Olga Trofimova

Doktorantūras Terija Glossopa piemiņas stipendijas ieguvēja 2020./2021. akad. gadā. 

Pētījums “Audzēja mikrovides programmēšana ar alfavīrusu vektoriem”

Krūts vēzis ir viens no izplatītākajiem vēža veidiem un vislielākajiem nāves cēloņiem starp sievietēm pasaulē. Mūsdienās viena no  perspektīvākajām stratēģijām onkoloģijā ir imūnterapija – terapija ar mērķi programmēt organisma imunitāti cīnīties pret audzēju. Vairākos pētījumos ir pierādīts, ka organisma imunoloģiskā atbilde pret audzēju, audzēja iekšējā imunoloģiskā vide un to veidojošās imūnās šūnas spēlē nozīmīgu lomu vēža attīstībā.

Ar audzējiem asociētie makrofāgi (TAM) ir galvenā audzēja mikrovides regulācijas daļa. Klīniskie dati liecina, ka TAM regulē audzēju šūnu augšanu un attīstības dinamiku. TAM ir plastiskās šūnas, kuras var diferencēties dažādos fenotipos: M1-līdzīgs fenotips un M2-līdzīgs fenotips. M2 atbalsta audzēja šūnu, savukārt, M1 populācijas pārstāvji, tieši otrādi, aptur audzēja augšanu. Funkcionālo audzēja mikrovides programmēšanu ir iespējams panākt ar terapeitisko citokīnu piegādi audzējā. Šim nolūkam pētījuma ietvaros tiek izmantoti alfavīrusu vektori kā daudzsološi kandidāti īslaicīgajai intratumorālajai terapeitisko gēnu piegādei.

Pētījuma mērķis ir izstrādāt klīniskajā praksē pielietojamu stratēģiju, kas balstās uz alfavīrusu vektoru izmantošanu makrofāgu funkcionālai pārprogrammēšana, lai tie pārtrauktu atbalstīt audzēja progresiju un darbotos pret audzēju. Alfavīrusu efektivitāte tiek novērtēta in vitro un in vivo pētījumos, kā arī tiek pētīta to kombinācija ar perspektīviem ķīmijterapijas aģentiem, lai noskaidrotu optimālo terapijas stratēģiju un izprastu iespējamos sinerģisko efektu mehānismus.