Ksenija Lūcija Bahire

Ksenija Lūcija Bahire ir LU Medicīnas fakultātes studente, kura 2021./2022. akad. gadā saņem Jāņa Priedkalna medicīnas zinātņu pētniecības fonda stipendiju.

Iepazīsti Kseniju!

Kas ir Tavs lielākais talants un nozīmīgākie sasniegumi līdz šim? 

Neuzskatu sevi par cilvēku, kam viss ļoti viegli padodas. Nozīmīgākie personīgie sasniegumi manā dzīvē sākās, kad es pārstāju salīdzināt sevi ar citiem un baidīties kļūdīties. Man spīd acis par to, ko es daru un es katru reizi brīnos, kad viss sanāk vēl labāk, nekā bija plānots.  

Kādas ir Tavas pētnieciskās intereses? 

Mani ļoti interesē smadzenēs notiekošie procesi, it īpaši mitohondriālās izmaiņas pēc išēmiskā insulta. Vēl skolā jokoju, ka nekad neiegaumēšu Krebsa cikla un šūnas organellu daudzveidību, bet nu tagad mans pētījuma lauciņš ir the powerhouse of the cell, kur pārbaudu mitohondriju darbību ar Krebsa cikla substrātiem. Turklāt, mans hobijs ir biotehnoloģiju nozares ekosistēmas “Biocatalyst” attīstība Latvijā un Baltijas valstīs, kur kopā pa maziem soļiem veidojam labāku vidi biotech jaunuzņēmumiem, lai veicinātu savstarpējo sadarbību starp zinātni, investoriem un industriju.  

Kāds ir Tavs dzīves virsmērķis? 

Padarīt pasauli par nedaudz labāku vietu jauniem zinātniekiem.  

Kāpēc Tu ieteiktu citiem studentiem pieteikties stipendijai? 

Stipendija pārbauda tavas spējas objektīvi skatīties uz sasniegumiem un interesēm, kā arī dod ļoti lielu atspērienu nākotnei. Vienmēr ir vērts pieteikties un pārbaudīt sevi.  

Kādu grāmatu (-as) Tu ieteiktu izlasīt citiem stipendiātiem? 

Kādreiz biju apmeklējusi C daļas kursu “F. Dostojevska dzīve un daiļrade”, lai pavasara sesijas laikā sēdēt uz Vērmanes dārza soliņa un lasīt “Noziegumu un sodu”, paralēli atkārtojot Trease and Evans “Pharmacognosy” grāmatas saturu. Visur ir vajadzīga daudzveidība, tāpēc ieteiktu stipendiātiem lasīt ne tikai profesionālo literatūru, bet arī to, kas būs vajadzīgs filozofiskai dzīves uztverei.  

Kādu kinofilmu (-as) Tu ieteiktu noskatīties citiem stipendiātiem? 

Neesmu kinofilmu fans, bet labprāt ieteiktu filmas ar Timothee Chalamet galvenajā lomā, no “Little Women” (Greta Gerwig) līdz “Call me by your name” (Luca Guadagnino). Ļoti mīļi un iedvesmojoši stāsti.  

Kāds ir Tavs dzīves sauklis? 

“Everything is theoretically impossible , until it is done” Robert A. Heinlein