Mērija Elizabete Kalniņa

Stipendijas "Ceļamaize" ieguvēja no 2020./2021. akad. gada

Stipendiju programma “Ceļamaize” radīta 2006. gadā, lai sniegtu motivējošu atbalstu Latvijas Universitātes (LU) pamatstudiju 1. kursa studentiem, kuriem, absolvējot vidusskolu, ir augstas sekmes gan mācībās, gan sasniegumi ārpusskolas aktivitātēs. Mecenāts, Amerikas latvietis Andrejs Jurgens (1939-2010) veltīja LU testamentāro novēlējumu, tā sniedzot ieguldījumu talantīgāko Latvijas jauniešu izaugsmē un veicinot inteliģentākas sabiedrības veidošanos. Saglabājot augstus sasniegumus studiju procesā, atbalsts tiek saņemts visu bakalaura studiju laiku.


Mērija Elizabete Kalniņa studē LU Juridiskās fakultātes bakalaura studiju programmas “Tiesību zinātne” 1. kursā. Mērija Elizabete ir radoša un pozitīva, viņa vienmēr liek apkārtējiem pasmaidīt. Viņai patīk kreatīvi izpausties gan uz papīra, gan dziedot. Cenšas nepalaist garām jaunas izdevības un sasniegt jaunus mērķus – lielākus un mazākus – sev interesējošās jomās. Mēriju Elizabeti interesē vēsture, it īpaši 20. gadsimta lielo militāro konfliktu analīze. Pašmācības ceļā mācās franču valodu, kas, viņasprāt, ir skaistākā valoda pasaulē. Viena no viņas mīļākajām nodarbēm ir Eiropas apceļošana vasarās – ceļojumos Mērija Elizabete pievērš īpašu uzmanību dažādu valstu un tautu kultūrai, tradīcijām un arhitektūrai. Strādājot nevalstiskajā starpkultūru organizācijā “AFS Latvija” un pildot kontaktpersonas pienākumus, ir iemācījusies uzklausīt un komunicēt ar cilvēkiem, kuriem ir atšķirīgi viedokļi. Ja kaut ko iesāk, tad to arī pabeidz, jo Mērijai Elizabetei patīk gandarījuma sajūta pēc laba un čakla darba padarīšanas.

Iepazīsti Mēriju Elizabeti!

  • Kas ir tavs lielākais talants un nozīmīgākie sasniegumi līdz šim?

Mans lielākais talants ir rakstīšana. Kopš desmit gadu vecuma nemitīgi rakstu – sākotnēji tie bija īsi stāstiņi, vēlāk arvien garāki radošie rakstu darbi. Šobrīd vērtēšanai “Zvaigznes ABC” romantisko romānu un detektīvromānu manuskriptu konkursā nodots mans pirmais romāns. Pašreiz strādāju pie otrā. Par savu nozīmīgāko sasniegumu līdz šim uzskatu iekļūšanu labāko autoru trijniekā konkursā “Mana kā Valsts prezidenta uzruna Latvijas simtajā dzimšanas dienā” 10.-12. klašu konkurencē. Rīgas pilī tikos ar Valsts eksprezidentu Raimondu Vējoni un saņēmu viņa atzinību, kā arī biju patīkami pārsteigta, izdzirdot savas uzrunas fragmentu atskanam R. Vējoņa svinīgajā uzrunā Latvijas tautai 2018. gada 18. novembrī.

  • Kādas ir tavas pētnieciskās intereses?

11. klasē izstrādāju zinātniski pētniecisko darbu psiholoģijas zinātnē, līdz ar to man radās interese par psiholoģiju. Mans nākotnes mērķis ir nodarboties ar tiesu psiholoģijas ekspertīzi. Vēlos Latvijā veicināt tiesu uzvedības analīzes attīstību, strādājot aci pret aci nevis ar cietušajiem, bet notiesātajiem un analizējot nozieguma motīvus, balstoties uz psiholoģijas zinātni.

  • Ko tev nozīmē stipendijas iegūšana?

Stipendijas ,,Ceļamaize” iegūšana ir ne vien liels gods un novērtējums par maniem līdzšinējiem centieniem un panākumiem mācībās, bet arī lieliska iespēja, lai es savu brīvo laiku varētu veltīt vaļaspriekiem – rakstniecībai un valodu apguvei. Stipendija man kalpos kā motivācija darīt vairāk un labāk, rakt dziļāk un pilnībā nodoties savai izaugsmei un pilnveidei.

  • Kāda ir tava dzīves misija, sūtība?

Šis gan ir liels jautājums 19 gadus vecam cilvēkam, kurš tikai nupat uzsācis lielo dzīvi! Uzskatu, ka līdz šim mana misija bijusi jaunu izaicinājumu pieņemšana un uzņemšanās. Arī studijas Juridiskajā fakultātē man ir liels izaicinājums, kurš, cerams, taps par manas dzīves lielāko panākumu.

  • Kāpēc tu ieteiktu citiem studentiem pieteikties stipendijai?

Vai piesakoties es biju pārliecināta, ka iegūšu stipendiju? Nē! Bet ko es zaudēju? Es tikai ieguvu! Kāpēc lai Tu – jā, tieši Tu! – nākamgad nesekotu manās un citu šī gada stipendiātu pēdās? Gan motivācijas vēstules un CV rakstīšana, gan intervija bija noderīga pieredze nākotnei. Atļaušos nedaudz pārveidot tautā labi zināmo teicienu: “Kas slinko, tas nedzer šampanieti!” Neslinko un piesakies!

  • Kādu grāmatu (-as) tu ieteiktu izlasīt citiem stipendiātiem?

Tomass Hariss – “Jēru klusēšana” (ne vien grāmata, bet arī filma ir tā vērta).

Stīvens Klārks – “Ellīgs gads Parīzē” (man ļoti mīļa ir kā pati grāmata, tā pilsēta, kur notiek stāsta darbība).

  • Kādu kinofilmu (-as) tu ieteiktu noskatīties citiem stipendiātiem?

Psiholoģiskais trilleris “Septiņi” ar Bredu Pitu un Morganu Frīmenu galvenajā lomā – lielisks ieskats sērijveida slepkavas domāšanā.

Visu laiku labākā komēdija – “Traka, traka, traka ir pasaule!” Tā man vienmēr uzlabo garastāvokli.

  • Kāds ir tavs dzīves sauklis/moto?

“Man ir griba, un, ja es gribu, tad visu varu!” (Eriks Ādamsons – “Sava ceļa gājējs”)