Rimants Žogota

Mundheim ģimenes Izcilības stipendijas ieguvējs 2019./2020. akad. gadā

Stipendija dibināta, pateicoties Amerikas latvietes, mākslinieces, fonda "Friends of the University of Latvia" valdes locekles Gunas Mundheim un dzīvesbiedra Roberta Mundheim atbalstam. Stipendijas paredzētas visu zinātņu jomu Latvijas Universitātes (LU) maģistrantūras studentu izaugsmes un talanta sekmēšanai.


Rimants Žogota studē LU Ķīmijas fakultātes maģistrantūras studiju programmas "Ķīmija" 2. kursā. Rimants ir ieguvis stipendijas katru gadu kopš savu studiju uzsākšanas stipendiju "Ceļamaize" 2015./2016. akad. gadā, Kristapa Morberga stipendiju 2016./2017. un 2017./2018. akad. gadā un Alfrēda Raistera piemiņas stipendiju 2018./2019. akad. gadā. Viņš ir ķīmiķis-organiķis, kurš paralēli studijām strādā Organiskās sintēzes institūtā, aizraujas ar pludmales volejbolu. LU Gada students'18. Piemīt neatlaidība un vēlme sasniegt iecerēto.

Iepazīsti Rimantu!

  • Kas ir Tavs lielākais talants un nozīmīgākie sasniegumi līdz šim?

Manuprāt, man raksturīgais īpašais talants ir neatlikt lietas uz rītdienu, ja tās var izdarīt jau šodien. Līdz šim lielākie sasniegumi ir tituls LU Gada students 2018 un jau iegūtā PIEKTĀ LU fonda stipendija.

  • Kādas ir Tavas pētnieciskās intereses?

Aktuāli dažādi pētījumi medicīnas ķīmijā. Šobrīd notiek pētniecība pie jaunu antibiotiku iztrādes pret gram-negatīvajām baktērijām un to rezistenci. Iepriekš nodarbojos ar selektīvu aspartilproteāžu inhibitoru izstrādi malārijas ārstēšanai.

  • Ko Tev nozīmē stipendijas iegūšana?

Stipendijas iegūšana noteikti ir gandarījums par saviem sasniegumiem un liela motivācijas deva nākotnei. 

  • Kāds ir Tavs dzīves virsmērķis?

Spēt atrast katram savas dzīves darbam un situācijai nolūku, lai tas sniegtu labumu gan sev, gan apkārtējiem

  • Kāpēc Tu ieteiktu citiem studentiem pieteikties stipendijai?

Jo tā ir laba pieredze un iespēja apzināties savas stiprās puses un labās īpašības. Ja stipendiju neizdodas iegūt, tad pieteikšanās dod motivāciju pilnveidot sevi, lai nākamreiz izdotos.

  • Kādu grāmatu (-as) Tu ieteiktu izlasīt citiem stipendiātiem?

Alesandro Bariko, "Zīds", Fils Naits, "Apavu vīrs"'.

  • Kādu kinofilmu (-as) Tu ieteiktu noskatīties citiem stipendiātiem?

"A Star is born" (2018), "The Shape of Water" (2017).

  • Kāds ir Tavs dzīves sauklis?

Talanti tikai atvieglo ceļu uz iecerēto, galvenais ir pamatīgs darbs.