Darja Černova

A. Raistera stipendijas ieguvēja 2020./2021. akad. gadā. 

Iepazīsti Darju!

1. Kāds lielākais talants un nozīmīgākie sasniegumi līdz šim?
Nezinu, vai tos varētu nosaukt par talantiem, bet varu veiksmīgi piemeklēt deju kustības gandrīz jebkurai mūzikai. Man bieži sanāk īpaši labi joki. Vismaz man tā šķiet, bet daži var iebilst. Un, varbūt, spēja saskatīt labu un gaišu dzīves notikumos un cilvēkos. No pēdējiem sasniegumiem varētu būt Laimiņu ģimenes stipendijas iegūšana un pirmā publikācija, bet nozīmīgākie sasniegumi man ir mani draugi un tas, ka šķiet esmu atradusi savu sirdslietu, kas man ļoti patīk un ar ko gribu nodarboties turpmāk.

2. Kādas ir tavas pētnieciskās intereses?
Mans darbs ir veltīts vīrusveidīgo daļiņu izpētei un to izmantošanai vakcīnu prototipu izstrādē. Vīrusveidīgās daļiņas ir proteīnu struktūras, kuras atgādina vīrusu kapsīdas, bet atšķirībā no vīrusiem tās nesatur infekciozu ģenētisko materiālu un tādējādi neizsauc slimību, proti ir drošas. Šobrīd sava magistra darba ietvaros strādāju pie Āfrikas cūku mēra vakcīnas prototipa. Mani saista vīrusi un kā tie attīstās kopā ar saimniekiem, kā tie mainās un atrod jaunus veidus veiksmīgākai infekcijai.

3. Kāds ir tavs dzīves virsmērķis?
Sekot savas sirds balsij, saviem sapņiem un palīdzēt citiem.

4. Kāpēc tu ieteiktu citiem studentiem pieteikties stipendijai?
Tu jau iegūsti, tikai piesakoties stipendijai. Pieteikšanās lauj apzināties savus sasniegumus, cik daudz esi paveicies līdz šim un izvirzīt jaunus mērķus. Tieši man stipendija palīdzēja noticēt sevī un parādīja, ka mans darbs ir vērtīgs. Stipendija ir lieliska iespēja iepazīt jaunus cilvēkus un iedvesmoties no viņiem.

5. Kādu grāmatu tu ieteiktu izlasīt citiem stipendiātiem?
Paulu Koelju "Veronika grib mirt" un "Burvja piezīmes" un Tūves Jānsones pasakas par muminiem, kā arī Михаил Булгаков "Мастер и Маргарита".

6. Kādu filmu tu ieteiktu noskatīties citiem stipendiātiem?
Hajao Mijadzaki darbi, piemēram, My neighbor Totoro, Howl's moving castle un Ponyo.
              
7. Kāds ir tavs dzīves sauklis?

 Dzīve ir skaista un brīnumu pilna