Lāsma Ločmele

Stipendijas "Ceļamaize" ieguvēja 2020./2021. akad. gadā

Stipendiju programma “Ceļamaize” radīta, lai sniegtu motivējošu atbalstu Latvijas Universitātes (LU) pamatstudiju 1. kursa studentiem, kuriem, absolvējot vidusskolu, ir augstas sekmes gan mācībās, gan sasniegumi ārpusskolas aktivitātēs. Kopš 2008. gada ilggadējais mecenāts uzņēmums "Arčers" sniedz ieguldījumu talantīgāko Latvijas jauniešu izaugsmē un veicina inteliģentākas sabiedrības veidošanos.


Lāsma Ločmele studē LU Sociālo zinātņu fakultātes bakalaura studoju programmas "Komunikācijas zinātne" 1. kursā. Lāsma ir jauniete ar nebeidzamu vēlmi izdzīvot savus sapņus, studente, kura ļoti gribētu teikt - topošā žurnāliste. Lāsma ik dienas mācās noticēt sev no jauna.

Viņa ikdienā sevī apvieno gan radošo, gan uzņēmēja garu - raksta, producē, vada, organizē un rada! Strādā ne tikai pie pie dažādu rakstu un/vai sižetu veidošanas, bet arī projektu rakstīšanas un vadīšanas. Nedēļas nogales visbiežāk paiet, organizējot vai vadot kādu jauniešu pasākumu. Lāsmu aizrauj kalnu slēpošana un volejbols. Viņa ir sajūtu cilvēks, un sajūtas Lāsma mēdz izdzīvot caur deju, un reizēm viņa tās ietērpj dzeju rindās vai kādos jaunrades darbos. Uzskata, ka dzīvē varam sasniegt jebko, ja vien pie tā cītīgi strādājam un nemitīgi ticam sev!

Iepazīsti Lāsmu!

  • Kas ir tavs lielākais talants un nozīmīgākie sasniegumi līdz šim?

- Es neuzskatu, ka man piemīt kāds īpašs talants, jo cieši turos pie apziņas, ka viss taču mūsu dzīvēs atnāk ar darbu un vēlmi darboties, taču pēdējo gadu laikā mana veiksmes atslēga patiesi ir bijusi skaidrā pārliecība par to, ko es vēlos un kā es to vēlos sasniegt. Mana viena no lielākajām dzīves vērtībām ir pieredze, tāpēc par lielu sasniegumu uzskatu Junior Achievement Latvia Līderu programmas 6. sezonas absolvēšanu, kas ne tikai palīdzējusi attīstīt līdera spējas, bet arī atrast fantastisku veidu kā savienot biznesu ar savu sirds lietu - žurnālistiku. Šīs programmas absolvēšna vainagojās ar sapņa piepildījumu jeb šobrīd - pirmā lielā (patiesi lielā) soļa speršanu profesionālajā lauciņā, proti, sava jauniešu raidījuma izveidi.

  • Kādas ir tavas pētnieciskās intereses?

Šī gada sākumā ar vēl pāris entuziastiskiem jauniešiem veicām pētījumu un izstrādājām rakstu par viltus ziņām sociālajos un arī masu medijos iekš portāla DELFI Jauno žurnālistu skolas. Vēlos turpināt pētīt dezinformācijas izplatību un ietekmi uz mediju patērētājiem, kā arī pievērsties rūpīgai mediju vides izpētei un spēcīga komercmedija veidošanai Latvijā.

  • Ko tev nozīmē stipendijas iegūšana?

Tas ir patiesi liels gods kļūt par ''Ceļamaize'' stipendiātu - sajust novērtējumu un atbalstu. Man šī stipendijas iegūšana dod lielāku radošo brīvību manis izvēlētajā profesionālajā jomā un paver plašākas iespējas uz jauniem individuālajiem sasniegumiem tieši žurnālistikā. Protams, tā piešķir arī lielu atbildības sajūtu un atgādinājumu tam, ka esmu uz pareizā ceļa.

  • Kāda ir tava dzīves misija, sūtība?

Mana misija ir kļūt par godīgu, atbildīgu, patiesu, skandālus nemeklējošu, bet gan visu pušu un aspektu izzinošu, viedokļu līderi (žurnālistu), kas spēj ietekmēt dažādus sabiedrībai nozīmīgus procesus ne tikai Latvijā, bet arī pasaulē, un iedvesmot citus uz pozitīvu rīcību, savu sapņu realizēšanu un izdzīvošanu.

  • Kāpēc tu ieteiktu citiem studentiem pieteikties stipendijai?

Es drošvien studentiem jautātu - kāpēc gan nepieteikties? Tā ir lieliska iespēja parādīt savu unikalitāti, izcelt sasniegumus, celt pašapziņu, tikt novērtētam, atbalstītam un piešķirt papildus motivāciju - kļūt par savas jomas profesionāli.

  • Kādu grāmatu (-as) tu ieteiktu izlasīt citiem stipendiātiem?

Dženas Sinsero ''Tu esi sasodīti lielisks!''

  • Kādu kinofilmu (-as) tu ieteiktu noskatīties citiem stipendiātiem?

''All the President's Men''.

  • Kāds ir tavs dzīves sauklis?

Nepārtraukti tiekties uz savu sapņu izdzīvošanu jebkurā dzīves posmā!