Inese Mauriņa

Biosan pētniecības stipendijas ieguvēja 2020./2021. akad. gadā.

Inese Mauriņa, LU Medicīnas fakultātes maģistra programma “Epidemioloģija un medicīniskā statistika” 1.kurss

Iepazīsti Inesi!

1.Kas ir Tavs lielākais talants un nozīmīgākie sasniegumi līdz šim?

Mana stiprā puse ir komunikācija, man patīk vadīt un radīt, es nebaidos no izaicinājumiem un “lekt” jaunajā un nezināmajā. Varbūt tas ir kāds no vecākiem mantots “dabas zinātņu gēns”, kas mudina turpināt mācīties, pētīt un skatīties plašāk, mēģinot ieraudzīt kopbildi. Tāpēc esmu priecīga, ka arī studijas, kuras šobrīd esmu uzsākusi – epidemioloģija un medicīniskā statistika – ir starpdisciplināras un apvieno gan matemātisko, gan radošo domāšanu.

Nozīmīgākie sasniegumi noteikti vēl ir priekšā, taču es patiesi lepojos ar to, ko izdevies paveikt 10 gadu laikā, vadot pacientu biedrību ParSirdi, kopā ar Latvijas labākajiem ārstiem un zinātniekiem, izglītojot sabiedrību par sirds un asinsvadu slimību profilaksi, kā arī skaidrojot mūsdienu zinātnes un medicīnas iespējas plašākai sabiedrībai.

2.Kādas ir Tavas pētnieciskās intereses?
Arvien aktuālāki pasaulē kļūst jautājumi, kas ir saistīti ar cilvēces dzīvildzes palielināšanos. No vienas puses medicīnas sasniegumi palīdz cilvēkiem dzīvot arvien ilgāk un kvalitatīvāk, no otras – rodas jauni izaicinājumi, kas ir saistīti ar veselības aprūpi, psiholoģiskajiem aspektiem, digitālo tehnoloģiju lomu u.tml. Lielais datu apjoms, kas šobrīd pieejams, sniedz mums arvien vairāk un precīzāku informāciju, kas var palīdzēt uzlabot cilvēku veselību un dzīves kvalitāti, taču tie jāprot gan pareizi apkopot, gan mērķtiecīgi izmantot. Šajās jomā arī redzu savu turpmāko profesionālo un akadēmisko darbību.

3.Kāds ir Tavs dzīves virsmērķis?
Man ir vairāki mērķi, kurus cenšos realizēt soli pa solim – šobrīd viena no svarīgākajām prioritātēm ir epidemioloģijas studijas. Mans mērķis ir iegūt zināšanas, kuras varētu praktiski izmantot pētniecībā, kā arī turpinot izglītojošo darbu Latvijas iedzīvotāju veselības labā.

4.Kāpēc Tu ieteiktu citiem studentiem pieteikties stipendijai?

Stipendija ir ne tikai finansiāls atbalsts, bet arī novērtējums, kas gan motivē mācīties un tiekties uz izcilību, gan uzliek atbildību un pienākumu ar cieņu nest Latvijas Universitātes vārdu Latvijā un pasaulē.

Aicinu ikvienu izmantot šo lielisko iespēju un pieteikties – galvenais ir noticēt sev un nepadoties, tad viss izdosies!

5.Kādu grāmatu (-as) Tu ieteiktu izlasīt citiem stipendiātiem?

Studentiem ir jāprot atpūtināt prātu, kādreiz arī nepieciešams atslēgties no mācībām un paraudzīties uz pasauli un sevi no malas ar veselīgu ironiju un vieglumu – tādiem brīžiem iesaku amerikāņu rakstnieka Kurta Vonnegūta grāmatas. No nopietnām un izglītojošām grāmatām iesaku “Sapiensi: cilvēces īsā vēsture”. Tajā izdarīts neiespējamais – viegli saprotamā formātā apkopots mūsu civilizācijas ceļojums no pirmsākumiem līdz šodienai, tā liek aizdomāties un, iespējams, mainīs arī kāda priekšstatus par pasaules lietu kārtību.

6.Kādu kinofilmu (-as) Tu ieteiktu noskatīties citiem stipendiātiem?

“The theory of everything” – filma, kas ļauj ielūkoties viena no visu laiku izcilākā zinātnieka Stīvena Hokinga dzīves gaitās.  Par spīti savai slimībai un citu cilvēku neticībai, viņš veica ievērojamus pētījumus un deva nozīmīgu ieguldījumu mūsu civilizācijas attīstībā. Viņš apliecina to, ka gan cilvēka prātam, gan spējām nav robežu!

7.Kāds ir Tavs dzīves sauklis?

“Jo dziļāk purvā, jo vairāk dzērveņu!”