Karīna Narbute

"Mikrotīkls" doktorantūras stipendijas ieguvēja kopš 2017./2018. akad. gada

Karīna Narbute studē Latvijas Universitātes Medicīnas fakultātes doktorantūras studiju programmā "Medicīna un farmācija".

Pētījums: Eksosomu neiroprotektīvās īpašības Pārkinsona slimības modeļdzīvniekos

Dzīvojam laikmetā, kurā medicīnas sasniegumi cilvēkiem dot iespēju dzīvot ilgāk, bet līdz ar šo ieguvumu pieaug arī demences incidence cilvēkiem pēc 65 gadu vecuma. Demences attīstībā tieša saistība ir arī stresam un kaitīgajiem ārējiem faktoriem (UV starojumam, uzturam, mazkustīgam dzīvesveidam utt.), kurā mūsdienās dzīvo ļoti daudzi cilvēki.

Tēma ir aktuāla, jo ikviens vēlas novecot skaisti un veselīgi, nezaudējot spēju skaidri domāt un darboties ikdienā, tāpēc mums nepagurstot ir jāstrādā, lai izprastu neirodeģenerācijas izcelsmes mehānismus un atrastu brīdi, kurā cilvēkam vēl ir iespējams palīdzēt un apstādināt tālāku slimības attīstību. Pētījumā tiek apskatīts, kā aizsargāt centrālās nervu sistēmas bojājumus (galvenokārt dopamīnu sintezējošo šūnu bojāeju), kas izraisa Pārkinsona slimību.

Darbs palīdzēs veicināt neirodeģeneratīvo saslimšanu pētniecības virzību pretī jauniem terapijas līdzekļiem, kuri laimīgā scenārijā apturētu demences attīstību, lai pacients spētu saglabāt kognitīvās funkcijas. Turklāt šādi fundamentāli pētījumi nepieciešami, lai labāk izprastu patoloģiju attīstību, kas palīdzētu noskaidrot, kā apturēt slimību pirms tā ir sākusies.