Anete Jenča

Vilimantikas Latviešu evaņģēliski luteriskās draudzes stipendijas ieguvēja 2019./20. akad. gadā

Stipendija radīta 2019. gadā, lai atbalstītu Latvijas Universitātes (LU) Teoloģijas fakultātes (TF) studentus un stiprinātu teoloģijas un reliģiju zinātni Latvijā. Mecenātu saime apvieno Vilimantikas Latviešu evaņģēliski luteriskās draudzes locekļus, kas dzīvo Konektikutas pavalstī, ASV. Ziedojums veikts sadarbībā ar "Friends of the University of Latvia".


Anete Jenča studē LU TF maģistra studiju programmas "Teoloģija" 2. kursā. Anete ir ieguvusi Modra K. Gulbja piemiņas stipendiju 2017./2018. akad. gadā. Viņa ir vēsturniece ar mīlestību pret teoloģiju, tāpēc vēstures studijām sekoja likumsakarīgas studijas Teoloģijas fakultātē. Ikdienā paralēli studijām strādā Žaņa Lipkes memoriālā par pētnieku un gidu. Savukārt brīvajā laikā Anete ļaujas divām kaislībām – mūzikai un rogainingam. Sabiedrisko transportu izmanto reti, jo ikdienā vadās pēc pašizdomātas filozofijas – visur, kur vari nokļūt stundas laikā, ejot ar kājām – ej ar kājām! Anete domā, ka viņas hobiji un ikdienas gaitas sader ar tādām pašas raksturīgām iezīmēm kā jūtīgums, mērķtiecīgums, neatlaidība un optimisms.

Iepazīsti Aneti!

  • Kas ir Tavs lielākais talants un nozīmīgākie sasniegumi līdz šim?

Uzskatu, ka viens no maniem lielākajiem sasniegumiem ir mērķtiecīgas un sekmīgas studijas LU jau vairāk nekā 10 gadu garumā, kas ļāvis iegūt jau trīs grādus, un cerams drīz varēšu iegūt ceturto.

  • Kādas ir Tavas pētnieciskās intereses?

Pašlaik mans galvenais pētniecības temats ir ebreju glābēji Latvijas teritorijā holokausta laikā, un jo īpaši, kāda ir dažādu kristīgo konfesiju garīdznieku motivācija un loma ebreju glābšanā. Tomēr brīvajā laikā labprāt aizraujos ar feminisma teoloģiju, sievietes nozīmi kalpošanā un Baznīcas vēsturi.

  • Ko Tev nozīmē stipendijas iegūšana?

Motivāciju nepadoties un turpināt darīt iesākto ar lielāku kapacitāti un jaudu, cenšoties sasniegt maksimāli labāko iespējamo rezultātu. Turklāt šī stipendija ir svarīgs novērtējums, kas liek arī pašam apjaust, ka Tu esi labs, spējīgs un talantīgs. Stipendijas saņemšana parāda, ka citi tic tavam potenciālam, un liek arī pašam tam noticēt!

  • Kāds ir Tavs dzīves virsmērķis?

Būt par pasaules gaismu.

  • Kāpēc Tu ieteiktu citiem studentiem pieteikties stipendijai?

Pirmkārt, tā ir lieliska iespēja pašam izvērtēt un apjaust savas stiprās puses. Otrkārt, tā ir unikāla iespēja, kas ne tikai sniedz finansiālu atbalstu studijām, bet arī piederības sajūtu stipendiātu kopai un fondam.

  • Kādu grāmatu (-as) Tu ieteiktu izlasīt citiem stipendiātiem?

“Cilvēkglābējs Žanis Lipke”.
Un noteikti daudz grāmatu no mana iecienītākā autora Haruki Murakami, piemēram, “Dejo, dejo, dejo” vai “Kafka liedagā”.

  • Kādu kinofilmu (-as) Tu ieteiktu noskatīties citiem stipendiātiem?

“The Pianist”; “Schindler's list”.

  • Kāds ir Tavs dzīves sauklis?

Esi par skaņu, nevis par atbalsi.