Kaspars Markus Molls

Andreja Jurgena piemiņas stipendijas ieguvējs 2020./2021. akad. gadā. 

 

Iepazīsti Kasparu!

1.Kas ir Tavs lielākais talants un nozīmīgākie sasniegumi līdz šim?

Par lielāko talantu uzskatu savu izkopto prasmi plānot laiku. Esmu iesaistījies ļoti daudz aktivitātēs, projektos un pasākumos, kurus visus nevarētu paspēt apmeklēt, ja nemācētu dzīvē tik labi plānot savu laiku. Šo talantu lieku lietā praktiski katru dienu un tas mani vēl nav pievīlis.
Par nozīmīgāko sasniegumu līdz šim uzskatu savus pirmos arheoloģiskos izrakumus, jo uz arheoloģiju biju tēmējis jau astoņus gadus un to beidzot sasniegt bija ļoti nozīmīgs pieturas punkts manā līdzšinējā dzīvē.


2.Kādas ir Tavas pētnieciskās intereses?

Mana pētnieciskā interese ir arheoloģija un vēlos specializēties Latvijas teritorijas vēlā dzelzs laikmeta un agro viduslaiku vesturē/arheoloģijā, ar akcentu uz pilskalnu pētniecību. Manā interešu sfērā ir arī vieta vikingu un Senās Grieķijas un Romas vēsturei.


3.Kāds ir Tavs dzīves virsmērķis?

Par savas dzīves virsmērķi uzskatu kļūt par labu arheologu un izrakt tādu atradumu, kas varētu aizpildīt ievērojamu apjomu ar trūkstošjām lappaspusēm Latvijas vesturē. Pa lielam vēlos nodzīvot dzīvi devis to labāko no sevis gan cilvēkiem, kas ir man apkārt, gan savai valstij un tās kultūrai.


4.Kāpēc Tu ieteiktu citiem studentiem pieteikties stipendijai?

Lielai centībai un čaklam darbam pienākas atalgojums un stipendija ir iespēja daļu no šī atalgojumu saņemt. Pieteikšanās process stipendijai arī ir nozīmīgs, jo tas pieprasa katram apzināt savas stiprās un vājās puses, kā arī palīdz noteikt dzīves mērķus.


5.Kādu grāmatu (-as) Tu ieteiktu izlasīt citiem stipendiātiem?

No latviešu grāmatām es ieteiktu izlasīt Aleksandra Grīna „Dvēseļu Puteni“, jo šī grāmata ir daļa Latvijas nacionālā mantojuma un burtiski atspoguļo vienu Latvijas vēstures posmu. No ārzemju grāmtām mans ieteikums būtu Deivida Gibinsa „Atlantīda“.


6.Kādu kinofilmu (-as) Tu ieteiktu noskatīties citiem stipendiātiem?

No latviešu filmām ieteiktu noskatīties Viestura Kairiša filmu „Pilsēta pie upes“ un no ārzemju dabriem ieteiktu izcilo filmu „Gladiators“.


7.Kāds ir Tavs dzīves sauklis?

Bis vincit qui se vincit in Victoria – Divreiz uzvar tas, kurš sevi uzvar pēc uzvaras.