Nineļa Miriama Vainšeļbauma

LU doktorantūras stipendijas ieguvēja 2019./2020. akad. gadā

Stipendija radīta talantīgāko jauno Latvijas Universitātes (LU) pētnieku, doktorantu atbalstam eksakto, dabaszinātņu, medicīnas un dzīvības zinātņu jomā. Atbalsta mērķis ir vairot LU, Latvijas un pasaules zinātnes kvalitāti.


Nineļa Miriama studē LU Bioloģijas fakultātēs doktora studiju programmas "Bioloģija" 1. kursā. Promocijas darba pētījums tiek veikts vienā no Latvijas Biomedicīnas pētījumu un studiju centra (BMC) Vēža izpētes grupām. Viņa sevi tēlaini dēvē par zinātnieces kāpuru, kas, cerams, pamazām sāk iekūņoties. Varētu teikt, ka interese par bioloģiju, it īpaši cilvēka organisma uzbūvi, ir neatņemama Nineļas dzīves daļa kopš sākumskolas laikiem. No studijām brīvajā laikā viņa aizraujas ar radošajiem hobijiem – zīmēšanu un rakstīšanu (ir plāni nākotnē uzrakstīt un, cerams, arī nopublicēt zinātniskās fantastikas grāmatu, kas būtu virzīta uz bērnu vai pusaudžu mērķauditoriju), kā arī mācās japāņu valodu un piedalās intelektuālo spēļu (galvenokārt “Kas? Kur? Kad?” un “Erudītu kvartets”) sacensībās studentu līgas komandas sastāvā.

Nineļa uzskata, ka drosme ir nevis baiļu trūkums, bet gan uzvara par tām, un tādējādi drosmes līmenis ir proporcionāls baiļu daudzumam, kas ir jāpārvar, un viņa varētu sevi nosaukt par diezgan drosmīgu cilvēku. Vēl viena no Nineļas pozitīvākajām īpašībām ir humora izjūta ar izteiktu melnu nokrāsu, kas viņai ļauj neuztvert dzīves problēmas pārāk nopietni un jebkurā situācijā atrast kaut ko smieklīgu.

Iepazīsti Nineļu Miriamu!

  • Kas ir Tavs lielākais talants un nozīmīgākie sasniegumi līdz šim?

Par savu lielāko talantu uzskatu bagātu iztēli un nestandarta domāšanu, kas palīdz gan zinātnē, gan radošajos hobijos, gan intelektuālo spēļu "karalaukā".

Nozīmīgākie sasniegumi (secība nav svarīga):

- Divi zinātniskie raksti, kas tika nopublicēti starptautiskajā žurnālā Genes (Basel) – pirmajā esmu pirmā autore, otrajā – līdzautore.

- 2018./2019. akad. gadā – A. Raistera piemiņas stipendijas ieguvēja.

- Uzstāšanās trīs starptautiskajās konferencēs: LU 76. Starptautiskās zinātniskās konferences molekulārās bioloģijas sekcijā, The VII Baltic Genetics Congress, International Scientific Conference on Medicine at the University of Latvia 2019 (2 mutiskie referāti, 1 postera prezentācija).

- 2018. gadā komandas sastāvā iegūts Latvijas čempionu tituls divās nominācijās – “Kas? Kur? Kad?” un “Erudītu kvartetā”.

  • Kādas ir Tavas pētnieciskās intereses? 

Vēža bioloģija, it īpaši – ļaundabīgo audzēju ģenētika un evolūcija. Pašlaik pētu vēža šūnu ploīdijas izmaiņu (it īpaši triploīdijas, kas ir plaši sastopama audzēju šūnās un asociēta ar slikto prognozi) izcelsmi. Mans pētījums ir mēģinājums noskaidrot procesus, kuru rezultātā rodas ļaundabīgie audzēji ar semi-stabilo triploīdo kariotipu. Līdz šīm brīdim iegūtie un nopublicētie dati norāda uz to, ka vēža šūnu triploīdija varētu rasties evolucionāri programmēto, dzimumšūnām raksturīgo pilngenoma izmaiņu dēļ. Tomēr, lai to apstiprinātu vai noraidītu, un, iespējams, arī identificētu, šī fenomena praktisko pielietojumu ļaundabīgo audzēju diagnostikā un/vai terapijā, ir nepieciešama vēža triploīdijas izcelsmes mehānismu tālāka, dziļāka izpēte.

  • Ko Tev nozīmē stipendijas iegūšana?

Stipendijas piešķiršana ir liels pagodinājums un motivācija turpmākiem sasniegumiem. Esmu ļoti pateicīga par LU fonda sniegto materiālo atbalstu.

  • Kāds ir Tavs dzīves virsmērķis?

Nodzīvot savu mūžu, nevis tikai eksistēt. Ko tieši nozīmē “nodzīvot, nevis tikai eksistēt”? Tieši man tas nozīmē darīt to, kas mani aizrauj, kā arī dalīties ar savu entuziasmu un iegūtajām zināšanām ar citiem.

  • Kāpēc Tu ieteiktu citiem studentiem pieteikties stipendijai?

Tik un tā ir vērts pieteikties! Pat, ja nedabūsi stipendiju, iegūsi pieredzi, kas noteikti var noderēt nākotnē. Bet gadījumā, ja stipendiju tev piešķirs, tu varēsi pretendēt ne tikai uz pamatīgu naudas summu, bet arī uz picu stipendiātu talkā. Mmm... garšo pēc uzvaras.

  • Kādu grāmatu (-as) Tu ieteiktu izlasīt citiem stipendiātiem?

Papildus pagājušajā gadā minētajām: Mizerija (S. Kings), The Sawbones Book: The Hilarious, Horrifying Road to Modern Medicine (Dž. Makelrojs).

  • Kādu kinofilmu (-as) Tu ieteiktu noskatīties citiem stipendiātiem?

Papildus pagājušajā gadā minētajām: Deivida Kronenberga "Muša", "Zardoz" un "2001: A Space Odyssey".

  • Kāds ir Tavs dzīves sauklis?

 "Zinātkāre ir mana degviela".