Dārta Laursone

Minnas Matildes Vilhelmīnes Petkevičs piemiņas stipendijas ieguvēja 2020./21. akad. gadā

Stipendijas pirmsākumi meklējami 1942. gadā, kad mecenāte Minna Matilde Vilhelmīne Petkevičs (1860-1943) Latvijas Universitātei (LU) testamentāri novēlēja daļu sava nama K. Barona ielā, lai no peļņas tiktu veidots stipendiju fonds latviešu izcelsmes LU pamatstudiju 1. kursa studentiem, mācībās un ārpusskolas aktivitātēs centīgiem un talantīgiem vidusskolu beidzējiem, kuri ir nākuši no daudzbērnu ģimenes vai tiem ir nepietiekams materiālais nodrošinājums studijām. M.M.V. Petkevičs paliks atmiņā kā sieviete, kura arī šodien mums atgādina par izglītības un rakstura stingrības būtisko lomu ikdienas dzīvē.


Dārta Laursone studē LU Pedagoģijas, psiholoģijas un mākslas fakultātes profesionālās bakalaura studiju programmas "Skolotājs" apakšprogrammā "Vēstures un sociālo zinību skolotājs" 1. kursā. Dārta ir pirmkursniece, kura ar izbrīnu un prieku pierod pie šīs jaunās dzīves. Viņa mērķtiecīga, aktīva un  dzīvespriecīga meitene, kura nāk no daudzbērnu ģimenes - Dārta viena trīņiem un vēl ģimenē aug dvīņi. Interesējas par vēsturi, kultūru, mākslu un politiku. Dārta liela Latvijas patriote un ļoti augstu vērtē ikvienu, kurš ar savu labo gribu cenšas palīdzēt Latvijai iegūt talantīgus, dzīvespriecīgus, azartiskus un galvenokārt gudrus speciālistus.

Iepazīsti Dārtu!

  • Kas ir tavs lielākais talants un nozīmīgākie sasniegumi līdz šim?

Man ir grūti nosaukt kādu konkrētu talantu, bet uzskatu, ka man padodas informācijas meklēšana, analizēšana, kas ir ļoti svarīga mūsdienās. Stipendijas iegūšanu varētu minēt kā vienu no nu jau lielākajiem sasniegumiem.

  • Kādas ir tavas pētnieciskās intereses?

Mani interesē pilnīgi viss, kas ir saistīts ar cilvēkiem, psiholoģiju un pedagoģiju.

  • Ko tev nozīmē stipendijas iegūšana?

LU fonda stipendijas iegūšana man parādija, ka nekas nav neiespējams, ja to tiešām vēlas, kā arī tas ir manu līdzšinējo sasniegumu un darba novērtējums. Šī stipendija man dos iespēju vēl vairāk laika veltīt studijām un sniegs motivāciju.

  • Kāda ir tava dzīves misija, sūtība?

Mana misija ir būt pēc iespējas labākai savā jomā un būt sabiedrībai noderīgai, veicot būtisku darbu, kas spētu pasauli padarīt labāku.

  • Kāpēc tu ieteiktu citiem studentiem pieteikties stipendijai?

Noticiet sev un piesakieties! Ir vismaz jāpamēģina, jo sliktāk jau no tā nepaliks. Veiksmes gadījumā būs milzīgs prieks, bet neveiksme liks saprast, ka vari vēl labāk.

  • Kādu grāmatu (-as) tu ieteiktu izlasīt citiem stipendiātiem?

Lai gan grāmata "Vinnijs Pūks" ir bērnu pasaku grāmata, manuprāt, tajā ir atrodamas arī vērtīgas mācības ikvienam, tāpēc iesaku šo izlasīt var pārlasīt arī pieaugušajiem.

  • Kādu kinofilmu (-as) tu ieteiktu noskatīties citiem stipendiātiem?

“12 gadi verdzībā” (12 Years a Slave (2013)).

  • Kāds ir tavs dzīves sauklis?

Kāpēc vairot sāpes, ja var vairot prieku?