Santa Prikule

Bioinformātikas izcilības stipendijas ieguvēja 2020./2021. akad. gadā.

 

Iepazīsti Santu!

1. Kas ir Tavs lielākais talants un nozīmīgākie sasniegumi līdz šim?

Es varu būt ļoti mērķtiecīga un bieži vien nedaudz stūrgalvīga mēģinot sasniegt savus izvirzītos mērķus. To sasniegšanai ir jārada ieradumi, kas katru dienu virza tiem tuvāk un pie šiem ieradumiem jāpieturas. Man ir spēja saglabāt humoristisku dzīves skatījumu un neuztvert sevi un lietas pārāk nopietni.        

Kā nesenākos un lielākos akadēmiskos sasniegumus, uzskatu dalību vairākās zinātniskajās konferencēs ar stenda referātiem.

Gandrīz kā no iepriekšējās dzīves šķiet turpmākie veikumi:

Vairāku godalgotu vietu iegūšana Latvijas Čempionātos (U-18,U-20) 400m skrējienā un 400m/ barjerskrējienā.

Kā arī personīgais favorīts- esmu dzimtās pilsētas 400m/barjerskrējiena sievietēm rekorda īpašniece.

2. Kādas ir Tavas pētnieciskās intereses?

Šobrīd veiksmīgi nodarbojos ar sistēmbioloģijas zinātni, kas, ar matemātisku modeļu palīdzību, mēģina aprakstīt organismos notiekošās bioķīmiskās norises un veidot no tām izrietošas hipotēzes. Sistēmbioloģijas metožu kopu var pielāgot dažāda rakstura pētījumiem, kas ir viens no iemesliem, kādēļ tas man ir saistoši. Ir iespējams pētīt gan slimību mehānismus, gan šūnu signālceļus, gan dažādus produktu sintezējošos ceļus vai pat veselas mikroorganismu sabiedrības. Man vissaistošākie ir šūnu metabolisma pētījumi, kas koncentrējas uz bioķīmisko ceļu izpēti. Konkrēti šobrīd nodarbojos ar dinofītaļģes Crypthecodinium cohnii  metabolisma modelēšanu, lai uzlabotu tās spēju sintizēt omega-3 taukskābi DHA. Izmantojot biotehnoloģisku pieeju omega-3 ražošanā, iespējams samazināt nozvejas slodzi Pasaules Okeānā, jo DHA šobrīd primāri iegūst no zivju resursiem. Nesen sāku dalību projektā, kura mērķis ir mēģināt risināt notekūdeņu attīrīšanu no dažādiem fenolu savienojumiem, izmantojot raugu Rhodotorula glutinis.

3. Ko Tev nozīmē stipendijas iegūšana?

Bioinformātikas stipendijas iegūšana ir mudinājums sevi pilnveidot un attīstīt. Tas ir apliecinājums, ka nākošie soļi, kurus speršu ir tēmēti pareizajā virzienā. Stipendija ir sava veida finansiālas neatkarības iegūšana. Tā ļauj nodarboties ar zinātni un studijām brīvākā veidā, un ļauj pieņemt lēmumus, piemēram, par tehnikas vai kursu izvēli, nesatraucoties par to finansēšanu.

4. Kāds ir Tavs dzīves virsmērķis?

Visvairāk par visu es vēlos nodarboties ar savu sirdslietu un vienmēr sevi turpināt attīstīt. Es uzskatu, ka atrodot savu īsto nišu pasaulē ir iespējams paveikt lieliskas lietas un pozitīvi iespaidot cilvēkus ar kuriem saskaries.  Saņemt un dot pretī- tas ir kas tāds uz ko ir vērts sniegties.

5. Kāpēc Tu ieteiktu citiem studentiem pieteikties stipendijai?

Un starp mieru un nemieru

Ir tikai viens starta šāviens

Tikai viens vārds.

-sāc-

/I. Ziedonis

6. Kādu grāmatu (-as) Tu ieteiktu izlasīt citiem stipendiātiem?

Principles: Life and Work by Ray Dalio ir grāmata, kuras autors ir pieredzējis fondu menedžeris, kurš nolēmis dalīties ar saviem dzīves laikā iegūtajiem principiem un atziņām, kas viņam palīdzējušas dažādās dzīves situācijās. Grāmata ir pamācošs rīks, ka analizēt radušās problēmas un izveidot stratēģiju, lai tās risinātu.

Leninger principles of biochemistry by David L. Nelson and Michael M. Cox. Katra lappuse atklāj, ko fundamentāli svarīgu par dzīvības procesiem un ir vienkārši fascinējoša.

7. Kādu kinofilmu (-as) Tu ieteiktu noskatīties citiem stipendiātiem?

“The Big Short”  ir centrēta 2007-2008 gada finanšu krīzes apstākļos. Filma seko līdzi vairākām individuālam finansistu grupām, kuras ir spējušas paredzēt finanšu krīzes tuvošanos un viņu cīņai ar apkārtējiem kritiķiem un apstākļiem, kas uzskata viņus par ārprātīgiem. Filma parāda, cik svarīgi ir ticēt sev pašam un nepadoties pārāk agri.

The Martian” ir zinātniskās fantastikas filma labā izpildījumā, ar aizraujošu stāstu, izcilu režisora veikumu un lielisku aktierspēli.

Vice”- visiem politisko drāmu cienītājiem.

Kong: Skull Island”, “Colette”- vienkārši izklaidei.

8. Kāds ir Tavs dzīves sauklis?

Neteiktu, ka esmu nodefinējusi kādu konkrētu dzīves saukli, bet nereti ir patīkami sev atgādināt šos vārdus: “There is a lot of life left /Jared Leto”.