Linards Kļaviņš

"Mikrotīkls" doktorantūras stipendijas ieguvējs kopš 2018./2019. akad. gada

Linards Kļaviņš studē Latvijas Universitātes Ģeogrāfijas un Zemes zinātņu fakultātes doktora studiju programmā "Vides zinātne".

Pētījums: Bioekonomikas risinājumi – ogu spiedpalieku pārstrāde produktos ar pievienoto vērtību

Viens no Latvijas tautsaimniecības attīstības virzieniem ir bioekonomikas attīstība, vienlaikus sekmējot videi draudzīgu tehnoloģiju izveidi un pielietojumu. Aizvien populārāka kļūst dažādu ogu, tajā skaitā gan savvaļas, gan kultivētu ogu izmantošana, kā rezultātā var veidoties lieli atkritumu daudzumi. Vaccinium ģints ogu (mellenes, krūmmellenes, dzērvenes, brūklenes un citas) pārstrādes rezultātā veidotie atkritumi – spiedpaliekas – pēc sulu iegūšanas ir ar ierobežotām izmantošanas iespējām (piemēram, tēju ražošanai), to uzturvērtība un kaloritāte ir zema, produkti ir izteikti skābi. Vienlaikus ogu spiedpaliekas izmantojamas efektīvu antioksidantu – polifenolu izdalīšanai, kā arī tādu vielu grupu, kā lipīdu, vasku un sterolu, iegūšanai.

Izmantojot videi draudzīgus ekstrahentus (etanols, ogļskābā gāze un citi) un efektīvas ekstrakcijas metodes (apstrāde ar ultraskaņu, mikroviļņiem, vielas superkritiskā stāvoklī), ekstraktvielas iespējams iegūt preparatīvos daudzumos. Vaccinium ģints ogu spiedpaliekās pierādīti un noteikti ap 150 dažādiem polifenoliem un 95 dažādiem lipīdiem, kā arī dažādi vitamīni un ogļhidrāti. Lai nodrošinātu ekstraktvielu izmantošanu, būtiski no tām atdalīt ogļhidrātus, ko var veikt, izmantojot absorbcijas hromatogrāfiju,kā arī attīrītās vielas stabilizējot, ko var veikt, izmantojot inkapsulāciju. Vaccinium ogu ekstraktvielu izmantošanas potenciālu nosaka to sastāvā ietilpstošo vielu augstā bioloģiskā aktivitāte, galvenās izmantošanas jomas ietver biofarmāciju, funkcionālās pārtikas izstrādi, kosmētiku un citas.