Paula Luīze Biteniece

Stipendijas "Ceļamaize" ieguvēja 2020./2021. akad. gadā

Stipendiju programma “Ceļamaize” radīta 2006. gadā, lai sniegtu motivējošu atbalstu Latvijas Universitātes (LU) pamatstudiju 1. kursa studentiem, kuriem, absolvējot vidusskolu, ir augstas sekmes gan mācībās, gan sasniegumi ārpusskolas aktivitātēs. Mecenāte, Amerikas latviete Dr. med. Aina Galēja-Dravniece (1925-2013) veltīja LU testamentāro novēlējumu, tā sniedzot ieguldījumu talantīgāko Latvijas jauniešu izaugsmē un veicinot inteliģentākas sabiedrības veidošanos.


Paula Luīze Biteniece studē LU Bioloģijas fakultātes bakalaura studiju programmas "Biotehnoloģija un bioinženierija" 1. kursā. Brīvajā laikā Paula Luīze izbauda aktīvo atpūtu, nodarbojoties ar jogu, dodoties garās pastaigās, riteņbraucienos vai citās aktivitātēs pie dabas. Tieši interese par dabu un dzīvības procesiem viņu mudināja saistīt savu nākotni ar bioloģiju, tomēr sirdij tuvas Paulai Luīzei ir arī kultūra un māksla, patīk gleznot, izšūt, iemūžināt savu un draugu dzīvi fotogrāfijās. Sevi viņa raksturotu kā racionālu, bet tajā pašā laikā optimistisku cilvēku, kurš grūtām dzīves situācijām pieiet ar humoru, un centīsies visu izdarīt pēc vislabākās sirdsapziņas. 

Iepazīsti Paulu Luīzi!

  • Kas ir tavs lielākais talants un nozīmīgākie sasniegumi līdz šim?

Tā noteikti ir mana daudzpusība, kas man ļauj paskatīties uz problēmām no oriģināla skatupunkta, izmantojot gan loģiku, gan radošumu. Visvairāk lepojos ar saviem akadēmiskajiem sasniegumiem bioloģijā, gūstot vienus no augstākajiem rezultātiem Valsts bioloģijas olimpiādēs, tomēr spēju mācības apvienot arī ar sociālo darbību un māksliniecisko talantu izkopšanu, kas man sagādā milzīgu gandarījumu.

  • Kādas ir tavas pētnieciskās intereses?

Līdz šim mans akadēmisko interešu loks ir bijis visai plašs, tomēr visvairāk vienmēr ir aizrāvusi bioloģija. No sirds mīlu visu dzīvo, un mani patiesi aizrauj dzīvības procesu izzināšana. Uzskatu, ka to apgūstot, daudz var iemācīties arī par sevi.  Izvēlējos studēt biotehnoloģiju un bioinženieriju, jo, manuprāt, šī nozare ir viena no perspektīvākajām un augošākajām, it īpaši Latvijā, kur tā vēl nav daudz attīstījusies, un es patiesi ticu, ka tās attīstība spētu atrisināt daudzas mūsdienu pasaulē briestošas ekoloģiskās un sociālās problēmas.

  • Ko tev nozīmē stipendijas iegūšana?

Stipendijas iegūšana man nozīmē ļoti daudz, tā man kalpos gan kā finansiālais atbalsts dzīves gaitām jaunajā pilsētā, gan kā motivācija attaisnot manī ieguldītās cerības

  • Kāda ir tava dzīves misija, sūtība?

Kļūt par savu labāko versiju, nemitīgi augot un mācoties, un ar iegūtajām zināšanām palīdzēt dabai un cilvēkiem.

  • Kāpēc tu ieteiktu citiem studentiem pieteikties stipendijai?

No jebkurām pūlēm, kuras jūs veltāt savai izaugsmei, var kaut ko iemācīties, pat ja netiek iegūta galvenā balva, tādēļ vajag tikai uz brīdi noticēt savām spējām un pamēģināt. Un, protams, nevar aizmirst arī par gandarījuma sajūtu, kas rodas, atceroties un sarindojot visus savus labos darbiņus un sasniegumus.

  • Kādu grāmatu (-as) tu ieteiktu izlasīt citiem stipendiātiem?

Reja Bredberija ‘’451 grāds pēc Fārenheita’’.

  • Kādu kinofilmu (-as) tu ieteiktu noskatīties citiem stipendiātiem?

Ieteiktu noskatīties filmu ‘’Into the wild’’.

  • Kāds ir tavs dzīves sauklis?

Aristotelis esot teicis: ‘’Jo vairāk tu zini, jo mazāk tu zini’’, un šis teiciens man dziļi iespiedies prātā, neļaujot kļūt pašapmierinātai ar jau gūtajām zināšanām un sasniegumiem. Manuprāt, tas lieliski raksturo zinātkāres paradoksālo būtību.