Jēkabs Akermanis

Kristapa Morberga stipendijas ieguvējs 2020./20201. akad. gadā. 

 

Iepazīsti Jēkabu!

1.Kas ir Tavs lielākais talants un nozīmīgākie sasniegumi līdz šim?

Par savu lielāko talantu uzskatu spēju nošķirt būtisko no nebūtiskā. Spēja koncentrēties uz to, kas patiesi ir svarīgs kādā konkrētā situācija vai apstākļos, visu traucējošo noliekot malā, man ir palīdzējusi sasniegt ļoti daudz tieši pašizaugsmes ziņā. Pie saviem nozīmīgākajiem sasniegumiem noteikti jāmin tas, ka esmu spējis apvienot konstantu progresu studijās ar darbību pie dažādiem projektiem, tā starpā nepazaudējot rūpes par sevi un saviem līdzcilvēkiem. Šī balansa ieturēšana nav viegla, taču, manuprāt, pilnībā neatņemama cilvēka veselīgas eksistences daļa. 

2.Kādas ir Tavas pētnieciskās intereses?

Pie savām pētnieciskajām interesēm pieskaitu ģeopolitiku, starptautiskās attiecības un to veidošanās principus, kā arī dažādu ideju vēsturi un ietekmi uz mūsdienu sabiedrību un tajā notiekošajiem procesiem.

3.Kāds ir Tavs dzīves virsmērķis?

Manas dzīves virsmērķis ir atstāt ko tādu, kas pārdzīvos mani pašu. Uzskatu, ka cilvēki ne vien kā fizioloģiskas, bet arī garīgas būtnes ir apdāvinātas ar spējām kā neviena cita uz Zemes esošā suga, tādēļ katra nerakstītais pienākums ir atstāt ko paliekošu, kas veicinātu nākamo paaudžu attīstību. 

4.Kāpēc Tu ieteiktu citiem studentiem pieteikties stipendijai?

Es ieteiktu citiem pieteikties stipendijai tādēļ, ka tā ir lieliska iespēja iegūt neatsveramu un neatņemamu atbalstu brīžos, kad darbi pārsniedz iespējas. Protams, ne visi spēs atbilst vajadzīgajiem parametriem stipendijas iegūšanai, taču iespējas gadījumā tā sniedz fantastisku atbalstu, kas palīdz veltīt pilnu uzmanību svarīgajiem darbiem.

5.Kādu grāmatu (-as) Tu ieteiktu izlasīt citiem stipendiātiem?

Ieteiktu citiem izlasīt Mihaila Bulgakova "Meistaru un Margaritu", Fjodora Dostojevska "Idiotu" un "Noziegumu un sodu", kā arī kaut ko no franču eksistenciālisma filosofiem.

6.Kādu kinofilmu (-as) Tu ieteiktu noskatīties citiem stipendiātiem?

Citiem ieteiktu noskatīties filmas "No Country For Old Men""It's a Wonderful Life", "Ushpizin", "Tangerines" un "Denial".

7.Kāds ir Tavs dzīves sauklis?

Mans dzīves sauklis ir "vienmēr var būt sliktāk".