Dāvis Zavickis

Alfrēda Raistera piemiņas stipendijas ieguvējs 2019./2020. akad. gadā

Stipendija radīta 2016. gadā, pateicoties Amerikas latvieša, inženiervadības doktora, Latvijas Universitātes (LU) mecenāta Alfrēda Raistera (1921-2012) testamentārajam novēlējumam. Stipendija paredzēta LU maģistrantiem un doktorantiem eksakto, dabaszinātņu jomā, kuriem jau ir skaidrs redzējums par sava zinātniskā pētījuma virzienu. Viens no svarīgiem nosacījumiem atbalsta saņemšanai ir studenta gatavība pēc atbalsta beigām palikt Latvijā tikpat ilgi, cik saņēma atbalstu, lai sniegtu labumu Latvijas sabiedrībai. 


Dāvis Zavickis studē LU Fizikas, matemātikas un optometrijas fakultātes maģistra studiju programmas ''Fizika'' 2. kursā. Dāvis arī 2018./2019. akadēmiskajā gadā ieguva A. Raistera piemiņas stipendiju. Viņam pateicīgā kārtā ir daudz aizraušanos. To starpā ļoti izbauda filozofiju, kultūru un fiziku. Lielu nozīmi Dāvja dzīvē sastāda dažādu abstraktu konceptu iepazīšana un apcerēšana. Akadēmiskā kontekstā pats sevi raksturotu kā mērķtiecīgu un zinātkāru.

Iepazīsti Dāvi!

  • Kas ir Tavs lielākais talants un nozīmīgākie sasniegumi līdz šim?

Visticamāk, ka lielākie sasniegumi saistāmi ar akadēmiskiem sasniegumiem, piemēram, bakalaura grāda iegūšana un dalība pētnieciskajās konferencēs ar savu pētījumu tematiku. Domāju, ka mani talanti visvairāk saistās ar starpdisciplinārām prasmēm un šādu savstarpēji komplementāru nozaru rašanu.

  • Kādas ir Tavas pētnieciskās intereses?

Manas pētnieciskās intereses šobrīd saistītas ar fizikālo ķīmiju un kvantu fizikas skaitliskajiem aprēķiniem jaunu katodmateriālu teorētiskai prognozēšanai protonus vadošām keramiskajām degvielas šūnām.

  • Ko Tev nozīmē stipendijas iegūšana?

Stipendijas iegūšana man dod neaizstājamu iespēju vairāk fokusēties uz pētniecību, kā arī potenciāli paver iespēju specifiskāku tematiku apgūšanai ārzemju semināros. Tāpat stipendijas piešķir lielu motivāciju turpmāko pētniecisko ambīciju izvirzīšanā un sasniegšanā.

  • Kāds ir Tavs dzīves virsmērķis?

Vairot sabiedrības labklājību, darot to, ko protu vislabāk un daloties ar iegūtajām zināšanām.

  • Kāpēc Tu ieteiktu citiem studentiem pieteikties stipendijai?

Stipendija ir lielisks motivators un atbalsta mehānisms augstvērtīgāku zinātnisko darbu radīšanai. Tāpat tā ļauj nepieciešamības gadījumā apmeklēt starptautiska mēroga konferenci, dodot iespēju iepazīt zinātniskās nozares aktualitātes un problemātiku.

  • Kādu grāmatu (-as) Tu ieteiktu izlasīt citiem stipendiātiem?

“Par ko es runāju, runādams par skriešanu” – Haruki Murakami

  • Kādu kinofilmu (-as) Tu ieteiktu noskatīties citiem stipendiātiem?

“Loving Vincent” (2018), “Coriolanus” (2011)

  • Kāds ir Tavs dzīves sauklis?

Sāpes ir neizbēgamas, ciešanas ir izvēle. /vecs Budisma teiciens/