskolas, tā investējot Latvijas nākotnē. LU fonda prioritātes ir atbalstīt izcilākos studentus un pētniekus, veicināt modernas mācību vides izveidi, kā arī universitātes ēku būvi un rekonstrukciju.

Dalīties

Saistītais saturs