Prof. emer. Ivars Lācis grāmatas prezentācijā. Foto: Toms Grīnbergs, LU KID.

Pētnieks, pasniedzējs, vadītājs – tikai dažas no fizikas doktora Ivara Lāča lomām profesionālajā darbībā. Vairāk nekā 40 gadus profesors saistīts ar LU, astoņus no tiem – rektora amatā. Par profesora dzīvesgājumu un karjeru nu izdota grāmata, kas Latvijas Universitātes rektoru grāmatu sērijā ierindojas kā astotā.

Profesors I. Lācis Latvijas Universitātē nogājis ceļu no augstskolas fakultātes vecākā laboranta līdz profesoram. Profesors LU attīstījis optometrijas studiju programmas, kas ir unikālas ne tikai Latvijā, bet arī Baltijā, kā arī Latvijā pazīstams kā zinātnieks, kurš pārstāv Latvijas un Eiropas mērogā jaunu un progresīvu multidisciplināru redzes zinātnes jomu. Turklāt prof. Lācis ir Latvijas Universitātes fonda valdes priekšsēdētājs.

Grāmatas sastādītāja Mārīte Saviča ar svinīgu uzrunu atklāja grāmatas atvēršanas svētkus un deva vārdu vienam no līdzautoriem Jānim Stonim. “Ne visi mēs atceramies visus notikumus vienādi, bet par vienu mēs bijām pārliecināti – rektors Ivars Lācis bija drosmīgs, cilvēcīgs un ar ļoti labu humora izjūtu,” stāstīja J. Stonis, novēlot veselību un izturību ilggadējam LU rektoram.

Pirmā grāmata par rektoru tika izdota Latvijas Universitātes 85. jubilejas gadā, kas veltīta bijušajam LU rektoram Ernestam Felsbergam. Gadu garumā tika atklātas jau septiņas grāmatas, un profesora I. Lāča stāsts ierindojas kā astotais rektoru grāmatu sērijas klāstā.

“Kas ir Ivars Lācis? Ja pats sev uzdodu šo jautājumu, tad ir problēma, jo tas, droši vien, ir tas, kas es esmu, un lielā mērā tas, kas es gribētu būt. Šie divi man jūk kopā, un es nekad nesaprotu, kurš īsti esmu es,” stāstīja pats I. Lācis. Profesors pateicās ģimenei, kolēģiem un citiem dzīves skolotājiem un dalībniekiem par visu piedzīvoto. “Es lepojos ar savu Universitāti, kurā esmu pavadījis 78% sava mūža, un Latviju, kurai ar maziem darbiem esmu palīdzējis būt tādai, kāda tā šobrīd ir!”

Grāmatas saturs veidots kā stāstījums, kurā ar savām atziņām par Ivaru Lāci kā tēvu, kolēģi, profesoru un rektoru dalās gan ģimene, gan laikabiedri Universitātē. Pateicoties LU kolēģu atsaucībai, rakstu kopumā virknētas atmiņas un pārdomas, kas ieskicē rektora personības rakstura portretu un atklāj viņa kā vadītāja darba stilu, kā arī Universitātes izaicinājumus gadsimta mijā. Grāmatas saturs papildināts ar bagātīgu fotogrāfiju klāstu no profesora Lāča personīgā arhīva un LU fotoarhīvā ievietotām fotogrāfijām. Savukārt personību raksturo dokumentālās liecības, kuras apkopotas Ivara Lāča LU personas lietā: iesniegumu, rīkojumu un citu dokumentu kopijas.

Šogad maijā aprit tieši 20 gadi, kopš profesors Ivars Lācis stājās rektora amatā. Rakstu autoru vēstījumi no šodienas skatu punkta jāuztver kā laikmeta vēstures raksturojums un spilgta rektora darbības liecība. Iepazīstoties ar grāmatas lappusēs minētajiem faktiem, ikviens lasītājs varēs novērtēt informācijas unikālo raksturu un iespēju izjust Universitātes ikdienas darbu laikmeta griežos, jo kolēģi piekrita izaicinājumam stāstīt par savu darbu rektora Ivara Lāča administrācijas komandā, kur ieņēma dažādus amatus, dalīties dziļi personīgās pārdomās par Ivaru Lāci kā cilvēku. Reti gadās tāda vienreizēja apstākļu sakritība un izdevība, kad bijušie un esošie kolēģi ar atvērtu sirdi ir gatavi paust savas domas un dalīties iespaidos, atcerēties kopīgi pavadītās darba gaitas priekos un bēdās, mirkļos, kad jāpieņem valstiski svarīgi lēmumi un jārīkojas situācijās, kuru sekas iepriekš nevarēja prognozēt.

LASĪT >>

FOTO ATSKATS >>

Dalīties

Saistītais saturs

VIDEO. Profesors Ivars Lācis: kāpēc ziedot?
27.08.2020.

VIDEO. Profesors Ivars Lācis: kāpēc ziedot?

LU Bibliotēka atvērs grāmatu par prof. Ivaru Lāci
03.03.2020.

LU Bibliotēka atvērs grāmatu par prof. Ivaru Lāci